ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Περί Βίας...

...Διδάσκει ο αββάς Ησαϊας ότι το να προσεύχεται κάποιος βιάζοντας τον εαυτό του και να δείχνει υπομονή στον πνευματικό αγώνα γεννά την καθαρή και πλήρη αναπαύσεως προσευχή. Και η μεν βία ανήκει στην προαίρεση, ενώ η ανάπαυση οφείλεται στην Θεία Χάρη. (ΕΠΕ «ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ», τ. 12, σ. 162). Άλλωστε, συνεχίζει ο Άγιος,
σε όλες τις τέχνες αυτό βλέπουμε να γίνεται. Όταν κάποιος προσέλθει για να μάθει μια τέχνη, στην αρχή κοπιάζει και άποτυχαίνει, όμως δεν αποθαρρύνεται, αλλά ξαναπροσπαθεί. Και ενώ πολλές φορές αποτυχαίνει, δεν το βάζει κάτω, αλλά επιμένει κοπιάζοντας και εργαζόμενος, έως ότου με τη συνεργία του Θεού συνηθίζει την τέχνη του και πλέον όλα τα κάνει χωρίς κόπο και κούραση, ώστε και να τρέφεται από αυτήν.

Το ίδιο συμβαίνει και στα πνευματικά.

Εάν καταπιασθεί κάποιος με το να πράττει την αρετή, δεν πρέπει να νομίζει ότι θα επιτύχει αμέσως, διότι δεν είναι δυνατόν, αλλά πάντως πρέπει να επιχειρήσει. Και αν αποτύχει, να μην εγκαταλείψει τον αγώνα, επειδή δεν μπόρεσε να κατορθώσει τίποτε, αλλά πάλι να προσπαθήσει, όπως εκείνος που θέλει να μάθει την τέχνη. Και με το να υπομένει πολλές φορές και να μην αποθαρρύνεται, συγκατανεύει ο Θεός στον κόπο της προαιρέσεώς του και του προσφέρει το να πράττει τα πάντα χωρίς βία (βλ. ο.π. σ. 162-4).

Και καταλήγει ο όσιος σε ένα απόφθεγμα του αββά Μωϋσέως: «Η δύναμη εκείνων που θέλουν να αποκτήσουν τις αρετές είναι αυτή, όταν πέφτουν να μη μικροψυχούν, αλλά να συνεχίζουν τον αγώνα τους με πολλή φροντίδα και επιμέλεια» (βλ. ο.π.).


Αγαπητοί μου· στην εποχή μας, που όλοι επιζητούν την άνεση, ο λόγος για την Αγία βία φαίνεται δυσάρεστος. Ποιό όμως έργο γίνεται δίχως κόπο; Για τα υλικά φθείρουμε ακόμη και την υγεία μας. Για τα πνευματικά δεν πρέπει να βάλουμε κάποιο κόπο στην ζωή μας; Ας μη περιποιούμαστε όλο τον εαυτούλη μας. «Ο θέλων εύδοκιμήσαι και ευαρεστήσαι Χριστώ οφείλει βιάζεσθαι εαυτόν». Όλες οι παραπάνω συμβουλές των Αγίων Πατέρων, αν τις ακολουθήσουμε, θα μας εγείρουν από τη νάρκη και θα μας οδηγήσουν στην εγρήγορση. «Η Βασιλεία των Ουρανών βιάζεται, και βιασταί αρπάζουσιν αυτήν» (Μτθ. 11, 12).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου