+ + +

+ + +


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Η Δομή της Εικόνας (Περί ισορροπίας χρωμάτων)


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!


ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΩΝ ΤΟΥ ΑΔ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΙ ΜΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΘΑΥΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΤΑΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΤΟΥ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ, ΠΟΥ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΗΔΗ ΑΠΕΤΕΛΕΣΑΝ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΔΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΩΣ:

...όλος ο εαυτός μας οφείλει να έχει συμμετοχή στο γεγονός της υπηρεσίας στο έργο της Εκκλησίας. Μη αντιλαμβανόμενος, όμως, την σχέση μου με την Εκκλησία ως μοναδική προϋπόθεση της ελευθερίας μου, η υπηρεσία αυτή αποκτά τις περισσότερες φορές την έννοια του καθήκοντος προς τον Θεό. Και κανένας δεν μπορεί να εκπληρώνει το καθήκον του τέλεια.

Το Φως της Αναστάσεως Του Κυρίου μας, καταργεί την σχέση του καθήκοντος, και μας Χαρίζει την σχέση της Ευχαριστίας.

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους τους αδελφούς να παραλάβουμε το Δώρο που μας προσφέρεται τις άγιες ημέρες πού έρχονται...


ΣΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΑΠΗ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ:


ΑΡΑ ΓΕ, Η ΣΧΕΣΙ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΣΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΗ ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ (ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ);


ΕΥΧ.

Μ.γ.Γ.

320 σχόλια:

 1. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΜΕ ΧΑΡΑ, ΕΥΧΟΜΕΘΑ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ!

  Μ.γ.Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Υποθέτω ότι η σχέση ευχαριστίας, αν υπάρχει, έχει να κάνει με τον Θεό και όχι την Εικόνα. Μου φαίνεται όμως ότι δεν μπορεί να είναι μόνο αυτό και οπωσδήποτε δεν είναι μία προσωπική σχέση όταν αγιογραφούμε μία εικόνα.Η εικόνα βοηθάει είτε περιγράφοντας, είτε ιστορώντας, είτε θυμίζοντας, είτε εξηγώντας τα του Θεού. Η αγιογράφηση, αν καταλαβαίνω καλά, είναι η υπηρεσία στο έργο της Εκκλησίας. Υπηρετώντας δε την Εκκλησία εκφράζουμε κατα ένα μέρος την ευχαριστία μας προς τον Θεό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χριστός Ανέστη!

  Αφήσαμε τις τεχνικές, τις διάφορες μεθόδους κατασκευής, την τεχνολογία των υλικών, τις ιδιότητες της προετοιμασίας του ξύλου κλπ, και η συζήτησή μας αναζητά διαρκώς την πνευματική διάσταση της Εικόνας. Και η πνευματική αυτή διάσταση δεν μπορεί να αναγνωρισθεί παρά μόνο από την προσωπική μας πνευματική πρόοδο. Η Εικόνα δεν έχει καμιά αξία εάν εμείς παραμείνουμε στην φυλακή του κόσμου της πλάνης. Γιατί η Εικόνα, όπως και όλη μας η ζωή , προσφέρεται για την απελευθέρωσή μας από την φθορά, είναι μέσον για την σωτηρία μας και όχι είδωλο.

  Για τον κόσμο η θρησκευτική έκφραση έχει την θέση της. Υπάρχουν λατρευτικά έργα σε όλες τις θρησκείες, σε πολλές εκδοχές. Ο κόσμος αναγνωρίζει την ορθόδοξη εικόνα σαν μια μορφή θρησκ. τέχνης. Στην Ορθόδοξη κοινότητα γνωρίζουμε την ρώσικη, την κρητική σχολή, την μακεδονική κλπ. Αναγνωρίζουμε το έργο των μεγάλων δασκάλων καθώς και των σημερινών καταξιωμένων αγιογράφων. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις καινοτομίες και αρκετές φορές θαυμάζουμε την τεχνική και την υπέροχη αισθητική των έργων. Συζητάμε αναζητώντας τους όρους της ομορφιάς των Εικόνων, και προσπαθούμε να κατανοήσουμε την έννοια Εικόνα.

  Η Συζήτηση αυτή θα τελειώσει κάποια στιγμή, όταν όλα όσα μπορούν να κατατεθούν θα έχουν ειπωθεί. Και τότε, έστω λίγο σοφώτεροι, θα υποκριθούμε ότι απαντήσαμε στα αρχικά ερωτήματα στο μέτρο των δυνάμεών μας. Πρίν όμως φθάσουμε στο τέλος της αναζήτησής μας, ας εξαντλήσουμε, ο καθένας μας χωριστά, την ευκαιρία να δούμε την Εικόνα σαν ένα ακόμη δώρο του Χριστού για τις ψυχές μας. Γιατί αν την δούμε σαν ένα τέτοιο δώρο σωτηρίας, θα εγκαταλείψουμε οριστικά την ακαδημαϊκή θεώρηση με τα ωραία λόγια και τις περίτεχνες έννοιες , και θα βλέπουμε μόνον την προσωπική περιπέτεια της ψυχής μας, και την θέση μας μέσα στον κόσμο και την εξουσία του επάνω μας.

  Για όσους η έννοια της σωτηρίας είναι ακόμα αφηρημένη, η ακαδημαϊκή προσέγγιση των Εικόνων είναι μονόδρομος.

  Εύχομαι να συμπορευτούμε στα επόμενα βήματα της συζήτησης που αφορούν την ισορροπία των χρωμάτων.

  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ. ΝΑ 'ΣΑΙ ΚΑΛΑ , Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΝΑ ΣΕ ΦΩΤΙΖΟΥΝ.

  ΘΕΟΔΩΡΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΜΕ ΚΑΘΕ ΣΕΒΑΣΜΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΝΑ ΖΗΤΟΥΜΕ "ΠΡΩΤΟΝ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑΝ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ" ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΤΕ, ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟ ΠΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ. ΤΑ ΔΕ "ΑΛΛΑ" (ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΛΠ) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΨΕΥΔΗ ΥΠΟΣΧΕΣΙ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ "ΠΡΟΣΤΕΘΗΣΕΤΕ ΗΜΙΝ"...

  ΟΔΗΓΗΣΤΕ ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ, ΣΕΒΑΣΤΕ ΜΑΣ ΔΑΣΚΑΛΕ, ΜΕ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΟΘΗΚΕ, ΣΤΟ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΟΠΩΣ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΜΑΣ ΕΙΠΑΤΕ: ΣΑΝ ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ, ΕΝΑ ΚΑΤΟΠΤΡΟ, ΟΠΟΥ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ...

  ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΙ: ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΣΟ ΝΩΡΙΣ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ;

  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΑΓΑΠΗΤΗ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΑΔ. ΑΘΗΝΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣ ΠΩΣ "Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΝ ΔΙΑΒΑΙΝΕΙ".
  ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΣΧΕΣΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ...

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Χριστός Ανέστη!!!

  Ο στόχος πάντα είναι ένας, η ένωσή μας με τον Θεό..!! Τα μέσα που χρησιμοποιούμε ποικίλα και με παραλλαγές..!! Τα μέσα τα αγαπάμε και τα σεβόμαστε, γιατί είναι σκαλοπάτια που θα μας οδηγήσουν προς τον στόχο..!! Δεν κάνουμε το μέσο στόχο, μα είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε την δομή του και το περιεχόμενό του, έτσι ώστε χρησιμοποιώντας το σωστά, να καταφέρουμε να φτάσουμε στο στόχο..!! Ένα μέσο είναι και η ορθόδοξη Εικόνα..!!

  Η εικόνα, ως ομοίωση του πρωτοτύπου κατά την υπόστασή του, αυτομάτως παίρνει τη μορφή του προσώπου που εκφράζεται η ευχαριστία..!! Η ευχαριστία δεν γίνετε ως προς το ξύλο, αλλά ως προς το πρόσωπο που εκφράζει η Εικόνα και κατ’ επέκταση ως προς τον Τριαδικό Θεό..!!

  Η θέση της Αγιογραφίας, δεν είναι απλά σχέση λειτουργική..!! Δεν αρκείται μόνο στο να βοηθήσει τον πιστό να έρθει σε κατάνυξη ή να ‘’διαβάσει’’ απλά τα γεγονότα της Εκκλησίας μας..!! Η σχέση της είναι πιο άμεση για τον λόγο ότι δεν εκφράζει απλά, αλλά δηλώνει, δεν περιγράφει, αλλά ομοιάζει..!! Ο άγιος Νικόδημος μας το επιβεβαιώνει αυτό, χρησιμοποιώντας την αρχαιοελληνική λέξη ‘‘ἕοικε’’, η ακριβής πρόταση είναι η εξής: ‘‘ἡ εἰκὼν ἕοικε κατά την ὑπόστασιν, ἥτοι κατά τὴν μίμησιν τῆς ὑποστάσεως ἕνα εἶναι μὲ τὸ πρωτότυπον’’.

  Χαίρομαι πολύ που η συζήτηση ξεκίνησε ξανά..!! Εύχομαι να ανταπεξέλθουμε όλοι κατά την δύναμή μας, κινούμενοι πάντα από το πνεύμα της αληθείας και με την βοήθεια του Τρισυπόστατου Θεού, να μπορέσουμε όσο δυνάμεθα, να εκφράσουμε τα ωραία και θαυμάσια Αυτού..!!

  Ευχαριστώ
  Μ.Κ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. .
  Χριστός Ανέστη!


  ............................................ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΟΠΩΣ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΜΑΣ ΕΙΠΑΤΕ: ΣΑΝ ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ, ΕΝΑ ΚΑΤΟΠΤΡΟ, ΟΠΟΥ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ...


  .........................ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΣΟ ΝΩΡΙΣ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ;.

  ........................ΑΡΑ ΓΕ, Η ΣΧΕΣΙ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΣΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΗ ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ (ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ);  Η σχέση ευχαριστίας με την Εικόνα αλλά και με κάθε γεγονός της ζωής μας είναι χαρισμα από τον Κύριό μας και όχι κανόνας που καλούμαστε να τηρήσουμε. Γιατί όμως αυτό το Δώρο δεν γίνεται αποδεκτό ; Γιατί πολλοί χριστιανοί δεν αποδέχονται την Δωρεά; Τι με εμποδίζει να ζω πέρα από τον φόβο; Πως γίνεται να μου χαρίζεται η Ειρήνη αλλά στην ζωή μου να υπάρχει φόβος και αγωνία; Γιατί το Δωρο δεν φτάνει σε μένα;

  Τι σχέση έχουν αυτά τα ερωτήματα με την Εικόνα; Μα η Εικόνα είναι η ζωγραφική έκφραση της Εκκλησίας και θα πρέπει να απαλλαγούμε από την αντίληψη του καλλιτεχνικού ΄εργου. Η Εικόνα είναι ενωμένη με την Εκκλησία. Η καλλιτεχνική αξία μικρή σημασία έχει και αφορά τους συλλέκτες και τους θεωρητικούς της τέχνης. Για τον χριστιανό όμως, είναι η ταυτότητα της Πίστης του, η μυστική σύνδεση με τον Κύριο της Ζωής. Ετσι ο αγιογράφος , πρωτίστως γνωρίζει την ουσία,και στη συνέχεια κανει χρήση των εργαλείων που είναι η τεχνική γνώση. Ο αγιογράφος γνωρίζει την ουσία των Εικόνων, όχι για να μπορεί να κάνει καλές Εικόνες, αλλά να μπορεί να ελπίζει ότι θα αξιωθεί της απολυτρώσεως.

  Αν αντιστρέψουμε τις αξίες και μιλούσαμε για τεχνικές, άν παραθέταμε τεχνάσματα και λύσεις που θα βελτιώνανε το έργο μας, ποιό θα ήταν το κέρδος μας τότε; Άν δεν μετέχουμε στο Πνευμα των Εικόνων, το κίνητρό μας δεν θα είναι εγωκεντρικό;

  Άν το Δώρο δεν φθάνει σε μένα, μήπως θα ήταν καλό να επαναπροσδιορίσω την Πίστη μου;

  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Γνωρίζουμε πως όλα τα χρώματα προκύπτουν από το λευκό φως. Και το φως φανερώνει τον κόσμο που μας περιβάλλει. Κάθε χρωματική επιφάνεια δεν είναι παρά το λευκό φως ελλατωμένο σε κάποιο βαθμό. Ας προβληματιστούμε σχετικά με την έννοια χρώμα.
  Όταν το λευκό φως πεφτει σε μια επιφάνεια ένα μέρος του απορροφάται και το υπόλοιπο επιστρέφει-ανακλάται σαν χρώμα. Όταν μια επιφάνεια απορροφά όλο το φώς, φαίνεται μαυρη. Ας σχολιάσουμε αν θέλουμε πανω σ' αυτά.

  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ..."Ετσι ο αγιογράφος , πρωτίστως γνωρίζει την ουσία,και στη συνέχεια κανει χρήση των εργαλείων που είναι η τεχνική γνώση. Ο αγιογράφος γνωρίζει την ουσία των Εικόνων, όχι για να μπορεί να κάνει καλές Εικόνες, αλλά να μπορεί να ελπίζει ότι θα αξιωθεί της απολυτρώσεως."...

  ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ. ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΣΤΟ "ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ" ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΡΩΣΕΩΣ;

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΜΕ..
  .
  ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΣΗΜΑΝΤΗ ΙΣΩΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΙ: ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΛΕΥΚΟ ΦΩΣ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΦΩΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ.

  Η ΑΔΕΛΦΗ ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΙ ΤΗΣ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ "ΧΡΩΜΑ".

  ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΑ "ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ" ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΥ ΑΥΤΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ...

  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Χριστός Ανέστη!
  Η θεση που εκφράζω διαρκώς, είναι απλή. Θεωρώ ότι η Εικόνα ανήκει στην Εκκλησία και όχι στον κόσμο.Και ότι τα δύο αυτά μεγέθη, Εκκλησία και κόσμος συνυπάρχουν αλλά δεν τέμνονται.Ο κόσμος έχει την δικιά του θεώρηση για την Εκκλησία και κατα συνέπεια για την τέχνη της.Προσφέρεται και τμήμα αγιογραφίας στην σχολή Καλών τεχνών. Η δική μου ματιά για την Εικόνα είναι απ΄την μεριά του μέλους της Εκκλησίας, και, καθώς γνωρίζετε, η προσδοκία μας δεν είναι ο πολιτισμός και η κουλτούρα του κόσμου, αλλά η Ανάσταση των νεκρών και η νέα Ζωή.
  Η Εικόνα λοιπόν μας συνδέει με τα προσφερόμενα από την Εκκλησία βιώματα και αυτό αρκεί να καταστήσει σκιά τα περί τέχνης της Εικόνας. Με το "πρωτίστως" δηλώνω την απόλυτη διαφορά μεγέθους της προσφερομένης χάριτος από την καλλιτεχνική διάσταση.
  Η Εικόνα αποκομμένη απο το Εκκλησιαστικό βίωμα είναι μουσειακό είδος και στοιχειο πολιτισμού. Ο αγιογράφος όπως και κάθε χριστιανός ζει με την ελπίδα της Αναστάσεως και το έργο του είναι άσκηση και όχι καλλιτεχνική δημιουργία.

  -------------------------------------------
  Ως προς τον προβληματισμό για το χρώμα: Μπορούμε πχ να αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα σαν αλλοιωμένες οψεις του λευκού φωτός......

  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ. ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ ΠΟΥ ΣΑΣ "ΠΕΙΡΑΖΟΥΜΕ" ΚΑΙ ΣΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟΝ ΤΙΝΑ ΣΕ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.

  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΜΩΣ, ΕΞ ΙΔΙΩΝ ΚΡΙΝΟΝΤΕΣ, ΟΤΙ ΤΑ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΥΣΔΙΑΚΡΙΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝΤΑΙ, ...ΑΝ ΚΑΤΑΝΟΗΘΟΥΝ.

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  ΧΡΩΜΑ = ΦΩΣ ΕΛΛΑΤΩΜΕΝΟ-ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΟ, ΔΗΛ. ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΙ, ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΩΛΟΚΛΗΡΩΘΗ, ΕΦ' ΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΕΙΠΕΣ;

  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ακριβώς! Το λευκό φως είναι η σύνθεση ΟΛΩΝ των χρωμάτων και επομένως βρίσκεται πέραν της έννοιας χρώμα. Το μαυρο δεν υπάρχει αλλά εντυπώνεται σαν απουσία φωτός. Το ορατό φάσμα, η περιοχή του φωτός που αντιλαμβανόμαστε με την όραση, βρίσκεται μεταξύ του ερυθρού και του Ιώδους. Η σύνθεση όλου του ορατού φάσματος είναι το λευκό φώς.Δηλαδή ότι μπορεί να απεικονιστεί περιέχεται ήδη στο λευκό φως. Για τον λόγο αυτό το λευκό είναιστην συνείδηση σύμβολο καθαρότητας και αγνότητας. Κάθε ιχνος πάνω στο λευκό γίνεται αντιληπτό σαν ψεγάδι. λεκές κλπ.
  Αφου λοιπόν το λευκό είναι το πλήρες, τότε κάθε χρώμα ειναι λειψό. Κάθε απόχρωση λοιπόν εκφράζει μια συγκεκριμένη έλλειψη.

  Με τα παραπάνω κατα νου, συγκροτούμε μια άλλη αντίληψη για το χρώμα, κατα την οποία οι αποχρώσεις δεν είναι πλέον ανεξάρτητες και ασύνδετες έννοιες, αλλά, χαρακτηρίζονται απο τον κοινό τους τόπο, την "απόστασή" τους από το λευκό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !!!

  Ευχαριστώ το αδελφό Εμμανουήλ, πού με την βοήθεια του Θεού κατόρθωσε να φτιάξει αυτήν την υπέροχη ιστοσελίδα να μπορούμε να ενημερωνόμαστε για την Αγιογραφία.

  Εύχομαι ο Θεός να μας φωτίζει όλους ώστε να έχουμε καλή συνέχεια.

  Αγγελική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΠΡΟΣΦΥΩΣ ΑΝΩΤΕΡΩ Η ΑΔ. ΜΑΡΙΝΑ "Τα μέσα τα αγαπάμε και τα σεβόμαστε, γιατί είναι σκαλοπάτια που θα μας οδηγήσουν προς τον στόχο"...

  ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ, ΕΝΩΠΙΟΝ ΜΑΣ ΕΝΑ ΜΕΣΟΝ ΑΞΙΟ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΑΓΑΠΗΣ: ΤΟ ΧΡΩΜΑ.

  ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΟΤΙ Η ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΚΑΤΙ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ.

  ΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΩΝΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΑΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΩΤΙΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΒΑΘΕΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙ' ΑΥΤΟ.

  ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΛΑΒΕΣ ΣΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΜΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΜΥΗΣΗ ΣΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ...

  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Μιας και εζητήθη, η λέξη "χρώμα" στην αρχαία ελληνική προέρχεται από την χροιά = επιφάνεια σώματος, επιδερμίδα, > χρωίζω = αγγίζω την επιφάνεια κάποιου σώματος, κηλιδώνω, χρωματίζω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΔ. ΑΘΗΝΑ. ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΩΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΗ...

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Χριστός Ανέστη!!

  Ερευνητές και αγιογράφοι, μας λένε πως υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χρώματα που βάζουμε στα ενδύματα του Χριστού, της Παναγίας, των Μαρτύρων, των Ιεραρχών, κλπ.

  Τα χρώματα αυτά, εκφράζουν συγκεκριμένες ιδιότητες για το κάθε πρόσωπο, οι οποίες για πολλούς αποκτούν δογματική διάσταση, με αποτέλεσμα να παίρνουν την ιδιότητα του αμετάβλητου!!

  Από την άλλη βέβαια, βλέπουμε πως σε ορισμένες εικόνες παρουσιάζονται κάποιες παραλλαγές στα χρώματα, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται αποδεκτές, ως δηλωτικές κι αυτές της ιδίας ιδιότητας, άλλες όμως θεωρούνται μη αποδεκτές, ως αντιστρατευόμενες την συγκεκριμένη και μοναδική ιδιότητα που εκφράζει το εικονιζόμενο πρόσωπο!! Άλλες πάλι γίνονται αποδεκτές, επειδή δεν τίθεται ζήτημα δογματικής διαφοροποίησης δια της παραλλαγής αυτής, επειδή το εικονιζόμενο πρόσωπο μπορεί να αποδοθεί και με άλλα χρώματα!!

  Με βάση όλα αυτά, σκέπτομαι και αναρωτιέμαι.. μήπως είναι αναγκαίο να γνωρίσουμε τα όρια αυτά, ποια είναι και σε ποια πρόσωπα..;; μέχρι που φτάνουν και πώς να αποκτήσουμε την κρίση για να ξέρουμε που μπορούν να ξεπεραστούν, στα πλαίσια πάντα του επιτρεπτού..;; Ίσως θα ήταν καλό, να αφιερώσουμε έστω μελλοντικά, κάποια μαθήματα για την συγκεκριμένη διδασκαλία..!!

  Επίσης, διερωτώμαι το εξής: Εάν κάποια παραλλαγή χρωμάτων, η οποία έχει αναφορά σε δογματικό περιεχόμενο, αποβαίνει επιβλαβής ως προς το περιεχόμενο της εικόνας και θα μπορούσε έτσι από κάποιους να χαρακτηριστεί ως παρεκκλίνουσα εκ του ορθού και τείνουσα προς αλλοίωση του δογματικού περιεχομένου..;;

  Ευχαριστώ πολύ…!!!
  Μ.Κ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Χριστός Ανέστη!

  Για όσους θέλουν να ενημερωθούν, εδώ είναι μια συνοπτική επιστημονική περίληψη περί φωτός.

  http://users.att.sch.gr/xtsamis/OkosmosMas/Fos/PeriFotos.htm

  Βλέπουμε πως τα χρώματα είναι η αντίληψη του φυσικού οφθαλμού μας, ενός ελαχίστου τμήματος της μεταβολής του κύματος του φωτός. Ο Πνευματικός μας οφθαλμός, όμως, "βλέπει" πέραν των ορίων του ορατού φάσματος, και αναγνωρίζει σαν φως το Αίτιο κάθε εκδηλωμένου γεγονότος, ορατού και αοράτου.
  Μήπως λοιπόν ο αγιογράφος θα πρέπει να αντιλαμβάνεται και τα χρώματα στην σχέση τους με το Αίτιο που τα δημιουργεί; Αν ναι, μπορούμε να δούμε την κυρίαρχη θέση του λευκού από το οποίο απορρέουν; Ο Ήλιος είναι το κέντρο και η πηγή της φυσικής μας ζωής και μας αποκαλύπτει τον κόσμο με το φως του. Όμοια η Σοφία Του Θεού, ο Κύριος μας ,μας συνδέει με Τον Θεό Πατέρα, ώστε στον πνευματικό μας οφθαλμό, στις ψυχές μας, να αποκαλύπτεται Η Αρχή των πάντων, ο Τριαδικός Θεός.

  Εξετάζοντας την Εικόνα και κάθε στοιχείο της, όπως πχ τα χρώματα μέσω της Πίστεως, προκύπτει μια διαφορετική χρήση για αυτά, από μόνη την εξέταση των χρωμάτων με όρους ζωγραφικής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. και εδώ μπορείτε να δείτε διαφορετική χρωματική προσέγγιση στο ίδιο θεμα http://www.annunciation.gr/BX.php?X=6

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. στο Βυζάντιο κατά κύριον λόγο η γνωση δεν ήταν μια γνώση προερχόμενη από τον ορθολογισμό ή την επιστήμη,αλλά βασιζόταν σε μια “εξ αποκαλύψεως αλήθεια”. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι ο άνθρωπος έχει αποδεχτεί αυτή την αρχική αποκαλυπτική σχέση. Σήμερα δεν μπορούμε εύκολα να αποδεχτούμε ή να ταυτιστούμε με μια αποκαλυπτική αλήθεια, ακριβώς επειδή έχουμε μάθει να βασίζουμε την γνώση μας σε επιστημονικά κριτήρια. Επειδή όμως ο Βυζαντινός άνθρωπος θεωρεί ότι οι απαντήσεις και οι γνώσεις είναι αποκαλυπτικές, είναι πολύ πιο δεκτικός στο να αφήσει τα ίδια τα χρώματα, τα σχήματα, τα υλικά, να του αποκαλύπτουν κάτι από μόνα τους.

  Ο ρόλος του χρώματος είναι ιδιαίτερος αφού σηματοδοτεί, οριοθετεί, μορφοποιεί τη σύνθεση, ενώνει ή διαιρεί τα επί μέρους στοιχεία, ενισχύει τα σχήματα, διαφοροποιεί το σχέδιο.
  Το χρώμα έχει τόνους, έκφραση, φωτεινότητα, χροιά.Ετσι ανάλογα εκπέμπει διαφορετικά οπτικά ερεθίσματα οπότε και προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα στον άνθρωπο (θερμά/ψυχρά χρώματα).
  Ὁ εικονογράφος της βυζαντινής Εικόνας δὲν διάλεγει κατὰ τύχη τὴν χρωματική του κλίμακα, Η επιλογή της χρωματικής παλέττας περιέχει μία εικονογραφική θεολογία πάνω στὴν ὁποία θὰ ἀρθρωθεῖ στὴ συνέχεια ἡ δυναμικὴ καὶ ὁ ρυθμὸς τοῦ φωτός και θα οργανωθεί η όλη σύνθεση.

  Ή Μακεδονική Σχολή χαρακτηρίζεται από έντονα χρώματα με πλατιά σαρκώματα και φωτίσματα με τα σώματα να διαγράφονται κάτω από τα ενδύματα. Υπάρχει λεπτομέρεια, ένταση, κίνηση, ελευθερία, πλούσια χρώματα και έκφραση συναισθημάτων στα εικονιζόμενα πρόσωπα.Υπάρχει ευρύς φωτισμός στο πρόσωπο και τα ενδύματα, γι' αυτό και την ονομάζουν «πλατειά τεχνοτροπία».

  Η Κρητική Σχολή με σκοτεινούς προπλασμούς στα πρόσωπα, αντιπαραθέτοντας στο πράσινο της Μακεδονικής το καφέ, είναι ασκητική, απλή και φειδωλή στο χρώμα .Λίγο το φως δείχνει να βγαίνει από κάποιο βάθος,υποβάλλοντας στον θεατή βαθιά κατάνυξη. Είναι τέχνη συντηρητική, με χαρακτηριστικά τις συγ-κρατημένες κινήσεις, τη λιτότητα, την ευγένεια των προσώπων και γενικά την προσήλωση στη βυζαντινή παράδοση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. .....στο Βυζάντιο κατά κύριον λόγο η γνωση δεν ήταν μια γνώση προερχόμενη από τον ορθολογισμό ή την επιστήμη,αλλά βασιζόταν σε μια “εξ αποκαλύψεως αλήθεια”. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι ο άνθρωπος έχει αποδεχτεί αυτή την αρχική αποκαλυπτική σχέση. Σήμερα δεν μπορούμε εύκολα να αποδεχτούμε ή να ταυτιστούμε με μια αποκαλυπτική αλήθεια, ακριβώς επειδή έχουμε μάθει να βασίζουμε την γνώση μας σε επιστημονικά κριτήρια. Επειδή όμως ο Βυζαντινός άνθρωπος θεωρεί ότι οι απαντήσεις και οι γνώσεις είναι αποκαλυπτικές, είναι πολύ πιο δεκτικός στο να αφήσει τα ίδια τα χρώματα, τα σχήματα, τα υλικά, να του αποκαλύπτουν κάτι από μόνα τους..."


  Χριστός Ανέστη!
  Στο παραπάνω κείμενο που καταθέτει η αδ. Αθηνά μας προσφέρεται η ευκαιρία να λύσουμε μια πολύ σοβαρή παρεξήγηση που, κατά την γνώμη μου, ταλαιπωρεί πολύ μεγάλο αριθμό χριστιανών, σήμερα. Επειδή η μη τακτοποίηση του ζητήματος αυτού θα καθιστά διαρκώς την συζήτηση μας μετέωρη, θα παρακαλούσα όλους τους φίλους που παρακολουθούν, να σχολιάσουν το κείμενο αυτό με όποιο τρόπο ο καθένας αισθάνεται, ώστε να μπορέσουμε να συνθέσουμε μια κοινή προοπτική.
  Εκτιμώ ότι με τον όρο "Βυζαντινός άνθρωπος", υπονοείται ο χριστιανός. Άν όχι, ας με διορθώσει η αδ. Αθηνά, την οποία ευχαριστώ γιατι ακόμα μια φορά η παρέμβασή της, οδηγει την συζήτηση.
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  Η ΕΞ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΣΥΓΚΡΙΤΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΩΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ Ή ΜΑΛΛΟΝ Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΗ: "ΕΓΩ ΕΙΜΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ"...

  ΤΟ ΟΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΓΝΩΣΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΑ...

  Π.Χ. ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΙ: "Μήπως λοιπόν ο αγιογράφος θα πρέπει να αντιλαμβάνεται και τα χρώματα στην σχέση τους με το Αίτιο που τα δημιουργεί;".

  ΕΠΕΙΔΗ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΕΒΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΝΑ ΚΑΝΗ ΑΓΑΠΗ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΗ.

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
  ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ ΕΓΩ ΘΑ ΠΩ ΓΕΝΙΚΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑ.
  ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ.
  ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΛΕΥΚΟ ΦΩΣ, ΦΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ, Η ΕΞ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ.
  ΕΤΣΙ Ο ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ, ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΩΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. ............όσο κι' αν φαίνεται παράξενο, τα ζητήματα που θίγονται θα μας οδηγήσουν στην κατανόηση της έννοιας της ισορροπίας των χρωμάτων στην Ορθόδοξη Εικόνα. Παρακαλώ ας εστιάσουμε στό κείμενο της αδ. Αθηνάς και ειδικότερα στον ισχυρισμό ότι η γνώση διαφέρει εφ' όσον στηρίζεται σε διαφορετικά συστήματα. Ο ορθολογισμός και η επιστήμη από την μιά μεριά, και μια "εξ αποκαλύψεως αλήθεια" από την άλλη..Μα άν προκύπτουν δύο εκδοχές,δεν θα πρέπει η μιά να ψεύδεται; Η αδ. Θεοδώρα μας λέει ότι η εξ Αποκαλύψεως Αλήθεια είναι ο Χριστός. Μπορείτε να με βοηθήσετε να ξεπεράσω αυτό το λογικό αδιέξοδο;
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ, (ΣΤΟ ΗΛ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΣΑΣ), ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΓΝΩΣΕΩΣ. ΕΔΩ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ :
  "ΣΧΕΣΕΙΣ & ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ", ΤΟΥ π. Γ. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ


  ..."γ. ___0ι δύο γνώσεις___

  Η άρση της (φαινομενικής) αντινομίας στο χώρο της γνωσιολογίας επιτυγχάνεται αγιογραφικά-πατερικά με τη σαφή διάκριση δύο γνώσεων/σοφιών, της "θείας" ή "άνω" και της "κάτω" ή "θύραθεν". Η πρώτη είναι υπερφυσική, ενώ η δεύτερη η φυσική γνώση, πού ανταποκρίνεται στη σαφή διάκριση Ακτίστου και κτιστού, Θεού και κτίσης. Οι δύο αυτές γνώσεις απαιτούν και δύο γνωστικές μεθόδους.

  Μέθοδος της θειας σοφίας-γνώσης είναι η καρδιακή κοινωνία του ανθρώπου με το Άκτιστο, η οποία συντελείται με την παρουσία της άκτιστης ενέργειας του Τριαδικού Θεού μέσα στην καρδιά. Μέθοδος της ενδοκοσμικής σοφίας-γνώσης είναι η επιστήμη, η οποία λειτουργεί με την άσκηση της διανοητικής/λογικής δύναμης του ανθρώπου. Ορθόδοξα οι δύο γνώσεις και οι μέθοδοι τους ιεραρχούνται."...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Αληθώς Ανέστη!
  Το συμπέρασμα από τα κείμενα είναι πως για την Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν υφίσταται σύγκρουση μεταξύ των δύο γνώσεων, μα όπως η αδ. Αθηνά έτσι και πολλοί άλλοι επισημαίνουν πως:
  «Σήμερα δεν μπορούμε εύκολα να αποδεχτούμε ή να ταυτιστούμε με μια αποκαλυπτική αλήθεια, ακριβώς επειδή έχουμε μάθει να βασίζουμε την γνώση μας σε επιστημονικά κριτήρια.”
  Στην φράση αυτή υπάρχει μια μεγάλη αλήθεια και μια μεγάλη παρεξήγηση. Άν μπορείτε να τις διακρίνετε, παρακαλώ σχολιάστε.
  Και πάντως θα ήθελα να απευθύνω προς την αδ. Αθηνά και προς όλους το ερώτημα:
  Τι εννοούμε λέγοντας «εξ αποκαλύψεως Αλήθεια»;
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ, ΑΝ ΕΙΧΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΑΘΗ ΝΑ ΒΑΣΙΖΩ ΤΗΝ ΓΝΩΣΙ ΜΟΥ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ Ο,ΤΙ ΝΟΜΙΖΩ-ΘΕΩΡΩ ΣΩΣΤΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΜΟΥ(!), ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΩ ΚΑΘΕ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΛΩΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟ...

  ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΟΦΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΗ: "ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η ΑΜΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ"...

  ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΜΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΣΦΑΛΩ ΣΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΙ ΑΥΤΗ.

  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Αληθως Ανέστη!

  υπερυθρο - ΕΡΥΘΡΟ - ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ - ΚΙΙΤΡΙΝΟ - ΠΡΑΣΙΝΟ - ΚΥΑΝΟΥΝ - ΙΩΔΕΣ - υπεριώδες Αυτό είναι το χρωματικό φάσμα που γίνεται αντιληπτό μέσω του ματιού μας. Κάθε απόχρωση έχει διαφορετική συχνότητα, αυξανόμενη από το ερυθρό προς το ιώδες. ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΙΔΙΟ ΚΥΜΑ που καθώς μεταβάλεται η συχότητά του γίνεται αντιληπτό ως χρώματα. Το Φως υπάρχει πριν το ερυθρό και μετά το ιώδες, αλλά εμείς δεν το βλέπουμε.Όλα τα χρώματα μαζί συνθέτουν το Λευκό.

  Μέχρι αυτό το σημείο η αναφορά στο χρώμα ειναι επιστημονική. Ας προεκτείνουμε με την σκέψη μας αυτά τα δεδομένα, προσθέτοντας και λίγη φαντασία:
  1. Ποι'ος θα ήθελε ενα κόσμο με ένα χρώμα λιγότερο;
  2 Ποιός θα ήθελε ένα μονοχρωματικό κόσμο;
  3.Ποιός θα ήθελε ένα κόσμο μόνο με χρώματα, χωρίς λευκό φως (κάτι σαν την νύχτα στο Las
  Vegas);
  Αισθανόμαστε την λυτρωτική - υπερβατική παρουσία του λευκού φωτός στη ζωή μας; Το μέτρο, την πηγή, την κυριαρχία, το κέντρο ισορροπίας των αντιθέσεων;

  Συνεχίζω το παραμιλητό μου.............

  Λέμε πως κάθε χρώμα εκφράζει κάτι ιδιαίτερο, ένα συναίσθημα, μιά κατάσταση κλπ. Εγώ θα καταγγείλω το κάθε χρώμα λέγοντας (σύμφωνα και με την επιστήμη) ότι για να υπάρξει, καταπνίγει όλα τα υπόλοιπα. Πράγματι κάθε χρώμα εμφανίζεται όταν σκεπάσει ολα τα υπόλοιπα, και αυτό συμβαίνει με όλα τα χρώματα. Κάθε χρώμα είναι λευκό που κατάντησε χρώμα επειδή το χρώμα φυλάκισε τα υπολοιπα χρώματα ( Σας διαβεβαιώ ότι δεν τρελλάθηκα) Π,χ το πράσινο, που ήταν λευκό, έγινε πράσινο επειδή φυλάκισε μέσα του τα υπόλοιπα χρώματα.

  Βέβαια για την ακρίβεια αυτό το κάνουν τα διάφορα σώματα πάνω στα οποία πέφτει το λευκό φως. Τα πιό εγωιστικά είναι τα σώματα που θέλουν όλο το φώς δικό τους και δεν προσφέρουν τίποτα γιαυτό και είναι σκοτεινά. Υπάρχουν όμως και σώματα που επιστρέφουν όλες τις ακτινοβολίες και δεν κρατούν τίποτα για τον εαυτό τους, και είναι τα πιό φωτεινά από όλα και μοιάζουν του Ήλιου, αφού προσφέρουν ότι έχουν.

  Στην εικόνα μου αρέσει να οδηγώ τα χρώματα σε αναγκαστική ειρηνική συνύπαρξη. σε ισορροπία,ώστε να συνθέτουν το λευκό φως, χωρίς κάποιο να είναι κυρίαρχο η κάποιο να λείπει.Επίσης θέλω να λαμβάνω υπόψιν την σειρά που εμφανίζονται στο φάσμα, δηλ. από το ερυθρό (Αίμα γέννηση, πάθοςκλπ) έως το κυανούν, (ουρανός,πνευμα κλπ) και το ιώδες (ιερατικόν.μυσταγωγικό, πένθιμο κλπ), μια κλίμακα με δύο άκρα εντός των οποίων εκδηλώνεται η ζωή μας

  Θα μπορούσα να συνεχίσω αυτό το παραμύθι, λέγοντας ακόμη, πόσο όλα αυτά μου θυμίζουν τον κόσμο μας με τον ανταγωνισμό μεταξύ μας, την ανάγκη μας να υποτάξουμε τους άλλους για να προβληθούμε εμείς....Εμείς οι αλλοιωμένες εικόνες του Θεού.....
  Σταματάω εδώ διότι ο στόχος μου ήταν να δώσω ένα παράδειγμα σκέψης και προβληματισμού για τα χρώματα. Ως προς τους όρους ισορροπίας των χρωμάτων, η μελέτη του Γέροντα μας λύνει κάθε απορεία. Να τον παρακαλέσουμε να την καταθέσει.

  Μένει το ερώτημά μου σε όλους τους αγαπητούς φίλους. "Τι είναι η εξ Αποκαλύψεως Αλήθεια;"
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Κατ αρχας θα απαντήσω τι εννοώ "Βυζαντινο άνθρωπο" Εννοώ τον Βυζαντινό χριστιανό, γιατί πιστεύω ότι οι βυζαντινοί βίωναν ένα χριστιανισμό πιο "αυθεντικό" του σημερινού.
  Μπορεί να κάνω και λάθος.

  Οσον αφορά την "εξ αποκαλύψεως Αλήθεια":
  είναι η άνωθεν προερχομενη αλήθεια,η αλήθεια του Θείου Λόγου που πραγματώνεται με την ενανθρώπιση του Κυρίου, μία αλήθεια που ο Θεός μας καλεί να μετέχουμε αλλά δεν στηρίζεται στην ανθρώπινη γνώση, παρά μόνο στο αυταπόδεικτο και παντοδύναμο του Θεού.
  Είναι η αποκάλυψη του Θείου Λόγου ("Εγώ ειμί η Αλήθεια"),Αποκαλύπτεται από τον Θεό μία νέα δυνατότητα ζωής.
  Η αποκάλυψη είναι κοινωνία Ευχαριστίας. Για να υπάρχει "κοινωνία" πρέπει να υπάρχει και "εκκλησία" και "παράδοση, δηλαδή βίωση, ανάμνηση και συμμετοχή στη νέα αποκαλυμμένη Αλήθεια.
  Νομίζω ότι η Εικόνα εμπεριέχει αυτην ακριβώς την αντίληψη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Δεν ξέρω, δάσκαλε, γιατί ο ειρμός της σκέψης σας για τα χρώματα μου προκάλεσε ένα είδος μελαγχολίας. Ακόμα μου δώσατε την εντύπωση ενός γονιού που...κάνει διακρίσεις στα αισθήματα του προς τα παιδιά του! (λευκό φως/χρώματα/μαύρο).
  Επιτρέψτε μου να μιλήσω πιό... χαρούμενα!:
  Ας απλώσουμε τα χρώματα τριγύρω. Ας κάνουμε συνδυασμούς και ας δουμε ποιά ταιριάζουν με ποιά.
  Αλήθεια, γιατί νομίζω ότι υπάρχουν άπειρες αποχρώσεις τριγύρω; Ας ρίξουμε και λευκό φως. Αλλά λίγο! Μη θαμπωθούμε πολύ! Μη μας ζαλίσει η αντανάκλαση!
  Νομίζω ότι τα χρώματα είναι το αποκορύφωμα της θεικης Δημιουργίας μετά τον Ανθρωπο!
  Ομως ο Δημιουργός μας ξέρει να τα χρησιμοποιεί. Γιατί μόνο με την "άτσαλη" παρέμβαση του ανθρώπου, η μίξη των χρωμάτων μπορεί να δώσει μη αρμονικά αποτελέσματα και να μας οδηγήσει σε υποκειμενικούς χαρακτηρισμούς γι αυτά.
  Εν τέλει, μου φαίνεται ότι το απόλυτο λευκό (το φως), όπως και το διαφανές ή το μαύρο δεν είναι του κόσμου τούτου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΙ ΟΤΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΑΒΑΣΕΙ, ΠΩΣ Η ΕΡΩΤΗΣΙ "ΤΙ ΕΣΤΙΝ ΑΛΗΘΕΙΑ", ΠΟΥ ΑΠΗΥΘΗΝΕ Ο ΠΙΛΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ, ΗΤΑΝ ΕΛΛΕΙΠΗΣ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ ΑΠΑΝΤΗΣΙ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΑΝ ΡΩΤΟΥΣΕ ΣΩΣΤΑ "ΤΙΣ ΕΣΤΙΝ ΑΛΗΘΕΙΑ"...

  ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ "ΕΞ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ". ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ "ΕΞ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΩΣ", ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ, ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΩΡΕΙΤΑΙ "ΑΝΩΘΕΝ"...

  ΚΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΑΔ. ΑΘΗΝΑ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΙ ΑΝΑΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ...

  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ. ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΡΑ ΓΕ;

  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Ι. ΙΤΤΕΝ "ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ".
  ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΓΝΩΣΙ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ, ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΤΕ...

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Χριστός Ανέστη!

  Θα περίμενα να γίνει αντιληπτή η διάθεσή μου να δούμε πιο εύθυμα το ζήτημα των χρωμάτων, με την τελευταία μου αναφορά, όμως, δεν έγινε κατορθωτό. Πάντως να μην σας μείνει η εντύπωση πως είμαι υπέρ του λευκού και εναντίον του μαύρου κλπ. Αυτό που επιθυμώ να δηλώσω είναι ότι δεν υπάρχει έννοια ( και κατά συνέπεια και η έννοια χρώμα) που να μην συνδέεται με οποιαδήποτε άλλη. Γνωρίζοντας τον κοινό Λόγο των πραγμάτων, είναι δυνατόν να κατανοήσω τους χαρακτήρες, τις ιδιότητες, την φύση τους.
  Γνωρίζουμε όμως αυτό τον Λόγο;
  Για τον χριστιανό αυτός ο Λόγος είναι ο Χριστός. Και εδώ υπάρχει μια βαθειά παρεξήγηση που εξαιτίας της υποβαθμίζουμε την Πίστη μας σε θρησκευτική πεποίθηση, σε αλήθεια που παραδόθηκε από μια αυθεντία η θεότητα για να μας προσφέρει μια άλλη δυνατότητα ζωής, όπως χαρακτηριστικά λέει η φίλη Αθηνά. Ας κάνουμε ένα κόπο να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα.
  Αν η Αλήθεια ήταν μια ανώτερη γνώση θα αρκούσαν τα πανεπιστήμια και θα περίττευαν οι Εκκλησίες. Άρα δεν είναι μια ανώτερη γνώση. Τι είναι λοιπόν;
  Η Εκκλησία αναφέρεται στην «εξ αποκαλύψεως αλήθεια» και οι περισσότεροι το καταλαβαίνουμε ως μια διδασκαλία που προέρχεται από τον Θεό. Όμως την διδασκαλία Του ο Θεός ουδέποτε την στέρησε, και έτρεφε τον άνθρωπο πάντοτε και μετά την πτώση μέσω των προφητών. Άρα δεν πρόκειται για μια ανώτερη γνώση, και διδασκαλία. Τι εννοούμε , λοιπόν , λέγοντας «εξ αποκαλύψεως αλήθεια»;
  Η Αλήθεια, η μία και μόνη Πραγματικότητα, από την οποία ο άνθρωπος διαχωρίστηκε με την παράβασή του, αποκαλύπτεται. Και αυτό σημαίνει ότι παραμερίζεται ένα εμπόδιο, ένα παραπέτασμα , ένα πέπλο που Την κάλυπτε. Και το πέπλο αυτό ήταν στην διάνοια μας ,τοποθετημένο εκεί από τον ίδιο Τον Θεό. Πως όμως αποσύρεται αυτό το κάλυμμα;
  Αυτό το ερώτημα καλείται να λύσει κάθε Χριστιανός που με καθαρή καρδιά προσέρχεται προς τον Χριστό. Και για όσους είναι ράθυμοι στο να μελετούν το Ευαγγέλιο, ας κάνουν τον κόπο να διαβάσουν την εισαγωγή του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου που η εκκλησία την αναγινώσκει στην Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως, και η οποία αποτελεί το καταστάλαγμα των θείων κειμένων.
  Και όταν το κάλυμμα αποσυρθεί, τότε ο άνθρωπος διαλύεται στη άπειρη Αγάπη που του προσφέρθηκε και Την οποία είχε να δει από τον Παράδεισο πριν την πτώση του. Και δεν θέλει πλέον άλλο τίποτα από το να μην συμβεί να ξαναβρεθεί στην χώρα της σκιάς του Θανάτου, αλλά να είναι πάντοτε συνδεδεμένος με τον Κύριο της Ζωής.
  Αυτή είναι η ‘Εξ αποκαλύψεως Αλήθεια», ο Ιησούς Χριστός και όσοι τον δέχτηκαν τους έδωσε εξουσία να γίνουν τέκνα Θεού.
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!

  Αρχικά να ζητήσω συγγνώμη γιά την "απουσία" μου από τον τόσο όμορφο και ωφέλιμο διάλογό μας. Τον παρακολουθώ όμως και ελπίζω πως πολύ σύντομα θα μπορέσω να επανέλθω...

  Ευχαριστώ όλους γιά τις ευχές και την υποστήριξη γιά το ιστολόγιο και ιδιαιτέρως τον δάσκαλό μας κ. Φίλιππο, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής αυτής της προσπάθειας. Επίσης τον αδ. Κωνσταντίνο, ο οποίος είναι ο κύριος συντελεστής της δημιουργίας του ιστολογίου.

  Χαρά μου θα είναι να λειτουργή πάντοτε, με την συνεργασία και συμμετοχή όλων μας, γιά την διάδοση της "ιεράς τέχνης της Αγιογραφίας", προς δόξαν Θεού.

  Εμμανουήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΑΜΗΝ ΜΑΝΩΛΑΚΗ, ΤΟ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ...
  ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΛΟΙΠΟΝ...

  Η ΑΔ. ΑΘΗΝΑ ΑΝΕΦΕΡΕ ΠΩΣ "με την "άτσαλη" παρέμβαση του ανθρώπου, η μίξη των χρωμάτων μπορεί να δώσει μη αρμονικά αποτελέσματα και να μας οδηγήσει σε υποκειμενικούς χαρακτηρισμούς γι αυτά"...

  ΤΟΤΕ ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΘΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΗ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΙ ΜΑΣ "ΑΤΣΑΛΗ";

  ..."όσοι τον δέχτηκαν τους έδωσε εξουσία να γίνουν τέκνα Θεού"...
  ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ...
  ΑΛΛΑ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ;

  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Χριστός Ανέστη!

  Παρατηρώντας τις Εικόνες, και σύμφωνα με τα όσα εξετάσαμε ως τώρα, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι ο κλασσικός αρμονικός λόγος, άν υπάρχει, τοποθετείται σε δεύτερο επίπεδο.
  Όπως και η προοπτική εμφανίζεται σποραδικά, έτσι και οι κλασσικές αρμονικές σχέσεις, υπηρετούν μόνον όταν έχει εξαντληθεί η προφανής συμμετρία των βασικών αξόνων (μεσοκάθετοι, διαγώνιοι).
  Για την ακαδημαική αντίληψη η ¨απλοική¨ σύνθεση των Εικόνων, αποδόθηκε στην έλλειψη καλλιτεχνικής παιδείας των αγιογράφων. Δεν είναι τυχαίο ότι η αγιογραφία δεν θεωρείται ζωγραφική αλλά διακοσμητική τέχνη. Η γνώμη μου είναι ότι η απλοικότητα των συνθέσεων εξυπηρετεί την ιδέα της ισορροπίας, όπως ακριβώς και στο μοίρασμα των χρωμάτων η ίδια ανάγκη εξυπηρετείται. Και στις δύο περιπτώσεις ο λόγος είναι κοινός. Μία καλλιτεχνική γραφή στην οποία όλες οι αντιθέσεις μηδενίζονται...........

  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ..."Αυτό το ερώτημα καλείται να λύσει κάθε Χριστιανός που με καθαρή καρδιά προσέρχεται προς τον Χριστό"...

  Η ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΛΛΑ ΩΦΕΛΙΜΩΤΑΤΗ ΟΜΙΛΙΑ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ Η ΚΑΤΩΤΕΡΩ ΣΥΝΔΕΣΙ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΕΣΙ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ...

  http://www.synodinresistance.org/Publications_el/Sound/Kyriakodromion/1836Track02-32Kbs.wma

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. "η απλοικότητα των συνθέσεων εξυπηρετεί την ιδέα της ισορροπίας, όπως ακριβώς και στο μοίρασμα των χρωμάτων η ίδια ανάγκη εξυπηρετείται"

  Μπορούμε εδώ να συγκεκριμμενοποιήσουμε λίγο το μοίρασμα των χρωμάτων;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  "Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ"...
  ΕΙΝΑΙ ΑΡΑ ΓΕ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΤΕ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ; ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;
  ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΣΤΗΣ ΑΔ. ΑΘΗΝΑΣ...

  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Χριστός Ανέστη!!

  Όπως ο χριστιανισμός δεν είναι απλά μια θρησκεία, αλλά είναι Αποκάλυψις, έτσι ακριβώς και όλα όσα έχουν σχέση με αυτόν..!! Είτε η βιωματική εμπειρία, είτε το λειτουργικό στοιχείο της Εκκλησίας μας, για να έχει άμεσα αποτελέσματα και να υπάρχει εις βάθος κατανόηση, απαιτείται η κατάλληλη νήψη και η στοιχειώδης ορθοτομούσα πίστη..!! Μία τέτοια σχέση δεν συμπίπτει με ορθολογιστικές και επιστημονικές λογικές, απλά ίσως η επιστήμη με τα δικά της ευρήματα μπορεί να μας προσφέρει το δικό της λιθαράκι, έτσι ώστε εμείς να το εκμεταλλευτούμε προσθέτοντας το στις δι’ Αποκαλύψεως αλήθειές μας , δίνοντάς του μια βοηθητική (δευτερεύουσα) θέση..!!

  Η εξ’ Αποκαλύψεως αλήθεια, νομίζω πως εμφανίζεται στους ανθρώπους που έχουν την προαίρεση να την δουν και να την αποδεχτούν..!! Σε όλους τους ανθρώπους ο Θεός δίνει μέρος της Αποκαλύψεώς Του, γιατί ο Ίδιος θέλει όλοι να σωθούμε..!! Κάποιοι αυτό το μέρος το δέχονται και άλλοι μένουν σκληροί απέναντι του..!! Οι πρώτοι, ανοίγουν τον δρόμο για την ολοκλήρωση όσο είναι δυνατό αυτής της Αποκαλύψεως, της οποίας η ποιότητά και ποσότητά εξαρτώνται αφενός μεν από τους προσωπικούς αγώνες του καθενός, αφ’ ετέρου δε και κυρίως από την δωρεά του Θεού που μέσω των αγώνων μας, προσπαθούμε να την συγκινήσουμε λίγο παραπάνω..!! Με αυτόν τον τρόπο, νομίζω πως αποσύρεται αυτό το πέπλο της διάνοιάς μας και ο Θεός μας προσφέρει μετά απλόχερα τις Αποκαλύψεις Του, για την ειλικρινή αγάπη και την ταπεινή επιφυλακτικότητα που εκδηλώνουμε προς τα όσα μας Αποκαλύπτει..!!

  Αρμονία, πιστεύω πως είναι η συνοχή των χρωμάτων δια των διαφόρων συνδυασμών που μπορούμε να αποδώσουμε..!! Δια μέσου μιας αρμονικής σχέσης χρωμάτων, ο νους δεν συγχύζεται δια των εξωτερικών ερεθισμάτων που δέχεται, μα αποδέχεται την εικόνα με ηρεμία των λογισμών..!! Παράλληλα, εκδηλώνονται εσωτερικά συναισθήματα ευφορίας, δίνεται η αίσθηση της ομορφιάς και φανερώνεται η συμφωνία των συνδυασμών που επιλέχτηκαν..!!

  Ευχαριστώ!!!
  Μ.Κ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Χριστός Ανέστη!

  "Μπορούμε εδώ να συγκεκριμμενοποιήσουμε λίγο το μοίρασμα των χρωμάτων;"

  Κάθε διαφορετική χρωματική περιοχή της Εικόνας,έχει το αντίθετο - συμπληρωματικό χρώμα σε Συμμετρική θέση, ως προς κάποιον άξονα, με αποτέλεσμα τα ζεύγη χρωμάτων να αλληλοεξουδετερώνονται. Το Ζήτημα δεν είναι καθόλου απλό γιατί και τα ζεύγη αντιθέτων, με την σειρά τους, πρέπει να βρίσκονται σε συμμετρία, κοκ.
  Πάντως, μιας και η Εικόνα, κατά την γνώμη μου, εκφράζει έναν συμφιλιωμένο με Τον Θεό,κόσμο, η ανάγκη μιας ισσοροπίας όπως περιγράφηκε, εκφράζει πως όλα τα στοιχεία του "κόσμου" συνεργάζονται αρμονικά προς Δόξαν Θεού. Κανένα στοιχείο δεν θα πρέπει να είναι εξέχον, εκτός κι άν πρέπει να δηλωθεί κάτι ιδιαίτερα.
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  "ΑΛΛΗΛΟΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΟΝΤΑΙ" ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΠΕΧΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΟ; Ή ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΛΛΕΙΠΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΕΥΚΟ;

  ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΞΗΓΗΣΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ. ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΙ ΤΗΣ ΑΔ. ΜΑΡΙΝΑΣ, ΟΤΙ "...δια μέσου μιας αρμονικής σχέσης χρωμάτων, ο νους δεν συγχύζεται δια των εξωτερικών ερεθισμάτων που δέχεται...", ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΙ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ...

  ΕΤΣΙ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ (ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΙ ΜΑΣ), ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΙΑ ΟΛΩΝ, ΤΟ ΚΑΛΛΥΜΑ ΤΗΣ ΑΓΝΩΣΙΑΣ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΦΩΤΙΖΗ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ...

  ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ, ΔΑΣΚΑΛΕ, ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΕΣΤΩ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΟΤΑΝ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ;

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.
  Μ.γ.Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. Αληθως Ανέστη!

  Ως προς την αλληλοεξουδετέρωση ας έχουμε υπ΄όψιν ότι εννοούνται τα συμπληρωματικά χρώματα, αφού συνθέτουν το λευκό. Γενικά , και πάλι, για την έννοια της ισορροπίας, η φροντίδα μας θα πρέπει να είναι η ΙΣΟΔΥΝΑΜΗ παρουσία των 3 βασικών χρωμάτων, γεγονός που θα μας απασχολήσει στην μελέτη του χρωματικού μοντέλου της ζωγραφικής και της αγιογραφίας.
  Δεν έχουμε ακόμα εξετάσει την Σύνθεση και τους άξονες, αλλά η Εικόνα της ΜΕΤΑΜΟΡΦΏΣΕΩΣ του Θεοφάνη είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Μπορούμε να δούμε την κυριαρχία του κεντρικού κατακόρυφου άξονα που μοιράζει εκατέρωθεν και χιαστί, τα πράσινα τα μωβ τα κόκκινα κλπ.Με προσοχή παρατηρώντας θα δούμε την οριζόντια μασοκάθετο να ορίζει στο κάτω μέρος την ανθρώπινη ζωή να μην αντέχει την Θέα Της πνευματικής ακτινοβολίας που βρίσκεται στο ανώτερο μισό. Το καθαρό λευκό αποτελεί την πηγή αυτού του φωτός και βρίσκεται στο κέντρο του πάνω μέρους, στην κορυφή του κόσμου, για να δηλωθεί ότι δεν ανήκει καθόλου στην κατώτερη περιοχή.
  Με λίγο περισότερη προσοχή, θα θαυμάσουμε πως ενώ το χρώμα των βουνων (του κόσμου)των 2 προφητών είναι το μωβ(παρελθόν, περιοχή των κοιμηθέντων), και βρίσκεται για τον λόγο αυτό σε δεύτερο επίπεδο,
  στην πνευματική περιοχή οι άγιοι συνομιλούν με τον Χριστό στο πρώτο επίπεδο.με την προφανή σημασία του

  ............Και όλα αυτά από έναν άνθρωπο που δεν γνώριζε να βάλει την υπογραφή του..........

  Συνεχίστε να παρατηρείτε τις Εικόνες για να ανακαλύπτετε τον θησαυρό που κρύβουν.

  Τελικά δεν καταφέρνω να συμφιλιωθώ (παρ' όλες τις προσπάθειες) με την προσφώνηση του δασκάλου που μου αποδίδετε. Εκφράζομαι καλύτερα μεταξύ φίλων και αδελφών.Αν για σας δεν είναι μεγαλύτερο πρόβλημα, ας μην το επαναλάβουμε.

  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΚΑΛΩΣ, ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΣ...

  ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ...το χρώμα των βουνων (του κόσμου) των 2 προφητών είναι το μωβ (παρελθόν, περιοχή των κοιμηθέντων)...

  Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣΙ-ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ;

  ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΩΜΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ;

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ...
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. Αληθώς Ανέστη!
  Η συμβολική και ψυχολογική ερμηνεία του χρώματος, έχει απασχολήσει από παλιά τον άνθρωπο, χωρίς να κατορθωθεί μια ακριβής και σταθερή ερμηνεία. Υπάρχουν αναφορές που αποδίδουν ιδιότητες στα χρώματα με ατελές και πολλές φορές αφελές περιεχόμενο. Ο λόγος αυτής της δυσκολίας είναι κατά την γνώμη μου, το άτοπο του να θέλεις να χωρέσεις το μεγαλύτερο στο μικρότερο. Η, για να εκφραστώ διαφορετικά, η ερμηνεία των χρωμάτων, προϋποθέτει την δυνατότητα ερμηνείας του ανθρώπινου κύκλου ζωής. Υπάρχουν ωστόσο σημεία γενικότερης παραδοχής που πάντως δεν συνιστούν ερμηνεία του χρώματος. Π.χ. κόκκινο= φωτιά, αίμα, δύναμη , πάθος κλπ. Το μωβ ως στοιχείο πένθους το βλέπουμε στον στολισμό των ναών την Μ. Παρασκευή, εκτός των άλλων (κηδείες κλπ). Δεν έχω, λοιπόν την δυνατότητα να απαντήσω στο ερώτημά σας………..
  Εκείνο που με κάθε επιφύλαξη καταθέτω, είναι η αίσθηση που έχω για το χρώμα ως ΔΙΑΔΡΟΜΗ. Διαισθάνομαι θετική φορά από το κόκκινο έως το ιώδες και αρνητική αντίθετα. Δεν θα επεκταθώ για να μην σας παρασύρω σε ενδεχόμενο λάθος.
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. Η πειραματική ψυχολογία έχει εντοπίσει κάποιες κοινές αντιδράσεις και συναισθήματα των ανθρώπων απέναντι στα χρώματα που δεν οφείλονται στην απλή ικανότητα πρόσληψης των χρωματικών ερεθισμάτων, αλλά είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικής συνεπεξεργασίας με άλλα στοιχεία της συνείδησης που οδηγεί σε συγκεκριμμένες στάσεις. Βάσει αυτού μπορούμε να πούμε ότι γενικά ψυχρά ή θερμά χρώματα προκαλούν και κάποια "γενικά αποδεκτά" συναισθήματα σε μεγαλύτερους πληθυσμούς ταυτίζοντάς τα με αυτά ή με άλλα οπτικά ερεθίσματα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. Μ.γ.Γ. και ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ22 Απριλίου 2010 στις 10:26 μ.μ.

  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΜΕ ΧΑΡΑ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ. Η ΣΥΖΗΤΗΣΙ ΜΑΣ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΚΑΙ ΗΔΗ ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΣΗΜΕΙΟ, ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ. ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΤΑΠΕΙΝΩΣ ΦΡΟΝΟΥΜΕ ΠΩΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΗΣ ΒΑΣΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ.

  ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΜΑΣ κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΕΣΑΜΕ ΑΝΩΤΕΡΩ: "ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΩΜΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ;"

  ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΧΡΩΜΟ-ΤΕΣΤ ΤΟΥ MAX LUSCHER (EKΔ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ), ΟΠΟΥ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

  "… Ἡ διάκρισι τῶν χρωμάτων, ἡ ἀναγνώριση, ἡ ὀνομάτισή τους καὶ ὁποιαδήποτε αἰσθητικὴ ἀντίδραση πρὸς αὐτά, εἶναι λειτουργίες τοῦ φλοιοῦ τοῦ ἐγκεφάλου. εἶναι λοιπὸν ἀποτέλεσμα τῆς ἀνάπτυξης καὶ τῆς ἀγωγῆς παρὰ τοῦ ἐνστίκτου καὶ τῆς ἀντιδραστικῆς ἀπόκρισης. Ἀντίθετα, οἱ ἀντανακλαστικὲς λειτουργίες φαίνονται ν’ ἀκολουθοῦν τὸ νευρικὸ δίκτυο τοῦ Becker μέχρι τὸν πιὸ πρωτόγονο μεσεγκέφαλο, τὸ ὁποῖο λειτουργεῖ μὲ ὅρους τῆς ἀντίθεσης καὶ ἐπηρεάζει τὰ φυσικὰ ἀδενικὰ συστήματα διὰ μέσου τῆς ὑπόφυσης μὲ κάποιο τρόπο, ὁ ὁποῖος δὲν ἔχει ἀκόμη κατανοηθεῖ πλήρως..."

  ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΠΩΣ Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΗ ΔΙΤΩΣ: ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ. ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ, ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΤΕ ΒΕΒΑΙΩΣ...

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ. - ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. Αληθώς Ανέστη!
  Αναμένοντας το κείμενο, θεωρώ καλό να υπενθυμίσω ότι τα επιστημονικά δεδομένα για την φύση του χρώματος αποτελούν σημαντική βάση για την κατανόησή του, και θα πρέπει να λαμβάνονται πάντοτε υπ΄'οψιν. Π.χ. η σειρά των χρωμάτων,η αυξανόμενη διαρκώς συχνότητα από το ερυθρό πρός το ιώδες, οι ιδιότητες των αοράτων περιοχών της ηλιακής ακτινοβολίας,μπορούν να μας δώσουν πολύτιμα συμπεράσματα.
  Φ.Μ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΗΔΗ ΑΝΑΡΤΗΣΑΜΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.
  ΘΑ ΑΞΙΖΕ ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΘΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ, ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ.

  ΚΑΙ ΕΔΩ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΙ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ, ΟΤΑΝ ΘΕΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΕΡΩΤΗΣΙ ΣΕ ΕΝΑΡΕΤΟ ΔΙΑΠΡΕΠΗ ΙΕΡΑΡΧΗ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ:

  "ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΗ ΥΠ' ΟΨΙΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ;"

  Ο ΣΕΒΑΣΜΙΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ, ΕΣΚΥΨΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΣΙΩΠΗ ΔΗΛΩΣΕ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΟΣ (ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΣΥΝ ΤΟΙΣ ΑΛΛΟΙΣ, ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΩΝ Η.Π.Α.):

  - "ΤΑΠΕΙΝΩΣ ΦΡΟΝΩ, ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΗ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΗ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠ' ΟΨΙΝ ΤΟΥ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ" ...

  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. Αληθώς Ανέστη!
  Μετά από κάποιους δισταγμούς έκρινα καλό να σας απευθύνω με την σειρά μου το ίδιο ερώτημα. Με ποιόν τρόπο βοηθείται -πρακτικά- ο αγιογράφος από τα συμπεράσματα της έρευνας της ψυχολογίας του χρώματος;
  Φ.Μ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 52. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΙ ΣΑΣ ΑΥΤΗ. ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΙ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΒΒΑ ΗΣΑΪΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΧΩΡΗΤΟΥ, ΟΠΟΥ ΔΙΑΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ...

  ...3. Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

  α. Ἡ ἐπιλογὴ τῶν χρωματικῶν ποιοτήτων τῆς Ἱερᾶς
  Εἰκόνος ἔγινε μὲ τοὺς αὐτοὺς στόχους τῆς ἐπεξεργασίας
  τοῦ σχεδίου καὶ τῆς κατανομῆς τοῦ φωτός (...οἱ δύο κύριοι στόχοι κατὰ τὴν ἁγιογράφησι τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος ἦταν ἡ ἔκφρασι τῆς πνευματικῆς Εὐγένειας καὶ ἡ συνέχεια τῆς Παραδόσεως ἐπάνω σ̉ αὐτό...).

  β. Ἡ Εἰκόνα ὄφειλε, ὅπως προαναφέραμε, νὰ εἶναι
  ἐκφραστική μιᾶς συγκεκριμένης ἀρετῆς.
  Γιὰ τὸν λόγο αὐτό, ὡς κυριαρχοῦσα ἀπόχρωσι ἐπι-
  λέχθηκε τὸ γαλάζιο, ἐκ τοῦ ὁποίου ἀπορέει κάποια φυσικὴ
  γλυκύτητα, ἡρεμία καὶ τρυφερότητα (Max Lüscher).
  Ἑπομένως ἡ «ἀτμόσφαιρα» αὐτὴ χαρακτηρίζει τὴν Ἱερὰ
  Εἰκόνα.

  γ. Ὡστόσο ἔγινε ἀπόπειρα ἀποκατάστασης, σὲ κάποιο
  βαθμό, τῆς χρωματικῆς ἰσορροπίας, μὲ τὴν διακριτικὴ χρῆ-
  σι ἐντόνου συμπληρωματικῆς ἀποχρώσεως σὲ ὁρισμένα ση-
  μεῖα (Σταυροὶ Σχημάτων, γράμματα, φωτοστέφανα κ.ἄ.)

  δ. Οἱ χρωματικὲς ἐντάσεις τῶν τριῶν ἐπιπέδων, μὲ τὰ
  ὁποῖα δομοῦνται τὰ στοιχεῖα τῆς Εἰκόνος (προπλασμός,
  1ο φῶς καὶ 2ο φῶς), ἀκολουθοῦν τὴν ἡρεμία καὶ τάξι τοῦ
  τρόπου κατανομῆς τοῦ φωτός.

  Μέσῳ τοῦ τρόπου αὐτοῦ, δημιουργοῦνται γαλήνια
  περάσματα ἐκφραστικὰ τοῦ πρώτου στόχου.
  Ἐπίσης οἱ ἐπιλεγμένες χρωματικὲς ποιότητες μὲ τὴν
  κανονικὴ καὶ (προ)καθορισμένη διαδοχὴ τους ὑπο-
  γραμμίζουν τὸν δεύτερο στόχο.

  ε. Ἡ ζωγραφικὴ ἐπεξεργασία καὶ ἐκτέλεσι ἔγινε μὲ τὸν
  παραδοσιακὸ τρόπο ποὺ προσιδιάζει στὴν Κρητικὴ σχολή.
  Τὸ πρόβλημα τοῦ πῶς θὰ ἐκφραζόταν ἡ ἐξωτερίκευσι
  τῆς ἐσωτερικῆς πνευματικῆς Εὐγένειας ἔλυσε ἡ χρῆσι τοῦ
  χρυσοῦ ὡς ψυμιθιᾶς (ἐξωτάτου σημείου).

  2α Ὀκτωβρίου 2005

  + Ὁσίου Ἡσαίου τοῦ Ἀναχωρητοῦ

  Η ΠΛΗΡΗΣ ΜΕΛΕΤΗ (4 ΣΕΛ.) ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ "ΕΙΚΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ". Η ΕΙΚΟΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΠΡΟ ΟΛΙΓΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΕΡΙ ΒΙΑΣ (!) ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ "ΕΡΕΙΣΜΑΤΑ".
  ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ, ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ, ΠΟΛΥΤΙΜΑ...

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. Αληθώς Ανέστη!
  Πολύ ωραία! Μήπως υπάρχουν αναφορές για τα υπόλοιπα χρώματα στη μελέτη αυτή του Max Lüscher; Είναι εύκολο να μας ενημερώσετε; Έχω αρκετές απορίες που θα καταθέσω.

  .........(τελικά η θέση του ερωτώντος είναι ασυγκρήτως πιό βολίκή.Σκοπεύω να παραμείνω όσο περισσότερο γίνεται...)
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΝΑΙ, ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΑ 8 ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΣΤ...
  ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ... ΘΑ ΔΟΥΜΕ...

  ΝΑΙ, ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΟΛΙΚΗ ...ΓΙ' ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ Σ' ΑΥΤΟ...

  ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 55. Αληθώς Ανέστη!,
  Άν σας είναι εύκολο να αναρτήσετε τις αναφορές αυτές ώστε να τεθούν πιό ξεκάθαρα τα ερωτήματα. Μιά πρώτη παρατήρηση που έχω είναι η εξής:
  Αν η μελέτη μας για το χρώμα εξετάζει τις επιδράσεις στην συνείδηση, τις ψυχολογικές μας αντιδράσεις λόγω αγωγής και ανάπτυξης (σύμφωνα με το κατατεθέν κείμενο), μήπως στην ουσία εξετάζουμε την οπτική εντύπωση και όχι αυτή καθεαυτή την ενέργεια του χρώματος ως ακτινοβολία; Γιατί αν το χρώμα επιδρα στον άνθρωπο ανεξάρτητα από την όραση,τότε και ένας τυφλός υφίσταται την επενέργειά του. 'Αν όμως η όραση είναι προυπόθεση για να αποδοθούν ιδιότητες στο χρώμα, τότε μάλλον μιλάμε για εντύπωση που σχηματίζεται από άλλες αιτίες.
  Τί λέτε;
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 56. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΩΡΑΙΑ ΛΟΙΠΟΝ, ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΞΕΜΠΛΕΓΜΑ ΤΟΥ ΚΟΥΒΑΡΙΟΥ... ΚΑΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

  Η ΣΥΖΗΤΗΣΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ, ΑΛΛΑ ΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΕΠΟΥΣΑ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΣΟΥΜΕ, ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΝΑ ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ, ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕΓΑΛΟ...

  ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΙ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙ ΜΕΣῼ ΤΗΣ ΟΡΑΣΕΩΣ.
  ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΟΡΑΣΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΧΡΩΜΑ.

  ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΦΡΑΣΙ "τότε μάλλον μιλάμε για εντύπωση που σχηματίζεται από άλλες αιτίες."... ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΝΝΟΕΙΤΕ;

  ΑΝΑΡΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ (ΛΟΓῼ ΕΛΛΕΙΨΕΩΣ ΧΡΟΝΟΥ).

  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 57. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ. ΕΝΑ ΠΛΗΘΟΣ ΑΝΑΛΟΓΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑΜΕ, ΔΗΛ. ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΤΑΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ.

  ΒΕΒΑΙΩΣ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΙ ΜΑΣ ΑΥΤΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ, ΩΣΤΕ, ΣΑΝ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ, ΝΑ ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΗΣΤΑ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ ΘΕΟΥ, ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ...

  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 58. Αληθώς Ανέστη!
  Σε όλες αυτές τις έρευνες, (αλλά και σε πλήθος υποκειμενικών, αποκρυφιστικών, φιλοσοφικών, προτάσεων) τα συμπεράσματα είναι ασταθή. Ο λόγος είναι πως αφού το χρώμα είναι κριτήριο διάκρισης και κατηγοριοποίησης του περιβάλλοντος με όλα τα αντικείμενα του χώρου, η προκαλούμενη εντύπωση είναι σε κάποιο βαθμό υποκειμενική. Έτσι π.χ. το ιδιαίτερο χρώμα του αντικειμένου με το οποίο έχω συναισθηματικό δεσμό, θα αποκτά χαρακτηριστικά από το αντικείμενο και την σχέση μου, που δεν έχουν να κάνουν κατ΄ανάγκη με το χρώμα όπως θα λειτουργεί σε άλλη περίπτωση. Δηλ. αν το χρώμα της ομάδος μου είναι το κίτρινο, τα συναισθήματα που το χρώμα αυτό μου προκαλεί διαφέρουν σίγουρα από τον οπαδό της άλλης ομάδας που έχει χρώμα πράσινο.
  Οπωσδήποτε ένα μέρος των κριτηρίων είναι κοινό πχ η θάλασσα, ο ουρανός, το χιόνι, η φωτιά κλπ. Αλλά όπως και η μελέτη αναφέρει, η κουλτούρα των λαών, η γεωγραφική περιοχή κλπ παίζουν σημαντικό ρόλο και διαφοροποιούν τις εντυπώσεις.
  Απ΄την άλλη μεριά, στον χώρο της εναλλακτικής ιατρικής(;) γίνονται πειράματα θεραπείας με νερό που εκτέθηκε σε μονοχρωματική ακτινοβολία. Μια τέτοια ιδιότητα του χρώματος αν υπάρχει δεν εξαρτάται από το αισθητήριο της οράσεως και ισχύει τόσο για αυτόν που βλέπει όσο και για ένα τυφλό. Τέτοιες ιδιότητες είναι οπωσδήποτε τα επιστημονικά συμπεράσματα για την φύση του φωτός και του χρώματος.
  Νομίζω ότι το χρώμα θα είναι καλύτερα κατανοητό στο βαθμό που το υποκειμενικό στοιχείο ελαχιστοποιείται .
  Ποια είναι η γνώμη σας ;
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 59. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ. ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.

  ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ, ΟΠΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΙΠΑΤΕ, ΑΣΤΑΘΕΣ, ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΩΣΤΟΣΟ ΤΗΝ ΓΝΩΣΙ ΜΙΑΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΗ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΘΕΜΕΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΙ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΧΡΩΜΑ.
  ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΡΙΣΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ:

  1. ΑΥΤΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο LUSCHER ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΣΤΟΝ "ΜΕΣΕΤΑΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟ" Ή ΣΤΟ ΥΠΟΣΕΙΝΗΔΗΤΟ ΚΑΙ

  2. ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ "ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ, Ο ΦΛΟΙΟΣ", Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΙ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΑΠΟ ΕΘΝΟΣ ΣΕ ΕΘΝΟΣ ΚΛΠ.

  ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ;

  ΙΣΩΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΙ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΙΝΗ ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ "ΓΛΩΣΣΑ", ΣΥΜΦΩΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙ, ΠΡΑΓΜΑ ΒΕΒΑΙΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΥΧΗΣ ΕΡΓΟΝ.

  ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ; ΕΔΩ ΒΕΒΑΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΤΕ...

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 60. Αληθώς Ανέστη!
  Τόσο η πρώτη επίδραση που δημιουργεί εντυπώσεις ενστικτωδώς και συνδέεται με την πλέον αρχέγονη εμπειρία που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο, όσο και η άλλη που συνδέεται με την κουλτούρα της προσωπικότητας, είναι σχετικές. Μας δίνουν πάντοτε μια ατελή προσέγγιση για την γνώση των ιδιοτήτων του χρώματος, και πολλές φορές λαθεμένη.
  Προσέξτε, όμως: Αν είχαμε την γνώση δεν θα χρειαζόμασταν τα σύμβολα. Το σύμβολο χρειάζεται για να προσεγγίσουμε μια γνώση που δεν κατέχουμε. Έτσι εκτός των άλλων, σύμβολα χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχύσουν απόπειρες ερμηνείας του κόσμου. Το ερώτημα πχ : τι σημαίνει-συμβολίζει- αυτό η εκείνο το χρώμα στην αγιογραφία έχει απασχολήσει όλους τους αγιογράφους (άλλωστε από ένα τέτοιο ερώτημα ξεκίνησε όλη αυτή η συζήτηση) για 2 λόγους. Ο πρώτος είναι η σταθερή χρωματική απεικόνιση των Κεντρικών Προσώπων της πίστεως μας, και ο δεύτερος ό προφανής αλληγορικός χαρακτήρας της «γραφής» των Εικόνων.
  Ο τρόπος, λοιπόν που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται και αντιδρά στα χρώματα, είναι σχεδόν πάντα εγωκεντρικός. Σκεφθείτε τις σημαίες των κρατών που αποτελούν μια πολύχρωμη ταπετσαρία που φανερώνει την ανάγκη να ειπωθεί κάτι οπωσδήποτε διαφορετικό. Ό άνθρωπος χρησιμοποιεί το χρώμα για να επιβάλλει μια εντύπωση όπως π.χ. στη διαφήμιση η στη μόδα. Δεν τοποθετούμαι αρνητικά σε όλα αυτά, απλώς πιστεύω πως αναφέρονται σε μια χρήση του κόσμου που βρίσκεται στους αντίποδες αυτής που ο Χριστιανισμός φανερώνει. Και αυτό το σημείο, πιστεύω κάνει την διαφορά στο πως ο αγιογράφος χρησιμοποιεί τα χρώματα….
  (συνεχίζεται)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 61. συνέχεια από το προηγούμενο

  Είναι μεγάλη ανάγκη να φτάσουμε στην κατανόηση του κεντρικού μηνύματος της διδασκαλίας της Εκκλησίας, από την οποία απορρέει η στάση μας μέσα στον κόσμο και κατά συνέπεια η χρήση των προσφερομένων δώρων. Οι περισσότεροι Χριστιανοί θεωρούν υποχρέωσή τους έναντι Του Θεού να γίνονται ολοένα και καλύτεροι, παραβλέποντας όμως την κεντρική διδασκαλία με την οποία εκλήθησαν να είναι μέλη του Σώματος. Παραβλέποντας όμως το σημείο αυτό, παραμένουμε δέσμιοι στην εξάρτηση του υλικού φρονήματος. Χωρίς αυτή την αφετηριακή κατανόηση η Αλήθεια του Ευαγγελίου ΔΕΝ μας επισκέπτεται.
  Χωρίς το Μυστήριο του Αγίου Βαπτίσματος ΔΕΝ εντασσόμαστε στο Σώμα Του Χριστού. Και επειδή μας προσφέρθηκε δωρεάν από χριστιανούς γονείς είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την ουσία του Μυστηρίου, που δεν είναι άλλη από την ΙΔΙΑ πορεία του Κυρίου μέσα στον κόσμο δηλ. την ομολογία Του Τριαδικού Θεού, την περιφρόνηση του πονηρού, την ΤΑΦΗ και την ΑΝΑΣΤΑΣΗ. Μας προσφέρεται λοιπόν η δυνατότητα να «προλάβουμε» τον φυσικό μας θάνατο, προσφέροντας πάσαν την βιοτική μέριμνα στον Χριστό, και να ζούμε πλέον νεκροί ως προς τον κόσμο και κερδισμένοι από την Μέλλουσα Ζωή.
  Αφού, λοιπόν, για τον Χριστιανό το νόημα της ζωής είναι η επιστροφή στον Οίκο Του Πατρός , γνωρίζουμε πως όλη η δημιουργία προσφέρεται για να μας διδάσκει τον δρόμο της επιστροφής, και αυτό είναι το ΚΡΙΤΗΡΙΟ για την κατανόηση όλων των ζητημάτων.
  Ο Χριστιανός δεν είναι κάτοικος ενός πλανήτη μέσα στο αχανές σύμπαν, γιατί έτσι δεν θα διέφερε από το πιο ασήμαντο πλάσμα, ούτε ‘ένα νοήμον όν που αναζητά ζωή στους γαλαξίες. Ο Χριστιανός είναι ο πνευματικός άνθρωπος που αναγνωρίζει τον Κύριο, και του χαρίζεται η δυνατότητα να αποκαλεί Πατέρα Την Αρχή Του Παντός.
  Με την επίγνωση των παραπάνω ας αναζητήσουμε τον τρόπο που θα σκεφτούμε για τα χρώματα .
  (συνεχίζεται)
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 62. Συνέχεια από το προηγούμενο
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%BC%CE%B1

  όπως φαίνεται στον παραπάνω σύνδεσμο, η έννοια φως ξεκινά από τα ραδιοκύματα με την χαμηλότερη ενέργεια φωτονίων και φθάνει στις κοσμικές ακτίνες που έχουν και την υψηλότερη ενέργεια. Σ΄ αυτή την πορεία της αύξουσας συχνότητας , ένα μικρό ελάχιστο τμήμα γίνεται αντιληπτό με το μάτι μας ως ορατό φως. Είναι αυτονόητο πως αν το μάτι μας έβλεπε πέραν αυτού του τμήματος, η όψη του κόσμου μας θα ήταν σημαντικά διαφορετική. Το ένα άκρο του μικρού αυτού τμήματος, το ερυθρό, έχει με την σειρά του χαμηλότερη ενέργεια φωτονίων από τα επόμενα στη σειρά που εμφανίζονται, και το γεγονός αυτό προσδίδει στα χρώματα μια συγκεκριμένη φορά, από το ερυθρό προς το ιώδες.
  Ο κόσμος μας , λοιπόν, γίνεται αντιληπτός στα όρια αυτού του φάσματος με αποτέλεσμα και η συνείδησή μας να διαμορφώνεται εντός της πραγματικότητας που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις. Επομένως κάθε μονοχρωματική ακτινοβολία επιδρά στην ζωή μας με τρόπο μυστικό και ακατάληπτο λόγω της διαφοράς συχνότητας που την χαρακτηρίζει. Αυτό το γνωρίζει ήδη η επιστήμη παρατηρώντας τις ιδιότητες των ακτίνων χ που διαπερνούν τα σώματα η των ακτίνων γ με την ραδιενεργό δράση.
  Η ατμόσφαιρα της γης φιλτράροντας σαν ασπίδα τις καταστρεπτικές ακτίνες για την μορφή της ζωής όπως την γνωρίζουμε, αποτελεί το ασφαλές πεδίο για την ανάπτυξή μας.
  Από το πύρινο κέντρο της Γης έως το γαλάζιο του Ουρανού βλέπουμε μια άλλη πορεία. Ερυθρό (πυρήνας) , πορτοκαλοκίτρινο σκούρο (καφέ – έδαφος), πράσινο( το χρώμα της φύσης), γαλάζιο (ατμόσφαιρα)
  Η άποψη που επιγραμματικά υποστήριξα είναι ότι τα χρώματα αποτελούν μια κλίμακα από την γη προς τον ουρανό, ενώνουν τα δύο άκρα και συνθέτουν την ψυχοσωματική οντότητα που λέγεται άνθρωπος η οποία μετέχει τόσο στον υλικό όσο και στον πνευματικό κόσμο.
  Με την παραπάνω αίσθηση διακρίνω το κόκκινο και πορτοκαλί να έλκουν προς την γη και αντίθετα το πράσινο και γαλάζιο να έλκουν προς τον ουρανό. Το κίτρινο είναι το κέντρο ισορροπίας των 2 περιοχών .( αξίζει να σημειωθεί ότι οι διάφορες ερμηνείες αποδίδουν στο κίτρινο διπλή αντίθετη ιδιότητα)
  Τα παραπάνω αποτελούν μια βάση για την ερμηνεία του χρώματος που στηρίζεται κυρίως στις παρατηρήσεις τις επιστήμης , και αποτελούν μόνον μια αφορμή για προβληματισμό.
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 63. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΨΙ ΣΑΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΑΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΩΣΥΝΗ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΗΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.

  ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ -ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ- ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ, ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΤΕ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΕΠΟΥΣΑ ΠΡΟΣΟΧΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 64. Χριστός Ανέστη!!

  Είναι πολύ ενδιαφέρουσα όλη αυτή η γνώση που μας προσφέρετε όσον αφορά την ψυχολογία των χρωμάτων!! Είναι γεγονός πως ο εγκέφαλός μας, έχει τους δικούς του μηχανισμούς και λειτουργεί με έναν πραγματικά θαυμαστό τρόπο!! Διαβάζοντας, όμως όλα αυτά και σκεπτόμενη παράλληλα πως η Αγιογραφία είναι κυρίως μέρος της Αποκαλύψεως του Τριαδικού Θεού, μου δημιουργούνται κάποιες σκέψεις, οι οποίες δεν ξέρω εάν ευσταθούν, αλλά τριγυρίζουν συνεχώς στο μυαλό μου και θα ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σας και να σχολιαστούν, εάν είναι δυνατόν!!

  Θα προσπαθήσω να μεταφέρω το περιεχόμενο των σκέψεών μου με ένα παράδειγμα: Η ψυχολογία των χρωμάτων, με τα πειράματα που έχει πραγματοποιήσει κατά καιρούς, μας έχει δείξει για παράδειγμα, πως το κόκκινο είναι ένα χρώμα το οποίο διεγείρει τις εγκεφαλικές λειτουργίες και κατά συνέπεια ίσως να προκαλεί συναισθήματα έντονα και ζωηρά!! Σε μια Εικόνα όμως, για παράδειγμα της Παναγίας, της οποίας το εξωτερικό ένδυμα είναι ένα έντονο κόκκινο και μάλιστα αυτό καλύπτει μια μεγάλη επιφάνεια, δεν μπορούμε να πούμε πως κοιτάζοντάς το εκδηλώνονται μέσα μας έντονα συναισθήματα!! Αντιθέτως, μάλιστα κοιτάζοντας την Εικόνα της Παναγίας, νιώθουμε κυρίως γαλήνη, ηρεμία, μας ξεκουράζει ψυχικά η όψη της Υπεραγίας Θεοτόκου!!

  Εάν ισχύει η παραπάνω παρατήρηση, βλέπουμε να έρχονται σε αντίθεση οι δύο αυτές θεωρίες, αυτή της επιστημονικής θέσεως με αυτήν της θεολογικής!! Κι εδώ μου δημιουργείται το ερώτημα: Μήπως τελικά τα χρώματα αποκτούν μια διαφορετική διάσταση στις Εικόνες, από αυτήν που έχουν στις ζωγραφιές ή ακόμα και στην καθημερινότητά μας; Μήπως η θέση των χρωμάτων στην Αγιογραφία επηρεάζει με έναν διαφορετικό τρόπο το αποτέλεσμα της Εικόνας και κατά συνέπεια τις επιρροές της στον εσωτερικό μας κόσμο και τελικά η θέση τους έχει πιο πολύ ισχύ ‘‘αποσυμβολισμού’’ κάποιων θεολογικών στοιχείων, παρά κάποιων ψυχολογικών;

  Εύχομαι να σας έδωσα να καταλάβετε την ουσία των λογισμών μου!!

  Ευχαριστώ!!!

  Μ.Κ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 65. ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΚΦΡΑΣΑΜΕ, ΟΧΙ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ, ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΧΡΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ «ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ».

  ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΙ ΣΑΣ, ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΤΕ ΜΑΣ κ. ΦΙΛΙΠΠΕ (ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑ), ΟΤΙ ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΕΙΝΑΙ «ΚΕΝΤΡΟ» ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΘΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΣΑΣ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ –ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ- ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΤΟΥ Α.Π.Θ. κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗ «ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ, ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΠΙΠΕΔΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ».

  ΕΔΩ, ΜΕ ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ, ΒΑΣΕΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ, ΟΤΙ ΑΝ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΣΩΣΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ «ο τρόπος, που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται και αντιδρά στα χρώματα, είναι σχεδόν πάντα εγωκεντρικός», ΩΣΤΟΣΟ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑΤΙΘΕΜΕΝΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ, (ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ) ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΓΟΝΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ, ΟΣΟ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ «ΔΩΡΟ» ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΟΥΡΓΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ:

  ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ, ΑΠ’ ΟΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ.

  ΑΣ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΑΠΗ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ», ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΣΦΥΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ, ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΙΑΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΘΡΗΝΗΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ…

  ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΑΔ. ΜΑΡΙΝΑΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΠΟΙΑΣ ΑΠΟΨΕΩΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ:

  «Ο ΠΙΣΤΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΗ ΣΧΗΜΑΤΑ, ΧΡΩΜΑΤΑ, ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ, ΚΛΠ. ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΧΘΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΖΟΜΕΝΟ. ΕΤΣΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ (ΣΧΗΜΑΤΑ, ΧΡΩΜΑΤΑ, ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ, ΚΛΠ.), ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙ ΑΥΤΗ…».

  ΜΕ ΧΑΡΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ…

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 66. Χριστός Ανέστη!
  Θα πρότεινα στο σημείο αυτό να καταγραφούν τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει μέχρι αυτή την στιγμή, από την συζήτηση, και σε μορφή απλών προτάσεων - θέσεων 1,2,3 κλπ.
  για να δούμε ποιά από αυτά είναι αποδεκτά από όλους μας. Ζητούνται εθελοντές!

  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 67. Επιτρέψτε μου να γίνω περισσότερο “πεζή” στη συζήτηση αυτή και να προσθέσω πρώτα στο ερώτημα της αδ.Μαρίνας: αν αντιπαραβάλουμε τις παρακατω εικόνες
  http://www.rel.gr/photo/displayimage.php?album=33&pos=78 και http://www.rel.gr/photo/displayimage.php?album=33&pos=79 νομίζετε ότι τις αντιμετωπίζει ο καθένας μας με τα ίδια συναισθήματα ακριβώς;
  Η παράσταση είναι ίδια, τα χρώματα διαφοροποιούνται. Και οι δύο εικόνες νομίζω ότι έχουν χρωματική αρμονία. Ομως υπάρχουν διαφορές σ αυτά, που έχουν ήδη αναφερθεί σαν "χροιά", "ένταση" και "αξία".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 68. Πολλοί από τους χρωματισμούς που συναντάμε στις εικόνες καταγράφουν την πραγματικότητα του γεγονότος ή του προσώπου που περιγράφουν. Λόγου χάριν τα δέντρα μπορεί να είναι σε πρασινωπούς χρωματισμούς, τα κτίσματα σε γκρί, τα βουνά σε γήινα χρώματα. Η πορφύρα περιβάλει βασιλικούς χιτώνες ή μανδύες πολεμιστών. Περιβολές με χρώματα που δεν συνηθίζονταν να φορούν την εποχή εκείνη αποφεύγονται.
  Γενικά, νομίζω ότι τα χρώματα ή τα πλουμίδια στα ενδύματα καταγράφουν την ιστορική πραγματικότητα. Πέραν αυτών, υπάρχουν χρωματικές εμφανίσεις -πάλι στα ενδύματα- που εμπεριέχουν συμβολισμούς ( Η περιβολή του Χριστού, της Παρθένου, των Αγγέλων σε κάποιες περιπτώσεις). Το φως ακόμα της Δόξας του Κυρίου έχει πάντοτε φωτεινότητα υψηλή.κλπ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 69. ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ. ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ... ΜΟΝΟ ΝΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΜΕ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΡΧΙΣΗ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ...

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 70. Χριστός Ανέστη!
  Θα συμφωνήσω με την αδ. Μαρίνα στην παρατήρηση ότι το κόκκινο ρούχο στην Εικόνα Της Παναγίας δεν προκαλεί έντονα και ζωηρά συναισθήματα. Όμως τα χρώματα σε κάθε περίπτωση έχουν τον χαρακτήρα τους. Το γιατί στην εικόνα δεν συμβαίνει αυτό έχει οπωσδήποτε την αιτία του και σίγουρα θα την εντοπίσουμε. Ας σκεφτούμε τα φλογερά κόκκινα του δειλινού που συνδυάζονται με ένα συναίσθημα απίστευτης γαλήνης και ησυχίας. Υπάρχει εξήγηση. Απ΄την άλλη μεριά πολλές εικόνες – δυστυχώς- με υπερβολική χρήση του κόκκινου ηλεκτρίζουν το μάτι και υποβαθμίζουν το πνευματικό μέγεθος. Η χρήση λοιπόν, όπως πολύ σωστά λέτε, είναι καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα. Αυτή τη χρήση αναζητούμε στις εικόνες.
  ……………Μήπως η θέση των χρωμάτων στην Αγιογραφία επηρεάζει με έναν διαφορετικό τρόπο το αποτέλεσμα της Εικόνας και κατά συνέπεια τις επιρροές της στον εσωτερικό μας κόσμο και τελικά η θέση τους έχει πιο πολύ ισχύ ‘‘αποσυμβολισμού’’ κάποιων θεολογικών στοιχείων, παρά κάποιων ψυχολογικών;
  Αυτή την άποψη την ασπάζομαι απόλυτα……
  Στο πρώτο σχόλιο της φίλης κας Αθηνάς θα ήθελα να παρατηρήσω ότι σε καμιά περίπτωση δεν αναζητάμε την τέλεια εκδοχή γιατί τότε όλες οι εικόνες θα ήταν όμοιες. Αναζητάμε τις αρμονικές ΣΧΕΣΕΙΣ των χρωμάτων, κάτι που επιτρέπει άπειρες εκδοχές. Στο δεύτερο σχόλιό σας, οι παρατηρήσεις σας είναι πολύ σημαντικές και οπωσδήποτε καθορίζουν μεγάλο μέρος των επιλογών μας. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.
  Φ.Μ.
  ** καταγραφή των θέσεων ΜΟΝΟΝ του τελευταίου κεφαλαίου περί χρωμάτων…..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 71. Την αντιπαραβολή δύο διαφορετικών εικόνων της ίδιας παράστασης (Μεταμόρφωση του Κυρίου) την έκανα, όχι για να αναζητήσω την τέλεια εκδοχή, αλλά για να δείξω ότι τα πιό "φανταχτερά, έντονα, ζωηρά" χρώματα μπορεί να προκαλούν διαφορετική συναισθηματική αντίδραση (πχ. περισσότερη γαλήνη, αλλά λιγώτερη πνευματική ανάταση)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 72. Θέλω απλά να επισημάνω τὴν διαλεκτικὴ τῶν χρωμάτων και τὴν σημασιολογική ὑπηρεσία των αποχρώσεών τους στὶς μορφές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 73. Χριστός Ανέστη!
  Προκειμένου να ολοκληρώσουμε την περί χρωματικής ισορροπίας εξέταση και έως ότου κατατεθούν τα κυριότερα σημεία της συζήτησης, παρακαλώ ας προβληματιστούμε με το εξής ερώτημα:
  Αν το χρώμα έχει συγκεκριμένη ενέργεια επίδραση με την παρουσία του στην εικόνα – ζωγραφική, τα γειτονικά χρώματα είναι δυνατόν να αυξομειώνουν την ενέργεια αυτή; Με άλλα λόγια , με ποιο τρόπο μπορώ να ελέγχω την ενέργεια των χρωμάτων;
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 74. ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΙ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΔΙΔΑΞΕΙ, ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΗ ΙΝΑΙ Η ΑΠΟΚΛΙΣΙ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΟ, ΤΗΝ ΟΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟ.

  ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΥΞΟΜΟΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΜΟΙΩΝΟΝΤΑΣ Ή ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΤΙ, ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΕΥΚΟ.

  ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΑΝ, ΑΛΛΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ.

  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 75. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  Επανέρχομαι στην συζήτηση με ενδιαφέρον και θα ήθελα να καταθέσω την απάντηση μου στο ερώτημα του κ. Φ.Μ.

  Πιστεύω πως ναι, έχει συγκεκριμένη ενέργεια το χρώμα και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όμως μπορούμε να την ελέγξουμε γνωρίζοντας τους νόμους και τους κανόνες των συμπληρωματικών.

  «Ο νόμος των συμπληρωματικών είναι το θεμέλιο μιας αρμονικής δημιουργίας, γιατί υπακούοντας σε αυτόν πραγματοποιούμε μια πλήρη ισορροπία του ματιού. Τα συμπληρωματικά χρώματα χρησιμοποιούμενα με σωστές ποσοτικές αναλογίες γεννούν μια εικόνα στατικά στέρεη» (Itten).

  Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, από τον καθένα μας εξαρτάται τι θέλουμε να κάνουμε, τι να ορίσουμε και πώς να επηρεάσουμε το μάτι του θεατή.

  Όπως σωστά παρατηρήθηκε «…ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΥΞΟΜΟΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΝΟΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΜΟΙΩΝΟΝΤΑΣ Ή ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΤΙ, ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΕΥΚΟ».

  Εμμανουήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 76. Χριστός Ανέστη!!

  Νομίζω πως στο ερώτημα του δασκάλου μας, υπάρχει ομοφωνία απόψεων..!! Τα συμπληρωματικά χρώματα, σίγουρα παίζουνε πολύ σημαντικό ρόλο στην αυξομείωση των χρωμάτων και έχω την εντύπωση πως αυτός ακριβώς είναι και ο ρόλος τους, να δημιουργούν ισορροπίες!! Μπορούν ένα έντονο χρώμα να το ταπεινώσουν, όπως και να συμπληρώσουν την ένταση που μπορεί να λείπει από ένα άλλο!!

  Όσον αφορά την επισήμανση της αδελφής Αθηνάς, δεν νομίζω κανένας να διαφωνεί μαζί της!! Μάλιστα η παρατήρησή της, ίσως να επιβεβαιώνει την σκέψη μου!! Πιστεύω πως εάν τα ίδια έντονα χρώματα τα βλέπαμε κάπου έξω, σε μία διαφήμιση στους δρόμους, σε ένα έργο τέχνης, ίσως να μην νιώθαμε το ίδιο γαλήνια όσο τα νιώθουμε στις εικόνες!! Και αυτό ίσως γιατί ακριβώς αυτό που μιλάει στις καρδιές μας όταν κοιτάζουμε μια εικόνα, δεν είναι ο εγκεφαλικός επηρεασμός που πιθανό να φέρουν τα χρώματα κατά μία επιστημονική ανάλυση, αλλά η ίδια η Χάρις!!

  Ευχαριστώ!!!

  Μ.Κ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 77. ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΦΩΝΙΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ, (ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΓΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ)...

  ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΑΔ. ΜΑΡΙΝΑ ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ "ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΥ" ΚΑΙ ΤΗΝ "ΑΚΟΗ ΤΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ", ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΕ, ΑΥΤΟ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΜΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΩΣ ΝΗΠΙΟΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΝΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΩ ΤΟΣΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΩΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΩΣ ΑΚΟΜΗ, ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΘΑΣΗ Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ, ΑΝΕΙΡΗΝΕΥΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ...

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 78. Συμφωνώ 'οτι τα γειτονικά χρώματα μπορούν να αυξομειώνουν την ενέργεια ενός χρώματος. Αντίθετα με τα συμπληρωματικά χρώματα, που όταν είναι δίπλα το ένα στο άλλο τονίζουν και προβάλλουν καλύτερα το αντίστοιχο χρώμα, τα γειτονικά (αναλογικά) χρώματα δημιουργούν ένα ομοιόμορφο χρωματικό σύνολο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 79. Χριστός Ανέστη!
  Έχω την αίσθηση ότι το ερώτημα για τον έλεγχο της ενέργειας του χρώματος δεν απαντήθηκε με τρόπο που να μας δίνεται η βεβαιότητα ότι όλοι λέμε το ίδιο πράγμα.
  Ίσως δεν είναι σαφής σε όλους η σχέση κάθε χρώματος με το λευκό. Το ζήτημα αυτό αποτελεί μια βαθύτερη προσέγγιση για την έννοια χρώμα και θα πρέπει να επιμείνουμε. Επαναδιατυπώνω το ερώτημά μου πιο συγκεκριμένα και σε μορφή ασκήσεως :
  Έχω ένα λευκό τετράγωνο κάδρο με διαστάσεις 50 χ 50 εκ. Ζωγραφίζω στο κέντρο του ένα κόκκινο κύκλο με διάμετρο 10 εκ. Με τι τρόπο μπορώ να μηδενίσω την ενέργεια του κόκκινου κύκλου;
  Φ.Μ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 80. Φ.Μ. συμπληρωματικα29 Απριλίου 2010 στις 6:53 μ.μ.

  Επειδή οι λύσεις είναι πολλές ας μη δώσουμε τις ίδιες, αν συμφωνείτε….
  Φ.Μ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 81. ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΝΑΙ, ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΥΣΙ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΛΕΞΗ "ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ". ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΣΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΣΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ, ΔΗΛ. ΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΙ ΤΟΥΣ.
  ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔ. ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΕΣΥΡΑ...

  ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΤΕ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΕΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΟΣ...

  Μ.γ.Γ. - Μ.γ.Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 82. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ, ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΗ.
  ΕΒΑΨΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΧΡΩΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟ=ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

  Χριστός Ανέστη!

  Μία πρώτη, γρήγορη σκέψη που έκανα είναι αναρτημένη. Έβαψα δηλ. το υπόλοιπο μέρος της λευκής επιφάνειας με το συμπληρωματικό του κόκκινου.

  Οι φίλοι που θέλουν να αναρτησω τις ασκήσεις τους μπορούν να μου τις στείλουν στο agiagrafikesmeletes@yahoo.com

  Εμμανουήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 83. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙ ΣΤΑ LINK ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΝΟΥΜΕ. Π.Χ. ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΙ ΜΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINK:

  http://1.bp.blogspot.com/_Ir0BxevvGe4/S9nc1E5FJeI/AAAAAAAAAEA/N44CqkSRfM0/s1600/Askisi+1+Em.jpg" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"><img border="0" src="http://1.bp.blogspot.com/_Ir0BxevvGe4/S9nc1E5FJeI/AAAAAAAAAEA/N44CqkSRfM0/s320/Askisi+1+Em.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 84. ΑΣΚΗΣΗ Μ.γ.Γ. :

  http://1.bp.blogspot.com/_Ir0BxevvGe4/S9nd0zTOZrI/AAAAAAAAAEQ/BzjlMX6XrgY/s1600/Askisi+1+g+G.jpg" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"><img border="0" src="http://1.bp.blogspot.com/_Ir0BxevvGe4/S9nd0zTOZrI/AAAAAAAAAEQ/BzjlMX6XrgY/s320/Askisi+1+g+G.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 85. ΑΣΚΗΣΗ Μ.γ.Ε. :

  http://1.bp.blogspot.com/_Ir0BxevvGe4/S9nevbXEoGI/AAAAAAAAAEY/lz9u_C5KFcY/s1600/Askisi+1+g+E.jpg" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"><img border="0" src="http://1.bp.blogspot.com/_Ir0BxevvGe4/S9nevbXEoGI/AAAAAAAAAEY/lz9u_C5KFcY/s320/Askisi+1+g+E.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 86. Θα ήθελα να επανέλθω στην αντιπαραβολή μεταξύ συμπληρωματικών και αναλογικών χρωμάτων.
  Νομίζω ότι πάνω στο λευκο, ένα κόκκινο "χάνεται" πιο εύκολα μεταξύ του πορτοκαλι και του μωβ,που είναι γειτονικά του χρώματα στον πίνακα (αναλογικά), ενώ τονίζεται όταν αντιπαρατίθεται ανάμεσα στο πράσινο συμπληρωματικο του.
  Τα συμπληρωματικά χρώματα, όταν είναι δίπλα το ένα στο άλλο τονίζουν και προβάλλουν καλύτερα το αντίστοιχο χρώμα
  Εστειλα ανάλογη άσκηση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 87. παρεπιπτοντως μηπως η διευθυνση που αναφέρετε σαν agiagrafikesmeletes@yahoo.com είναι κανονικά agiografikesmeletes@yahoo.com;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 88. ΝΑΙ, ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΣΕΙΣ. ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΘΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 89. ΑΣΚΗΣΗ ΑΘ. Π.

  http://2.bp.blogspot.com/_Ir0BxevvGe4/S9pmdPk5_KI/AAAAAAAAAE4/bytC2NUeMco/s1600/Askisi-1-Ath-P.jpg" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"><img border="0" src="http://2.bp.blogspot.com/_Ir0BxevvGe4/S9pmdPk5_KI/AAAAAAAAAE4/bytC2NUeMco/s320/Askisi-1-Ath-P.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 90. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΑΔ. ΑΘΗΝΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟ ΧΡΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΣΚΕΦΘΗΚΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΙ ΣΑΣ ΛΙΓΟ ...ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ: ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΜΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΜΕΛΙ.
  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΔΕΝΙΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΓΛΥΚΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ (ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΙ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ, ΕΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΟΣ) ΘΑ ΡΙΧΝΑΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΛΙΓΗ ΖΑΧΑΡΗ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΣΙΡΟΠΙ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 91. Αληθώς Ανέστη!
  Βλέπω με χαρά ότι οι ασκήσεις αναπτερώνουν το ενδιαφέρον. Δεν βλέπω άστοχη την πρόταση της κας Αθηνάς. Προτείνω να καταθέσει ο καθένας ένα μικρό σχόλιο που να εξηγεί την σκέψη του και με βάση αυτά τα σχόλια θα προχωρήσουμε.
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 92. σχόλιο πάνω στην άσκησή του εννοείται.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 93. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ.

  ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΙ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΙ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ:

  ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΝΟΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ;

  +++++++++++++++++++

  ΠΡΟΤΑΣΙ ΑΔ. ΑΛΕΞΙΟΥ:

  http://tinyurl.com/324tsuw

  +++++++++++++++++++

  ΠΡΟΤΑΣΙ ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΙΩΑΝΝΟΥ:

  http://tinyurl.com/33gmxnt

  +++++++++++++++++++

  ΠΡΟΤΑΣΙ ΑΔ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ:

  http://tinyurl.com/2vejyxt

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 94. ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΝΟΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ;

  Αληθώς Ανέστη!
  Πρόκειται για την δύναμη της εντύπωσης που προκαλεί η παρουσία του στο έργο. Παρουσία που συνυπολογίζεται επιπλέον και με την ποσοστιαία συμμετοχή του, και σε άλλα χρώματα.
  Ο σχολιασμός της προτάσεως μας θα βοηθήσει να καταλάβουμε σε βάθος το ζήτημα των χρωματικών σχέσεων.
  Μέχρι στιγμής μόνον η κα Αθηνά κατέθεσε άποψη για την επιλογή της. Αν θέλει ας μας πει αν η επιλογή της οφείλεται μόνον σε αίσθηση, ή μπορεί να επιχειρηματολογήσει.
  Πάντως η πιο ριζοσπαστική πρόταση είναι του αδ. Ιγνατίου. Απ΄όσες θα κατατεθούν σίγουρα είναι η μόνη που εξαφάνισε τον κόκκινο κύκλο! Δεν αστειεύομαι καθόλου! Ας προβληματιστούμε με την λογική της προτάσεως !
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 95. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΑΝ Η ΔΥΝΑΜΙ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΩΣ ΘΕΤΙΚΟ (+), ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΔΕΝΙΣΤΗ, ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΑΥΤΟ ΜΕ ΜΙΑ ΙΣΟ-ΔΥΝΑΜΗ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΥΠΩΣΙ (-).

  ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΑΝ ΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΙΚΗ, ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΝΟΥΝ, ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΛΙΓΩΤΕΡΟ.

  ΤΑ ΤΡΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΤ' ΕΞΟΧΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΑΦΟΥ Η ΣΥΝΘΕΣΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΦΩΣ.

  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 96. Χριστός Ανέστη!!

  Επειδή θα βρίσκομαι εκτός Θεσσαλονίκης τις επόμενες ημέρες και δεν θα έχω πρόσβαση σε Η/Υ, μην περιμένετε σχολιασμούς από μένα για να συνεχιστεί η συζήτηση!! Όταν επανέλθω στην βάση μου, θα τρέξω για να σας προλάβω..!!!

  Ευχαριστώ..!!

  Μ.Κ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 97. Αληθώς Ανέστη!
  Όταν σε ένα λευκό πίνακα σημειώσουμε κάποιο στοιχείο, (στο παράδειγμά μας ο κόκκινος κύκλος) η παρουσία του στοιχείου αυτού στην πραγματικότητα δεν αναιρείται ποτέ.
  Σε όλες τις απαντήσεις μπορούμε να διακρίνουμε το αρχικό κόκκινο με την ίδια ποιότητα να δηλώνει με τον ίδιο τρόπο την παρουσία του.
  Η κα Αθηνά προτείνει την χρήση των γειτονικών χρωμάτων που διαχέουν το κόκκινο δεξιά και αριστερά και αδυνατίζουν σε ένα βαθμό την σταθερότητα του κεντρικού κόκκινου.
  Την ίδια απάντηση μας δίνει και ο Μ.γ.Γ. στην απόλυτη όμως εκδοχή των συμπληρωματικών χρωμάτων. Τώρα έχουμε 3 κύκλους που ο καθένας διεκδικεί ισότιμα την προσοχή μας.
  Στις απαντήσεις των αδ, Αλεξίου και Εμμανουήλ γίνεται προσπάθεια να «πνιγεί» το κόκκινο μέσα στην πορτοκαλί ή στην πράσινη θάλασσα, αλλά, αλλοίμονο, μπορούμε ακόμα να το διακρίνουμε.
  Ο Μ.γ.Ε. με το κάθετο σάντουιτς και οι αδ, Γεώργιος και Ιωάννης με την έξυπνη κυκλική φυλάκιση, προσπάθησαν ισόρροπη αντίθεση.
  Ο αρχικός κύκλος χάνεται ΜΟΝΟ στην άσκηση του αδ. Ιγνατίου με την πλήρη κυριαρχία του κόκκινου, όπου οι αντιθέσεις και η πολυφωνία καταπνίγονται…….( κάτι σαν την παγκοσμιοποίηση)
  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
  Όσο το μάτι μας διακρίνει σχήματα και όρια, η οπτική μείξη είναι αδύνατη. Τα χρώματα θα παραμένουν στην θέση τους, διεκδικώντας την προσοχή μας. Για την ισορροπία των χρωμάτων η μόνη επιλογή είναι ισότιμη συμμετοχή των 3 βασικών. Όταν η συνθήκη αυτή δεν συμβαίνει, τότε κάποιο χρώμα κυριαρχεί.
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 98. Φ.Μ. συμπληρωματικά1 Μαΐου 2010 στις 11:23 μ.μ.

  Όσο το μάτι μας διακρίνει σχήματα και όρια, η οπτική μείξη είναι αδύνατη. Δηλ. η ενέργεια του χρώματος δεν μηδενίζεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 99. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ, Η ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΣ, ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΙ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΣ...

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ.

  ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ, ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ Γ. ΚΟΝΤΑΞΑΚΗ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ, ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΜΑΤΙ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΧΡΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΡΕΘΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ:

  "ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗΣ ΜΕΙΞΗΣ, (Η ΟΠΟΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ), ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΕΘΙΣΜΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ (ΟΜΩΣ) ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΙΣΘΗΤΕΣ ΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ..." (ΣΕΛ. 66).

  ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΥΤΗ ΚΑΙ, -ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ-, "ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΙ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΑΜΕΣΟΥ ΧΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΗ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ" (ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ), ΩΘΟΥΜΕΘΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΩΣΤΕ Η ΕΠΙΔΡΑΣΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΘΕΑΤΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ, "ΤΥΧΑΙΑ" ΚΑΙ ΚΑΠΟΤΕ ΒΛΑΠΤΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΚΑΙ (ΠΡΟ)ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΗ ΤΗΝ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΙ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΕΘΑ...

  ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 100. Αλήθώς Ανέστη!
  Προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε τις έννοιες, ελπίζω οριστικά.
  «"ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗΣ ΜΕΙΞΗΣ, (Η ΟΠΟΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ), ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΕΘΙΣΜΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ (ΟΜΩΣ) ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΙΣΘΗΤΕΣ ΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ..." (ΣΕΛ. 66).»
  Ακριβώς! Τα συμπεράσματα από τις ασκήσεις επιβεβαιώνονται με τον καλύτερο τρόπο από το παραπάνω κείμενο. Επιπλέον, σχολιάζουμε αυτή την «μοναδική επίδραση» διακρίνοντάς την από την «οπτική μείξη» Προσοχή λοιπόν:

  Στην οπτική μείξη τα χρώματα συντίθενται παράγοντας μια άλλη απόχρωση όταν το μάτι δεν μπορεί να τα διακρίνει. Αυτή η ιδιότητα ελάχιστα η καθόλου δεν αφορά τις εικόνες.
  Αντίθετα, η «μοναδική – κεντρική –εντύπωση» για την οποία πολύ σωστά μιλά ο Γ. Κονταξάκης, συμβαίνει με την ταυτόχρονη, επιμέρους εντύπωση, που το κάθε χρώμα ξεχωριστά προκαλεί.
  Αυτή, λοιπόν, η συνολική εντύπωση, είναι και το κριτήριο της ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ των χρωμάτων, γεγονός που δήλωσα με την φράση:
  «Όσο το μάτι μας διακρίνει σχήματα και όρια, η οπτική μείξη είναι αδύνατη. Τα χρώματα θα παραμένουν στην θέση τους, διεκδικώντας την προσοχή μας. Για την ισορροπία των χρωμάτων η μόνη επιλογή είναι ισότιμη συμμετοχή των 3 βασικών. Όταν η συνθήκη αυτή δεν συμβαίνει, τότε κάποιο χρώμα κυριαρχεί.»
  Σε κάθε έργο, δεχόμαστε τελικά, είτε την ισότιμη παρουσία των 3 βασικών, είτε την απόχρωση που πλεονάζει.

  Η παραπάνω σχολαστική εξέταση μας βοηθά στο να κατανοήσουμε με πόση μεγάλη προσοχή θα πρέπει να χρωματίζουμε, αφού, σύμφωνα με τα παραπάνω, κάθε υπερβολή χρώματος σε ένα σημείο, ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ολόκληρο το έργο σε υπερβολή, προκειμένου να είναι ισορροπημένο χρωματικά.
  Καλή εβδομάδα σε όλους!
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 101. Τελικά, συγχωρήστε με, αλλά παραμένω με απορίες:
  Το ερώτημα ήταν “Πως μπορούμε να ελέγξουμε την ενεργεια των χρωμάτων;” και “αν τα γειτονικά χρώματα είναι δυνατόν να αυξομειώνουν την ενέργεια αυτή;”
  Με την λύση του αδελφού Ιγνατίου βρίσκω να μηδενιζεται η ενέργεια του σχήματος όχι του χρώματος. Οπως αναφέρατε ο αρχικός κύκλος χάνεται, όμως από την άλλη θα έλεγα ότι με την επέκταση του χρώματος στο λευκό τετράγωνο η ενέργεια του κόκκινου όχι μόνο δεν χάθηκε, αλλά αντιθετα εντάθηκε. Δεν είναι μόνο το σχήμα αλλά και η έκταση ενός χρώματος σε σχέση με τα διπλανά του που μπορεί να δημιουργήσει διαφορετική εντύπωση.

  Συμφωνώ απόλυτα ότι “όσο το μάτι μας διακρίνει σχήματα και όρια, η οπτική μείξη είναι αδύνατη”.
  Γι αυτό και η παράθεση των συμπληρωματικών χρωμάτων του Μ.γ.Γ. με στόχο το “λευκό” πιστεύω ότι είναι άτοπη. Η μείξη και όχι η παράθεση τους οδηγεί στο λευκό. “Μαγειρικά” όπως θα λέγατε, θα πρέπει να κουνήσουμε την κουτάλα και να ανακατέψουμε το μείγμα.

  Ομως δεν κατάλαβα ότι ζητήθηκε “οπτική μείξη”, αλλά “έλεγχος της ενέργειας” ενός χρώματος.
  Γι αυτό και πρότεινα την χρήση των γειτονικών χρωμάτων που , όπως σωστά εντοπίσατε, διαχέουν το κόκκινο δεξιά και αριστερά και αδυνατίζουν σε ένα βαθμό την σταθερότητα του κεντρικού κόκκινου. Ετσι βλέπω την παρέμβαση στην ενέργεια του χρώματος. Και σε...μαγειρική αντιδιαστολή, όταν αρχίζω να ανακατεύω το μέλι με σιρόπια και ζάχαρη τότε παραμένει ακόμα ένα γλυκό (ακόμα χρώμα) μα δεν θυμίζει ούτε μέλι, ούτε σιρόπι, ούτε ζάχαρη!!!!

  Παραθέτοντας τα χρώματα μέσα σε σχηματικά όρια δίνουν την ίδια εντύπωση και διεκδικούν την ίδια προσοχή, άσχετα από τον συνδυασμό τους;

  Αλλο η ισορροπία και άλλο η αρμονία των χρωμάτων;
  Τελικά στο συμπέρασμα διαβλέπω ότι σε μία εικόνα επιδιώκουμε την χρωματική ισορροπία, δηλαδή την ισότιμη χρήση των τριων βασικών;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 102. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΜΑΛΛΟΝ ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟ!

  ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ (ΚΑΙ ΖΗΤΩ) ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔ. ΑΘΗΝΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΤΟΧΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ (ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ), ΠΟΥ ΑΠ' ΟΤΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΤΗΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΣΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ.

  ΑΠΛΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΘΕΣΑΜΕ (ΑΝΕΠΙΤΥΧΩΣ) ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΚΑΠΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ (ΗΤΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΙ ΤΟΥ ΑΔ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ, ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΛΙΜΑΚΑ!) ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΘΗ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΣΟ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ, ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ, ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΣ ΜΑΣ.

  ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ, ΔΗΛ. "Για την ισορροπία των χρωμάτων η μόνη επιλογή είναι ισότιμη συμμετοχή των 3 βασικών", ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΩ: "με πόση μεγάλη προσοχή θα πρέπει να χρωματίζουμε, αφού, σύμφωνα με τα παραπάνω, κάθε υπερβολή χρώματος σε ένα σημείο, ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ολόκληρο το έργο σε υπερβολή, προκειμένου να είναι ισορροπημένο χρωματικά"...

  ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 103. Ένα παράδειγμα οπτικής μείξης χρωμάτων, σύμφωνα με αυτό που ανέφερα παραπάνω, ότι στην οπτική μείξη τα χρώματα συντίθενται παράγοντας μια άλλη απόχρωση, όταν το μάτι δεν μπορεί να τα διακρίνει.

  Πιστεύω οτι θα βοηθήση τους μαθητές να αντιληφθούν την απόχρωση του κίτρινου που εμφανίζεται από 2 άλλα χρώματα, τα οποία φαίνονται επαρκώς στην μεγένθυση.

  http://tinyurl.com/3ych7ss

  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 104. Χριστός Ανέστη!
  Απάντηση στην κα Αθηνά.
  Το ερώτημα ήταν να μηδενιστεί η ενέργεια του κόκκινου κύκλου, προκειμένου να κατανοήσουμε τις δυνατότητες ελέγχου των χρωμάτων.
  Τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι:
  1. Η αρχική εντύπωση ενός σημείου του έργου δεν μηδενίζεται.
  2.Ο κόκκινος κύκλος στο λευκό φόντο είναι μόνη και ΚΥΡΙΑΡΧΗ χρωματική εντύπωση.
  3. Η παράθεση των γειτονικών χρωμάτων, διεκδικώντας την προσοχή μας διαχέει την κόκκινη ενέργεια με ομαλό τρόπο, από το κέντρο προς τα πλάγια. Τώρα το κόκκινο δεν μονοπωλεί την προσοχή μας, αν και, όπως παρατηρεί ο Μ.γ.Γ., το ποσοστό του κόκκινου αυξήθηκε στην επιφάνεια του λευκού.
  4. Στην πρόταση του Μ.γ.Γ., η παράθεση των συμπληρωματικών, περιορίζει το κόκκινο ακριβώς στο 1/3 της χρωματικής εντύπωσης που δέχεται το μάτι μας. Να σκεφτούμε ότι αν οι παράπλευροι κύκλοι ήταν μεγαλύτεροι σε εμβαδόν, ο περιορισμός θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος από το 1/3. Το ίδιο ισχύει και για τους κύκλους των γειτονικών χρωμάτων.
  Και στις 2 περιπτώσεις, μεγαλύτεροι κύκλοι, μειώνουν την «πίττα» που είναι το λευκό.
  5.Στην λύση του αδ. Ιγνατίου, η αρχική κυριαρχία του κόκκινου γίνεται απόλυτη και καταργώντας τις αντιθέσεις βρισκόμαστε εκτός της ζωγραφικής τέχνης. Η πίττα φαγώθηκε και δεν υπάρχει εσωτερική δόνηση στο έργο.
  6. Κάθε υπερβολή χρώματος σε ένα σημείο, ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ολόκληρο το έργο σε υπερβολή, προκειμένου να είναι ισορροπημένο χρωματικά.

  Η χρωματική ισορροπία είναι εργαλείο για την διαχείριση του χρώματος και όχι κανόνας αρμονίας. Χρωματική αρμονία είναι οι πολυάριθμοι τρόποι που θα συνδυαστούν τα χρώματα. Δύο έργα με την ίδια ακριβώς σύνθεση μπορεί να έχουν χρωματική ισορροπία αλλά διαφορετική αρμονική ανάπτυξη.
  Στην Εικόνα η χρωματική ισορροπία είναι ζητούμενο, όταν δεν απαιτείται να τονιστεί κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο, για να δηλώνεται η ΙΣΟΤΙΜΙΑ των στοιχείων, για λόγους προφανείς.
  Πείτε μου αν θέλετε, αν οι απορίες σας απαντήθηκαν. Αν ναι, τι θα λέγατε να εξετάσουμε μερικούς κανόνες αρμονίας;
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 105. Ευχαριστώ. Νομίζω ότι ξεκαθάρισαν τα πράγματα για μένα. Ας μην ανησυχεί ο σεβαστός Μ.γ.Γ, δεν προσβλήθηκα, πλάκα πήγα να κάνω, γιατί ξέρει ότι είμαι λιγάκι...χορατατζού!!!!...
  Μου άρεσε η μαγειρική παρεμβολή γι αυτό και ...προκλήθηκα να ανταπαντήσω!
  Καταλήγω λοιπόν απλά ότι ,ισορροπία χρωμάτων έχουμε όταν σε μία σύνθεση υπάρχει ισομερής κατανομή των τριών βασικών, ενώ χρωματική αρμονία είναι ο επιτυχής συνδυασμός των χρωματικών τόνων;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 106. ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΩΡΑΙΑ ΛΟΙΠΟΝ! ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ (ΑΡΜΟΝΙΚΟ) ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ.

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ...

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 107. Χριστός Ανέστη!

  " ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ"

  Με την χρήση 5 χρωμάτων - όποια θέλουμε - να χρωματίσουμε το σχέδιο στην καλύτερη, κατά την γνώμη μας εκδοχή, εξηγώντας την επιλογή μας.

  http://tinyurl.com/2wkapx7

  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 108. ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΛΑΒΑΜΕ ΥΠ' ΟΨΙΝ ΤΟ 6ο ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
  "Κάθε υπερβολή χρώματος σε ένα σημείο, ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ολόκληρο το έργο σε υπερβολή, προκειμένου να είναι ισορροπημένο χρωματικά", ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ, ΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΟ ΚΑΘΑΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΑΡΚΕΤΑ ΓΚΡΙΖΑΡΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ: ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΚΙΤΡΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΣΚΟΥΡΟ (ΚΑΦΕ) ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΖΟ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΩΜΑ, ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΕΜΒΑΔΟΝ.

  ΣΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΝΑΜΕ ΧΡΗΣΙ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ: ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΙΟ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ...

  ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΜΕ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ: ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ.

  http://tinyurl.com/38rovx3

  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 109. Χριστός Ανέστη!

  Βάσει της συμμετοχής των τριών βασικών και της ισορροπίας φωτός επέλεξα τα 5 χρώματα της ασκήσεώς μου:

  http://tinyurl.com/3a89ytk

  Μ.γ.Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 110. Χριστός Ανέστη!

  Χρησιμοποίησα για το έδαφος γκριζαρισμένο κόκκινο με λίγο μπλέ.

  Γιά τον ουρανό ανοικτό κίτρινο με λίγο μπλέ (πράσινο ανοικτό), για να είναι συμπληρωματικά μεταξύ τους.

  Γαλάζιο το βάζο σε συνδυασμό με το κόκκινο και κίτρινο στα λουλούδια, πάλι συμπληρωματικά μεταξύ τους, δημιουργώντας έτσι δύο ομάδες
  (2 με γειτονικά και 3 με τα βασικά).

  http://tinyurl.com/34qn3lx

  Όμως μου γεννιέται μια απορία.
  Πως μπορώ να μετρήσω τις διάφορες εμβαδικές αναλογίες ώστε να επιτύχω ισορροπία και αρμονία?

  Εμμανουήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 111. ...Ο ΑΔ. ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΠΙΓΝΩΣΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΚΕΦΘΗ ΚΑΛΑ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΗ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΝΙΚΑ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΗ ΜΕ ΑΠΛΟΤΗΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΚΕΨΙ:

  http://tinyurl.com/32pyk3q

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 112. Χριστός ανέστη!

  σας στέλνω την άσκηση -2 που μας εχει ζητηθεί.

  http://tinyurl.com/2uwvzwv

  Το πορτοκαλί αντιπαρατίθεται με το μπλε σαν συμπληρωματικό του χρώμα. Επέλεξα το θερμό χρώμα της κοκκινης πηγής για το παραλληλόγραμμο σχήμα του τραπεζιου, του δαπέδου, της γης, της ύλης.

  Το μπλε απομακρύνεται από τον θεατή και παραπέμπει στο μακρυνό, ιδιαίτερα όταν σκουραίνει,ενω εντείνει την παρουσία του ανοιχτού κίτρινου και γαλάζιου που πλησιαζει τον θεατή δυναμωμένο από τα πολυγωνικά σχήματα.

  Την ψυχρότητα του μπλε ισορροπεί το θερμό κίτρινο και το πρασινογάλαζο (κίτρινο στο μπλε), ενώ το θερμό χρώμα του βάζου (πορτοκαλί με γαλαζιο) συνθετει διακριτικά το άνω μπλε με το κάτω πορτοκαλί σε πιο απαλό χρωματισμό ανακόπτοντας τις αντίθετες κινήσεις των δύο χρωμάτων και δηλώνοντας έτσι τη στασιμότητα.

  Αθηνά Αλεξοπούλου Παππά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 113. ...και δύο ακόμα για συνέχεια και ... για να περνά η ώρα. Χωρίς σχόλια!!!!...

  http://tinyurl.com/33zxr7m

  http://tinyurl.com/36875ns

  Αθηνά Αλεξοπούλου Παππά
  http://eikonografos.com/album/index.php?cat=10161

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 114. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΕΒΑΨΑ ΤΟ ΒΑΖΟ ΚΙΤΡΙΝΟ. ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΕΞΩ ΓΑΛΑΖΙΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΚΙΤΡΙΝΟ.
  ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ ΤΟ ΒΑΖΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ, ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΩΠΟ.

  http://tinyurl.com/238upqz

  ΘΕΟΔΩΡΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 115. Χριστός Ανέστη!

  Πρίν καταλήξουμε στην αποδοχή ότι η χρωματική ισορροπία εξασφαλίζει και το αρμονικό αποτέλεσμα, ας δούμε την πρωταρχική αρχή των αρμονικών λόγων, την αρχή των ισοδύναμων αντιθέσεων. Τα στοιχεία μιας σύνθεσης, γίνονται αντιληπτά στο βαθμό που ξεχωρίζουν επαρκώς από τα γειτονικά τους. Όπου η διακριτικότητα ή η αντίθεση, μηδενίζεται τα στοιχεία ενοποιούνται. Και αντίθετα, όπου η αντίθεση αποκτά την μέγιστη τιμή της, τα υπόλοιπα στοιχεία υποβαθμίζονται.

  Στην εικόνα που στέλνω με τις προτάσεις σας, έχω σημειώσει τα ΑΔΥΝΑΜΑ σημεία κάθε άσκησης, με μαύρο κύκλο τα σημεία χαμηλής αντίθεσης, και με άσπρο αυτά της υψηλής.

  http://tinyurl.com/2clxmpu

  Έχοντας αυτήν την παράμετρο κατά νου, ας προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τις ασκήσεις μας, οδηγώντας τις αντιθέσεις σε μεγαλύτερη ισοδυναμία. Προτείνω οι απαντήσεις να τοποθετούνται κάτω από την αντίστοιχη άσκηση, ώστε να φαίνεται η πρόοδος με βάσει τους κανόνες που θα συναντήσουμε. Στη Φάση αυτή ας μην μας απασχολούν ερωτήματα με εμβαδά και ποσοστά συμπληρωματικότητας.

  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 116. ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΠΟΛΥ ΩΦΕΛΙΜΗ Η ΑΠΛΗ ΑΥΤΗ ΑΣΚΗΣΙ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!

  ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΙ ΜΑΣ ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΑΣ.

  http://tinyurl.com/38pw3ds

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 117. ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

  http://tinyurl.com/342kvaa

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 118. Χριστός Ανέστη!

  Νομίζω πως η κάθε προσπάθεια ενδιαφέρει όλους. Αυτό μπορεί να το παρακολουθούμε μόνον άν οι απαντήσεις τοποθετούνται κατακόρυφα στο αρχείο που έχει όλες τις προσπάθειες.

  Προτείνω από τώρα την χρήση ενός μόνον αρχείου, που θα δείχνει όλη την πορεία του προβληματισμού. Ένα Link που θα ανανεώνεται με την προσθήκη απαντήσεων.

  Άν υπάρχουν σχόλια η απορίες αυτά γράφονται κανονικά όπως μέχρι τώρα.

  ΕΥΧ.
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 119. ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΩΣ:

  http://img714.imageshack.us/img714/7002/askisis2olesb.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 120. Πράγματι η παρατήρηση δίνει διαφορά!

  http://img3.imageshack.us/img3/7002/askisis2olesb.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 121. Χριστός Ανέστη!

  Απλώς άλλαξα και έβαλα ...το λουλουδάκι αλλιώς...

  http://tinyurl.com/3xsk6vo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 122. Συγγνώμη, έκανα λάθος, αλλά το επανορθώνω στο νέο Link...

  http://tinyurl.com/33uzczs

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 123. Φ.Μ. είπε...

  Χριστός Ανέστη!

  Στο επόμενο βήμα ας προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε την ισοδυναμία των αντιθέσεων σε ΟΛΕΣ τις σχέσεις.
  Προσοχή στο γεγονός της δημιουργίας νέου προβλήματος με την διόρθωση του εντοπισμένου. Η άσκηση δεν είναι καθόλου απλή και ενδεχομένως δεν έχει λύση στο επίπεδο αυτου του κανόνα που μελετάμε.

  http://tinyurl.com/24umv7g

  Καλή επιτυχία!
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 124. ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  http://tinyurl.com/38oyrd4

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 125. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  Η ΑΣΚΗΣΙ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ. ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗ...

  http://tinyurl.com/3y4fc58

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 126. Αληθώς Ανέστη!
  Ο Μ.γ.Γ. με το μεταβλητό φως στην άσκησή του, παραβίασε τους όρους της άσκησης. Πάντως μας δίνει την ευκαιρία να καταλάβουμε πως δεν είναι δυνατόν να μοιράσουμε ισοδύναμα τις αντιθέσεις σε 3 τεμνόμενα στοιχεία. Προτού δώσουμε τον επόμενο κανόνα που μας λύνει αυτό το αδιέξοδο, ας κάνουμε μια προσπάθεια, να δούμε, μισοκλείνοντας τα μάτια μας, ποιά από τα στοιχεία χάνονται πρώτα (χαμηλές αντιθέσεις), και ποιά παραμένουν διακριτά σχεδόν με κλειστά μάτια (υψηλές αντιθέσεις). Ας εξαντλήσουμε την ευαισθησία μας σε μια τελευταία προσπάθεια με τον τρόπο αυτό, για να περάσουμε στον επόμενο κανόνα.
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 127. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΣ ΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΒΓΑΛΑΤΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΟΣ...

  ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ "ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΝΟΝΑ" ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΙ ΤΩΝ ΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΣ. ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ (1) ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΕΣ (2-3)

  http://tinyurl.com/32d92pq

  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 128. Αληθώς Ανέστη!

  Από τις απόπειρες που κάναμε, έγινε φανερό ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε ισοδύναμες αντιθέσεις σε 3 τεμνόμενα στοιχεία. (στο παράδειγμά μας :ΓΗ-ΟΥΡΑΝΟΣ-ΒΑΖΟ).

  Στο σημείο αυτό λοιπόν, είναι αναγκαίος ένας συμβιβασμός. Για την λύση αυτού του προβλήματος ανοίγονται 2 δρόμοι με αρμονικά αποτελέσματα. Ο πρώτος δρόμος μας προσθέτει ακόμη μια παράμετρο υπολογισμού, που είναι ο ΒΑΘΜΟΣ ΧΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ. Δείτε το παράδειγμα στην εικόνα :

  http://tinyurl.com/3aa3kr7

  Ο δρόμος αυτός συνδυάζει τις σχέσεις φωτός χρώματος με πολλαπλές ιδιότητες. Δηλ. για παράδειγμα να πούμε ότι σε αδύναμο σημείο της ζωγραφιάς μας, με χαμηλή αντίθεση φωτεινότητας, χρησιμοποιούμε υψηλή αντίθεση χρωματικότητας, και αντίστροφα. Για το ζήτημα αυτό βλέπουμε πως ο Ωκεανός βαθαίνει και καλό είναι να μείνουμε εδώ μέχρι να ετοιμαστούμε κατάλληλα, για μεγάλα ταξίδια.

  Ο άλλος δρόμος είναι επίσης πολύ μακρύς αλλά πιο βατός. Η παράμετρος των αντιθέσεων που μας προσφέρει είναι εννοιολογική. Στο παράδειγμα που μας απασχολεί, το βάζο με τα λουλούδια είναι κεντρικό στοιχείο και θα μπορούσε να αποσπασθεί από τις 2 άλλες επιφάνειες. Μια ιδέα λοιπόν είναι να υποβαθμίσουμε σημαντικά το φόντο με χαμηλές αντιθέσεις στο φως και στο χρώμα, και να τονίσουμε αντίθετα, το βάζο και τα λουλούδια.
  Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η πρώτη άσκηση της αδ. Θεοδώρας κινείται προς αυτή την αντίληψη.

  Αυτή η ματιά μας δίνει την εισαγωγική ιδέα του τι είναι σπουδή ενός έργου προτού ο καλλιτέχνης αρχίσει να βάζει τα χρώματα στον πίνακα…………………………..

  Τώρα έχουμε πολλά εργαλεία για να δούμε πιο ώριμα την απλή αυτή άσκηση. Περιμένω τις προτάσεις σας.

  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 129. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΩΦΕΛΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΘΟ ΓΙΑ "ΜΕΓΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ", ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΙ ΜΑΣ.

  ΕΠΙΤΡΕΨΑΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΠΕΙΡΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΓΙΝΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΡΟΟΔΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ.

  ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΙ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ) ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΙΑΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ "ΜΑΖΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΝΝΟΓΙΟΜΑΣΤΕ", ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ.

  Π.Χ. ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ "ΧΡΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ" ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ; ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΙ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΜΑ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΑΜΕ ΑΝΩΤΕΡΩ.

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 130. Αληθώς Ανέστη!

  Με τη λέξη "χρωματικότητα" νομίζω ότι εννοούμε την ένταση του χρώματος. Πάντως πιστεύω ότι πράγματι υπάρχει μεγάλη σύγχυση στην χρωματική ορολογία...

  Μ.γ.Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 131. "Αυτή η ματιά μας δίνει την εισαγωγική ιδέα του τι είναι σπουδή ενός έργου προτού ο καλλιτέχνης αρχίσει να βάζει τα χρώματα στον πίνακα…", σημειώνετε προηγουμένως.
  Νομίζετε ότι πρέπει να γίνεται και στην Αγιογραφία ανάλογη σπουδή;
  Δεν αρκεί να αντιγράφουμε (πιστά) τα παλαιά πρωτότυπα;

  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 132. Χριστός Ανέστη!
  Η ζωγραφική, γενικά, είναι η μεταβολή δύο παραμέτρων, του φωτός και του χρώματος. Ο όρος «χρωματικότητα» αναφέρεται σε αντιδιαστολή προς τον όρο «φωτεινότητα», δηλώνοντας ην παράμετρο «χρώμα».
  Έτσι, μια ζωγραφιά ασπρόμαυρη έχει μόνο μεταβολή φωτεινότητας , όπως μια ζωγραφιά με ένα χρώμα. Αντίθετα μια πολύχρωμη ζωγραφιά έχει, εκτός από την ,μεταβολή του φωτός και μεταβολή χρώματος.
  Είναι ανάγκη, όπως επισημαίνετε, να ξεκαθαρίσουμε τις δύο αυτές έννοιες φως – χρώμα και να μπορούμε να τις μελετάμε ξεχωριστά. Ο ζωγράφος, και πάλι γενικά, πρέπει να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται και να χειρίζεται ξεχωριστά τις αντιθέσεις του φωτός, από τις χρωματικές αντιθέσεις.


  Η εξέταση ενός έργου ως προς την κατανομή του φωτός και του χρώματος, δεν εξαιρεί κανένα έργο, ούτε βέβαια τις Εικόνες. Η σπουδή αυτή δεν αφορά μόνον την κατασκευή, αλλά και την ανάγνωση των έργων. Η σπουδή αυτή απαιτεί κόπο και χρόνο και δεν είναι πολλοί πρόθυμοι να υποβληθούν στους κόπους της μάθησης, σε ένα αντικείμενο όπως η ζωγραφική, όπου και το μικρό παιδί εκφράζεται αυθόρμητα, χωρίς σκέψη, με μόνο όπλο το συναίσθημα. Αυτό βέβαια είναι εύκολο και βολικό. Σαν επιλογή όμως ακυρώνει όλη αυτή την συζήτηση και την καθιστά περιττή.
  Αν νομίζετε πως υπάρχουν λόγοι να αναλύουμε τα πράγματα, τότε σας θυμίζω πως περιμένω τις ασκήσεις σας επεξεργασμένες με τους κανόνες που δώσαμε τελευταία.
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 133. Αν πάλι, για τις ασκήσεις, χρειάζονται διευκρινήσεις , μην διστάζετε….

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 134. ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΜΦΩΝΟΙ.

  ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΣ ΜΑΣ, ΟΠΟΥ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ "ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ" ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΩΜΑ.

  http://tinyurl.com/3884lfl

  ΙΣΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΗΣ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΚΑΠΩΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΡΟΛΟΓΙΑ.

  ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΘΑ ΠΑΡΟΤΡΥΝΩ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΥΤΗ, ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΜΗ ΦΟΒΗΘΟΥΝ, ΔΙΟΤΙ Ο "ΜΙΣΘΟΣ" ΤΟΥ ΚΟΠΟΥ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟ ΧΡΩΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΓΚΡΙΤΩΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΥΤΕΡΟΣ.

  ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΟ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ:

  "ΠΑΣΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΩΜΕΝΗΣ ΤΕ ΚΑΙ ΝΟΟΥΜΕΝΗΣ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΠΡΟΘΕΣΙΣ ΟΙΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΘΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ, ΜΕΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑΣ ΘΕΟΥ ΓΙΝΟΜΕΝΑ. ΤΩΝ ΓΑΡ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΜΗ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΝΤΩΝ, ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΕΙΝ ΟΥ ΠΕΦΥΚΕΝ"...

  ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΤΤΕΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ "ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ", ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ:

  "ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΧΡΩΜΑΤΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ, ΤΟΤΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ. ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΞΑΓΑΓΕΤΕ ΧΡΩΜΑΤΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ, ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΓΝΩΣΗ..."

  ΑΥΡΙΟ, ΠΡΩΤΑ Ο ΘΕΟΣ, ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ.

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 135. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!

  ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ, ΞΑΝΑΔΟΥΛΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΑ "ΕΡΓΑΛΕΙΑ" ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΩΣΑΤΕ.

  ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ, ΧΑΜΗΛΩΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 1 ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΙ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΟΣ, ΕΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 2 ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΙ ΧΡΟΙΑΣ.

  ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙ ΧΑΜΗΛΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ (ΧΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΕΩΣ) ΣΤΑ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (ΠΑΤΩΜΑ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΟ, 1) ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΙ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ (2), ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ.

  http://img94.imageshack.us/img94/7955/askisis5ggab.jpg

  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 136. ΑΣΚΗΣΗ ΑΔ. ΑΘΗΝΑΣ

  http://img140.imageshack.us/img140/451/askisis4a.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 137. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΕΚΑΝΑ ΤΗ ΝΕΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΜΑΘΑΜΕ.

  http://img96.imageshack.us/img96/5206/askisis5geniki.jpg

  Μ.γ.Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 138. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΔ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΙ ΙΓΝΑΤΙΟΥ:

  http://img718.imageshack.us/img718/5206/askisis5geniki.jpg

  Εμμανουήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 139. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  Ο ισχυρισμός μου είναι πως από την προσπάθεια να αποκτήσει ένα έργο ισοδύναμες αντιθέσεις, απορρέουν όλοι οι κανόνες αρμονίας, ακόμα και η ανάγκη χρωματικής ισορροπίας. Πράγματι, όπως μέχρι τώρα αποδεικνύεται, είναι πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα και μας οδηγεί σε λύσεις που με την σειρά τους γεννούν άλλους κανόνες κοκ.

  Ας έχουμε κατά νου ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν δεν αξιολογήθηκαν ως σωστές η λάθος, αλλά μόνον ως προς την τήρηση των όρων της άσκησης. Και ο αρχικός και θεμελιώδης όρος ήταν η κατά το δυνατόν παρουσία ισοδύναμων αντιθέσεων. Ήδη κατανοήσαμε τις αντιθέσεις στο φώς και τις αντιθέσεις στην χροιά του χρώματος. Οι λύσεις είναι πάρα πολλές και για μια τόσο απλή άσκηση. Αν υπήρχαν και άλλοι να δώσουν την δική τους εκδοχή σίγουρα θα βλέπαμε και άλλες διαφορετικές περιπτώσεις. Ενισχύοντας αυτή την άποψη καταθέτω και εγώ δύο διαφορετικές λύσεις. Θυμίζω πως ισοδύναμες αντιθέσεις δίνουν ισοδυνάμως διακριτά στοιχεία του έργου.

  http://img29.imageshack.us/img29/709/nn2a.jpg

  Επιπλέον, παραθέτω και την σχετική φωτεινότητα των προτάσεών μας, όπου στο φόντο, που είναι το μέσο γκρίζο, μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε κατά πόσο η πρότασή μας είναι «φωτεινή» η «σκοτεινή». Επίσης φαίνεται πιο εύκολα η αδυναμία ορισμένων περασμάτων.

  Ο λόγος που ολοκληρώνεται εδώ η μικρή αυτή άσκηση, είναι πως ήδη έχουμε υλικό για να βγάλουμε αρκετά συμπεράσματα. Αυτό που έχει τώρα αξία είναι να προσπαθήσουμε, παρατηρώντας το σύνολο να τα εντοπίσουμε. Όποιος, λοιπόν, διακρίνει κάτι, η με οποιοδήποτε τρόπο, από την άσκηση αυτή έφθασε σε κάποιο συμπέρασμα , ας μας το πει…

  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 140. Αληθώς Ανέστη!

  Μὲ τὴν ὡλοκλήρωσι τῆς ὡραίας αὐτῆς καὶ πολύ-ὠφέλιμης ἀσκήσεως αὐτὸ ποὺ θὰ σημειώσουμε πάλι εἶναι κάτι ποὺ εἴχαμε ἐπισημάνει στὴν ἀρχὴ τῶν διαλόγων μας:

  Ὅτι ὅποιος ἐπιθυμεῖ νὰ προχωρήση καὶ νὰ προκόψη στὴν Ἁγιογραφία ἔχει ἀνάγκη ὀδηγίας.

  Ἡ εὐλογημένη αὐτὴ καὶ Θεοπαράδοτη, ὅπως ὀρθῶς ἔχει χαρακτηρισθῆ, Τέχνη δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ παραληφθῆ ἀπὸ ὁποιονδήποτε, ὅσο ἱκανὸς καὶ ἂν εἶναι, «ἄνευ διδασκάλου», στὸν ὁποῖο θὰ μαθητεύση.

  Ἡ συμβολή τοῦ καθενός μας στὴν συζήτησι αὐτὴ καὶ τὴν ἄσκησι καί, ἄν ὑπῆρξε, ἡ ὅποια πρόοδός μας, εἶναι ἀκριβῶς, ὅπως παρατηρήθηκε, ἡ ἀποδοχὴ τοῦ νὰ μαθητεύσουμε, τοῦ νὰ ἀποδεχθοῦμε δηλαδή, ἔστω καὶ λίγο τὴν ἀνάγκη μας γιὰ μαθητεία...

  Κοιτάζοντας τὸν πίνακα μὲ τὶς ἀσκήσεις, αὐτὸ ποὺ μπορέσαμε νὰ δοῦμε εἶναι τὸ πὼς ἀπὸ μία πρώτη, λίγο-πολὺ συναισθηματικὴ καὶ ἐλαφρὰ ἐν πολλοῖς ἀντιμετώπισι, φθάσαμε, μὲ τὴν Χάρι τοῦ Θεοῦ καὶ τὴν ὁδηγία Σας στὸ νὰ ἀναζητοῦμε ὅλοι, μέσα ἀπὸ ἐντελῶς ξεχωριστοὺς, προσωπικοὺς (ὑποκειμενικοὺς μποροῦμε νὰ ποῦμε) δρόμους, μὲ ἀγώνα καὶ «σπουδὴ καὶ κόπο», κάτι ἀπολύτως συγκεκριμένο καὶ ἀντικειμενικό.

  Γιὰ ἐμᾶς δὲν ἔχει τόση σημασία ὁ βαθμὸς ἐπιτυχίας τῆς ἀσκήσεως, ὅσο ἡ ἀρχὴ κατανοήσεως τοῦ τρόπου, μὲ τὸν ὁποῖο ὀφείλουμε νὰ μαθητεύουμε καὶ νὰ ὑπηρετοῦμε τὴν «ἱερὰ καὶ πάντιμο Τέχνη τῆς Ἁγιογραφίας», κατὰ τὸν μακαριστὸ δάσκαλο ὅλων μας…

  Μὲ εὐχὲς καὶ ἐλπῖδες γιὰ καλὴ καὶ γόνιμη συνέχεια

  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 141. Χριστός Ανέστη!
  Η άσκηση τελειώνει μόνον με την συλλογή των συμπερασμάτων που μας προσφέρει. Θα πρέπει να μάθουμε να παρατηρούμε και να αναζητούμε τους λόγους που κάνουν την διαφορά.
  Θα σας δώσω ένα παράδειγμα:
  Στην πρώτη άσκηση της Αθηνάς, το πιο αδύναμο σημείο ήταν το λουλουδάκι. Στην δεύτερη άσκηση αυτό διορθώθηκε φανερώνοντας πρόβλημα μεταξύ βάζου και εδάφους. Στην Τρίτη απόπειρα το πρόβλημα διορθώνεται και επιπλέον το βάζο αποσπάται από την «αιχμαλωσία» του περιβάλλοντος και έρχεται σε πρώτο επίπεδο. Σκέφτομαι λοιπόν ότι το κύριο στοιχείο, όταν είναι φωτεινότερο από το φόντο, έρχεται μπροστά. Κοιτάζω τις άλλες ασκήσεις και αυτό επιβεβαιώνεται όπου συμβαίνει.
  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
  Τα κύρια στοιχεία μιας σύνθεσης αν φωτιστούν έρχονται σε πρώτο επίπεδο.
  Μπορούμε να βγάλουμε άλλο συμπέρασμα;
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 142. ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΔΗΛ. ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Ή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΤΡΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ Η ΑΙΣΘΗΣΙΣ ΤΟΥ ΒΑΘΟΥΣ.

  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 143. Χριστός Ανέστη!

  Συμφωνώ με τα παραπάνω. Μου φαίνεται όμως πως ότι συμβαίνει με τα κύρια στοιχεία αν φωτιστούν σε αντίθεση με τα δευτερεύοντα, ισχύει και αντίστροφα, π.χ. η πρώτη άσκησι του Μ.γ.Ε.

  Εμμανουήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 144. Ομολογώ ότι έχω πολλές απορίες, ιδιαίτερα σε σχέση με το βαθμό χρωματικής αντίθεσης.

  Προσωπικά πχ μου φαίνονταν πιό αρμονικά τα χρώματα των λουλουδιών στο πρώτο μου σχέδιο σε σχέση με το φόντο, επειδή διαχέεται κάποιο κίτρινο μέσα στο μπλέ τους όπως και στο φόντο.

  Τις παρακάτω εικονες δεν διαχέει μια “πρασινιλα” και μία “κιτρινίλα” αντίστοιχα;

  http://tinyurl.com/2uvq22j

  http://tinyurl.com/2vfaatf


  Νομίζω ότι είναι αποτέλεσμα τις χρήσης γειτονικών χρωμάτων ώστε να επιτυγχάνεται μία συμφωνία μεταξύ τους αντί της διαφοροποιημένης έντασης κάποιων συμπληρωματικών.

  Με το που διαφοροποίησα το μπλε των λουλουδιών στην άσκηση, σαφώς φωτίστηκαν και πρόβαλαν πιο έντονα, αλλά με πήγανε σε άλλους χρωματικούς συσχετισμούς, ας πω πιο “χαρούμενους”. Επεσα σε αλλαγή της χροιας ή κάνω λάθος;

  Βασικά βλέπω να οδηγούμαι στη μείωση της έντασης των χρωμάτων με περισσότερη συμμετοχή τόνων του γκρί και τελικό αποτέλεσμα πιό “ψυχρό” σύνολο σε σχέση με το ξεκίνημα μου.

  Κάπου δηλαδή κινήθηκα λάθος αλλιώνοντας την επιδίωξη μου για “θερμώτερο” αποτέλεσμα.


  Οταν το φοντο δεν είναι απλά μία στηρικτική επιφάνεια, αλλά θέλει να πει κάτι; Τότε πέρα από τους κανόνες της αρμονίας, που ψάχνουμε να διατυπώσουμε, μήπως μας δεσμεύει και αυτή η ερμηνευτική παράμετρος; Και πώς μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτούς;

  Αν δειτε, στην αποστολή του πρώτου εγχειρήματός μου εξηγούσα το σκεπτικό των χρωματικων επιλογων μου που ΠΡΟΥΠΗΡΧΕ σαν ιδέα του αποτελέσματος:“Το πορτοκαλί αντιπαρατίθεται με το μπλε σαν συμπληρωματικό του χρώμα. Επέλεξα το θερμό χρώμα της κοκκινης πηγής για το παραλληλόγραμμο σχήμα του τραπεζιου, του δαπέδου, της γης, της ύλης.
  Το μπλε απομακρύνεται από τον θεατή και παραπέμπει στο μακρυνό, ιδιαίτερα όταν σκουραίνει,ενω εντείνει την παρουσία του ανοιχτού κίτρινου και γαλάζιου που πλησιαζει τον θεατή δυναμωμένο από τα πολυγωνικά σχήματα.
  Την ψυχρότητα του μπλε ισορροπεί το θερμό κίτρινο και το πρασινογάλαζο (κίτρινο στο μπλε), ενώ το θερμό χρώμα του βάζου (πορτοκαλί με γαλαζιο) συνθετει διακριτικά το άνω μπλε με το κάτω πορτοκαλί σε πιο απαλό χρωματισμό ανακόπτοντας τις αντίθετες κινήσεις των δύο χρωμάτων και δηλώνοντας έτσι τη στασιμότητα.”...


  Τέλος παρατηρώντας τα σχέδια όλων μας διακρίνω χρωματικές ισορροπίες, όπως πχ το μπλε της μιας πλευράς (τραπέζι) να κατοπτρίζει απέναντι (λουλουδια) μέσα στο θερμό κιτρινο του ουρανού (αδ.Ιγνάτιος), το θερμό ροζ του τραπεζιού να ισορροπεί με το ροζ των λουλουδιών πάνω στο συμπληρωματικό ψυχρό πράσινο (αδ.Εμμανουήλ) κλπ

  Δεν είναι κι αυτός άλλος ένας αρμονικός κανόνας;

  Αθ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 145. Αληθώς Ανέστη!
  Η προσπάθεια για την ισοδυναμία των αντιθέσεων είναι ίδια με το πρόβλημα του τετραγωνισμού του κύκλου. Είναι φυσικό να μας δυσκολεύει αλλά θα πρέπει μάλλον να εστιάσουμε στο γεγονός ότι αποτελεί την αφορμή για γνώση. Από τις πολύ σημαντικές παρατηρήσεις σας διακρίνω την ανάγκη σας να υποστηρίξετε την πιο σωστή - αποδεκτή εκδοχή. Όμως στην άσκηση αυτή δεν έχει καθόλου σημασία τι μας αρέσει. Μαθαίνουμε τα εργαλεία μας και αυτό είναι όλο. «Πρέπει πρώτα να μάθουμε να οδηγούμε και μετά να αναρωτηθούμε ποιό θα είναι το ταξίδι μας. Κανείς δεν θα μας πει που θα πάμε η από ποιο δρόμο.»
  Είναι θαυμάσιο που ο καθένας μας είχε την δική του πρόταση τελείως διαφορετική από των άλλων. Τα κυκλάκια που δείχνουν τα αδύναμα περάσματα, τα έβαλε ο κανόνας και τις διορθώσεις τις επέλεξε ο καθένας μας.
  Το ότι μπορεί ο καθένας να συμφωνήσει ποιό είναι το αδύναμο σημείο σε σχέση με τον κανόνα της ισοδυναμίας των αντιθέσεων είναι, ελπίζω, αυτονόητο.
  Έτσι λοιπόν, όπως πολύ σωστά διακρίνει ο Μ.γ.Γ., το σημαντικό είναι η αναζήτηση αντικειμενικών κριτηρίων γιατί αυτά αποτελούν την γνώση του χρώματος.

  Πολύ σωστά παρατηρούμε ότι οδηγούμαστε διαρκώς σε αποτελέσματα πιο γκρίζα και πιο επίπεδα. Αυτό εύκολα μπορούμε να το δούμε σε όλες τις τελευταίες προτάσεις. Ας μην μας φοβίζει αυτό αλλά ας μας κάνει να προβληματιστούμε γιατί να συμβαίνει. (Αυτό το σημείο το αφήνω σαν ερώτημα προς όλους.)
  Ας παραμερίσουμε για την ανάγκη της μάθησης την προσωπική μας αισθητική, όχι για να την αμφισβητήσουμε αλλά για να την ενισχύσουμε με την γνώση της αντικειμενικής παρατήρησης.
  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
  Τα φωτεινά στοιχεία έρχονται σε πρώτο επίπεδο και αντίστροφα.
  Το φωτεινό περιβάλλον δίνει την εντύπωση ανοιχτού χώρου και ημέρας και αντίστροφα.
  Η εξομάλυνση των αντιθέσεων επιτυγχάνεται καλύτερα με πιο γκρίζα χρώματα. (Γιατί;)
  Διαφορετικές εκδοχές επεξεργάστηκαν από τον ίδιο κανόνα. Άρα ο κανόνας ΔΕΝ αναιρεί την προσωπική έκφραση.
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 146. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

  ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ Η ΑΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ.
  ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΙ.

  ΜΗΠΩΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΜΕ ΕΥΚΟΛΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΗ ΣΥΓΓΡΟΥΩΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΟΠΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ;

  Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΧΥΡΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΩΤΕΡΟ ΝΑ ΚΑΤΟΡΘΩΘΗ. ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΒΑΘΕΙΑ ΓΝΩΣΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΠΕΙΡΑ.

  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 147. Η παραθεση των 3 βασικών καθως και των συμπληρωματικών χρωμάτων προκαλεί αντιθεση. Αν μειωσουμε την ένταση τους (κορεσμός)με τη συμμετοχή του γκρι, μειώνουμε την αντίθεση αυτή. Το ίδιο συνβαίνει "παίζοντας" με τον βαθμό φωτεινότητας.
  Αντίθετα η παράθεση γειτονικών χρωμάτων δεν παράγει αντιθέσεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 148. Χρόνια Πολλά σε όλους!
  Πολύ σωστά ο Μ.γ.Γ. παρατηρεί πως ισχυρά στοιχεία ελέγχονται δυσκολότερα. Στους άξονες μεταβολής του φωτός και του χρώματος, αν βρίσκομαι στα άκρα η κίνησή μου είναι ΜΟΝΟΝ προς την φορά του άλλου άκρου. Αντίθετα, αν τα χρώματά μου είναι κοντά στο κέντρο, η δυνατότητα ελέγχου των αντιθέσεων είναι σαφώς μεγαλύτερη. Επιπλέον, στην ζωγραφική ανάπτυξή του, το κάθε στοιχείο θα προσλάβει την δική του δυναμική και η επίπεδη εντύπωση των ισοδύναμων αντιθέσεων θα εξαφανισθεί. Για τον λόγο αυτό στις Εικόνες θα πρέπει οι προπλασμοί να είναι ελαφρώς μαλακότεροι σε αντιθέσεις από το τελικώς ζητούμενο αποτέλεσμα.
  Από καιρό η αδ. Αθηνά υπερασπίζει την άποψη για την χρήση γειτονικών χρωμάτων τα οποία δεν συγκρούονται στον απόλυτο βαθμό αντίθεσης των συμπληρωματικών. Ο Κόντογλου συνιστούσε την προσθήκη όμπρας στα χρώματα για να μειωθούν οι παραφωνίες. (μείωση του κορεσμού). Δεν πρόκειται όμως για δύο αντίθετες αντιλήψεις, δηλ. η χρήση συμπληρωματικών εναντίον της χρήσης των γειτονικών χρωμάτων. Και βέβαια συμφωνούμε με όσα λέει για τα γειτονικά χρώματα. Ο ΣΤΟΧΟΣ των ασκήσεων είναι άλλος. Αναζητούμε την μέγιστη διακριτικότητα των στοιχείων της ζωγραφικής μας, δηλαδή τον μέγιστο βαθμό αντιθέσεων, που ΟΜΩΣ είναι ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΣ. Δεν ζητάμε να χαμηλώσουμε τις αντιθέσεις αλλά να τις αυξήσουμε διατηρώντας όμως την μεταξύ τους ισοδυναμία. Και ο στόχος αυτός δεν αποτελεί αισθητική πρόταση αλλά κριτήριο για την ικανότητά μας να χειριζόμαστε το φως και το χρώμα. Είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό το σημείο αυτό για να προχωρήσουμε. Αν υπάρχουν απορίες η παρατηρήσεις ας κατατεθούν με σκοπό το ξεκαθάρισμα του περιεχομένου των ασκήσεων.
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 149. Χρόνια πολλά και από μένα σε όλους!

  Μετά από όσα διάβασα παραπάνω, θα ήθελα να προσθέσω κάτι που διάβασα και νομίζω ότι τα υπογραμμίζει:

  "...Πρέπει, μὲ απλὰ λόγια, νὰ αποκτήση (ο ευσυνείδητος Αγιογράφος) σιγὰ σιγὰ τὴν ικανότητα νὰ γνωρίζη απὸ πρὶν τὸ αποτέλεσμα, τὸ οποίο θὰ προκύψη απὸ τὴν εργασία του..."

  Εμμανουήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 150. ΣΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΑΣ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΑΠΗ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΟ, ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΙΤΤΕΝ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΑΜΕ:

  "...Η αντίληψι της χρωματικής αρμονίας πρέπει να ξεφύγει από την υποκειμενική και εξαρτημένη από συναισθήματα κατάσταση και να οδηγηθεί σε μία νομοτέλεια...".

  ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΔΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ...

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 151. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!

  ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ.
  ΛΕΤΕ "Ο ΣΤΟΧΟΣ των ασκήσεων είναι άλλος..."
  ΜΟΝΟ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Ή ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 152. Καλησπέρα!

  Απο τις ασκήσεις προκύπτουν γενικά συμπεράσματα για την συμπεριφορά των χρωμάτων. Το κατα πόσο αυτά συνδέονται με τις Εικόνες μένει να αποδειχθεί. Υπομονή, ας μάθουμε να ελέγχουμε τα χρώματα,για να μπορέσουμε να δούμε την εφαρμογή κανόνων στις Εικόνες.
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 153. Ειπατε ότι τα φωτεινοτερα στοιχεια έρχονται πιο μπροστά.
  Στην εικονα της Ανάληψης γιατί μου δίνεται η εντύπωση ότι προβάλουν τα σκούρα πρασινομπλε ενδύματα; Η μήπως όχι; http://3.bp.blogspot.com/_Ir0BxevvGe4/S-sNH57ascI/AAAAAAAAASI/Cb05N9rYCw0/s1600/Analipsis-IST2010.png

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 154. ...Η επόμενη άσκηση έχει δύο σκέλη και είναι η εξής:

  - Σχεδιάζουμε τρία τετράγωνα στη σειρά, εφαπτόμενα.

  - Βάφουμε το κεντρικό τετράγωνο με κάποιο χρώμα και τα ακριανά με τέτοια χρώματα, ώστε οι σχέσεις τους με το κεντρικό να είναι ισοδύναμες.

  - Κάνουμε το ίδιο, αλλά με έξι τετράγωνα αυτή τη φορά, δηλ. μοιράζουμε την διαδρομή, που κάναμε σε τρία τετράγωνα στο πρώτο σκέλος, σε έξι τετράγωνα τώρα.

  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 155. Στην εικόνα της Αναλήψεως, τα σκούρα χρώματα είναι σε μπροστινή θέση ως προς τα άλλα. από την ίδια την σύνθεση. Αναζητήστε το σχετικό βάθος των χρωμάτων σε συνθέσεις όπου τα χρώματα βρίσκονται στην ίδια γραμμή ορίζοντα.
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 156. Συγγνώμη γιά το "εφαπτόμενα". Τα τετράγωνα δεν είναι εφαπτόμενα, όπως φαίνεται στο σχέδιο στην σύνδεση που ακολουθεί:

  http://tinyurl.com/35thdgt

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 157. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΥΝ ΘΕΩ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΙ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ.
  ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΙ ΜΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΙ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΣΚΕΛΟΥΣ. ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΙ "ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ";...

  http://tinyurl.com/3aewxwl

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 158. Καλημέρα!
  Βεβαίως υπάρχει παρεξήγηση. Ζητάμε στο πρώτο σκέλος τις μέγιστες αντιθέσεις σαν φώς και σαν ΧΡΩΜΑ, με ισοδυναμία προς το κεντρικό τετράγωνο
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 159. ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΛΑ. ΕΠΑΝΟΡΘΩΝΩ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ:

  http://tinyurl.com/34fnfnt

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 160. Σας στελνω και εγω την ασκηση μου, αν την εχω καταλαβει καλα, προκειμενου να τη δημοσιευσετε.

  http://tinyurl.com/279jfkx

  Τη συζητηση την παρακολουθω, αλλ' επειδη ειναι λιγο δυσκολα για μενα δεν μπορω να γραψω κατι επιπλέον.

  Με αγαπη Γιωργος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 161. Αγαπητέ Γιώργο, μοίρασες πολύ σωστά τους 3 τόνους του πράσινου σε έξι. Μπορείς να κάνεις το ίδιο ξεκινώντας με 3 χρώματα και να μας δώσεις τα 3 χρώματα σε έξι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 162. Καλησπέρα,
  ξαναστελνω την ασκηση οπως νομιζω οτι πρεπει να ειναι.

  http://tinyurl.com/2wx2ppz

  Κανω και καποιες αλλες ασκησεις, ομως με δικη μου πρωτοβουλια και θα σας τις στείλω να τις δειτε.

  Με αγαπη
  Γιωργος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 163. Καλησπέρα!

  Οι προσθήκες των ασκήσεων των Μ.γ.Ε., Εμμανουήλ και αδ. Ιγνατίου:

  http://tinyurl.com/39mtar4

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 164. Χαίρεται εν Κυρίω...!!!

  Να 'μαι κι εγώ...!!! επέστρεψα και έτρεξα μετά βασάνων να σας προλάβω για να συμμετάσχω στην δεύτερη άσκηση...!!!

  http://tinyurl.com/3xpf9h3

  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 165. Ευλογείτε!

  Συγχαρητήρια σε όλους. Είναι προφανές πως γνωρίζουμε την χρωματική διαδρομή. Οι απαντήσεις εγγυώνται πως οι εικόνες μας θα είναι πλούσιες σε χρώμα.
  Ας κάνουμε μερικές παρατηρήσεις:

  Οι Εμμανουήλ, Μ.γ.Γ., και Γιώργος, εργάστηκαν με την ίδια λογική. Κράτησαν τα 3 τετράγωνα και την ίδια θέση στο πρώτο αριστερά. Τα 3 αρχικά τετράγωνα τα ξαναβλέπουμε ανάμεσα στα 6.

  Αντίθετα οι Ιγνάτιος και Μ.γ.Ε., κρατούν ίδια τα 2 άκρα και ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ το κεντρικό χρώμα με τα γειτονικά του.

  Την αφορμή για την άσκηση αυτή μου έδωσε η επιμονή της αδ. Αθηνάς που μας ζητούσε να προσέξουμε την ήπια σχέση των γειτονικών χρωμάτων σε αντίθεση με την έντονη παρουσία των συμπληρωματικών. Και στο σημείο αυτό υπήρξαν επιχειρήματα σχετικά με την απώλεια της χρωματικής ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ, που προκαλούν τα γειτονικά. Σκέφτηκα, λοιπόν, αυτή την άσκηση για να δικαιώσω την αδ. Αθηνά, χωρίς ταυτόχρονα να χαλάσω την απαίτηση για χρωματική ισορροπία.

  Όπως φαίνεται στην άσκηση του Μ.γ.Γ., στην οποία πρόσθεσα την εκδοχή των γειτονικών χρωμάτων, τα αρχικά 3 τετράγωνα αντικαταστάθηκαν από γειτονικά τους. Το αποτέλεσμα είναι σαφώς πιο ήπιο αφού ουσιαστικά έχουμε 3 ζεύγη χρωμάτων και όχι 6 αντιτιθέμενα χρώματα, και επιπλέον με την αρχική χρωματική ισορροπία.

  http://tinyurl.com/27lkpk9

  Η χρήση των γειτονικών χρωμάτων είναι πολύτιμη και για τον χρωματικό έλεγχο. Π.χ. σε μια Εικόνα με 6 προπλασμούς η αναγωγή τους σε 3 ζεύγη, απλοποιεί τον έλεγχο του χρώματος, και μας επιτρέπει να ρυθμίσουμε τις τελικές αποχρώσεις με μεγαλύτερη σιγουριά.

  Για τα παραπάνω αν υπάρχουν παρατηρήσεις ας κατατεθούν για να προχωρήσουμε στην σχέση των εμβαδών και του χρώματος.

  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 166. Λυπάμαι για την καθυστέρηση, σας στέλνω την άσκηση που εζητήθη με τα χρωματικά τετράγωνα:

  http://tinyurl.com/2ey5hfz

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 167. Στην ανωτερω άσκηση :http://img299.imageshack.us/img299/4595/askis2.jpg ενώ η σχέση των 6 γειτονικων μου φαίνεται καλή, δεν μου...κολλάει η σχέση του τρίτου εκ των αρχικών με τα δύο προηγούμενα. Το βρίσκω άνισο ως προς τη φωτεινοτητα και τον κορεσμό με τα άλλα δύο και καθόλου ισοδύναμο με αυτά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 168. Τελικά η "ισοδυναμία" δεν μου φαίνεται και τόσο απλό θέμα. Εκτός του ότι ο ισοδυναμος εντοπισμός της φωτεινοτητας και του κορεσμού από μέρους μου γίνεται στο...περιπου, όταν προχωράμε σε μείξεις των χρωμάτων προκειμένου να δημιουργήσουμε κλίμακα γειτονικων χρωμάτων δεν θα πρέπει να γίνουν κάποιοι υπολογισμοί "δοσολογίας" του χρώματος που προστίθεται ή αφαιρείται και πώς;
  Τέλος θα ήθελα να σταθώ και στην τονική κλίμακα των χρωμάτων. Πώς μπορούμε να ελέγξουμε πρακτικά την ΙΣΗ απόσταση μεταξύ των τόνων (φωτεινοτητα/κορεσμό) μιας τονικης κλίμακας χρώματος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 169. Καλησπέρα!
  Οπωσδήποτε δεν είναι απλό θέμα. Άφησα ήδη ένα υπαινιγμό ότι δεν λύεται ποτέ τέλεια. Και μείς στο περίπου υπολογίζουμε τις «δόσεις». Όσο , όμως, παρατηρούμε και αναλύουμε, η ικανότητά μας αυξάνει. Το PC μας δίνει στο μεγαλύτερο μέρος ακριβείς μετρήσεις, και μπορούμε να πλουτίσουμε την εμπειρία μας με «προκατασκευασμένα» ακριβή βήματα τονικότητας και χρωματικής διαφοράς.
  Η αιτία της δυσκολίας οφείλεται στην προσπάθεια «ερμηνείας» του χρώματος από το μέσο που το παράγει. Υπάρχουν διάφορα «χρωματικά μοντέλα» που χρησιμοποιούν πρωτεύοντα χρώματα από τα οποία δημιουργούνται τα υπόλοιπα. Το ζήτημα ξεφεύγει κατά πολύ από τα όρια αυτής της συζήτησης, αλλά, είμαι σίγουρος πως θα μας απασχολήσει στην πορεία. Μας δίνετε πάντως την αφορμή να ερωτηθούμε όλοι:

  Ποια χρώματα κατά την γνώμη μας δεν είναι σύνθετα; Δηλ. δεν περιέχουν την εντύπωση και άλλου χρώματος;
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 170. Καλησπέρα!

  Αναφέρει ερωτηματικώς η αδ. Αθηνά ότι "όταν προχωράμε σε μείξεις των χρωμάτων προκειμένου να δημιουργήσουμε κλίμακα γειτονικων χρωμάτων δεν θα πρέπει να γίνουν κάποιοι υπολογισμοί "δοσολογίας" του χρώματος που προστίθεται ή αφαιρείται και πώς";

  Μπροστά στο ίδιο ερώτημα βρεθήκαμε και εμείς, όταν πριν δέκα περίπου χρόνια ευαισθητοποιηθήκαμε στο θέμα του χρώματος.

  Συμφωνούμε λοιπόν απολύτως με τον σεβαστό μας κ. Φ.Μ. πως το θέμα δεν είναι απλό, αλλά θα μας επιτραπή να δηλώσουμε ότι είναι εκπληκτικά ενδιαφέρον και σε πολύ μεγάλο βαθμό επιλύσιμο. Επίσης να κάνουμε μία μικρή παράκλησι:

  Ας μη μας τρομάζη η συνθετότητα του ζητήματος, διότι, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, αυτό είναι το "πεδίο δράσης" του Αγιογράφου, εφ' όσον τα θέματα είναι παραδεδομένα και λίγο-πολύ αμετάβλητα...

  Όπως έχουμε διδαχθή, τα μόνα χρώματα που δεν είναι σύνθετα είναι τα απλά, πρωτογενή χρώματα: το κίτρινο, το κόκκινο και το γαλάζιο.

  Ευχ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 171. Χαίρετε εν Κυρίω,

  Να υποθέσω πως το ΜΠΛΕ είναι σύνθετο χρώμα; Τι γνώμη έχουν οι φίλοι μας;
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 172. Δεν μπορώ να φανταστώ, πώς το μπλε είναι σύνθετο χρώμα. Μπορώ μόνο να καταθέσω ότι υπάρχουν στη ζωγραφική πάμπολλα διαφορετικά μπλε από διαφορετικές φυσικές ή χημικές χρωστικές που δεν είναι ίδια και με διαφορετικές ιδιότητες όταν αναμειχθούν με άλλα χρώματα. Δεν συμβαίνει να μη μπορούμε να κατασκευάσουμε όλα τα χρώματα από τα παραδοσιακά πρωτογενή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 173. ΧΑΙΤΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ, ΠΑΝΤΟΤΕ...

  ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠ' Ο,ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Η ΑΔ. ΑΘΗΝΑ, ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΠΛΕ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ. Π.Χ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ULTRA MARIN ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΠΙΟ ΘΕΡΜΟ ΑΠ' ΤΟ ΚΟΒΑΛΤΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΕΡΜΟ ΣΕ ΣΧΕΣΙ ΜΕ ΤΟ CYAN BLUE ΚΛΠ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΜΠΛΕ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΧΡΩΜΑ.
  ΕΔΩ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ Η ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΗΣ ΧΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. ΔΗΛ. ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ Ή ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΛΠ. ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΥΠ' ΟΨΙΝ ΜΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ.
  ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ. ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΟ ΛΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ (ΑΝ ΟΧΙ ΑΔΥΝΑΤΕΣ) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ.
  ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 174. Ολα τα τετράγωνα τα χρωμάτισα με μπλε. Εκτός από ένα όμως, τα υπόλοιπα μπλε έχουν γίνει από προσθήκη άλλων χρωμάτων ή και λευκού/μαύρου. Δεν παύουν όμως να είναι μπλε

  http://tinyurl.com/3ykfxcl

  Αθ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 175. Κάθε απόχρωση με κυρίαρχο ένα χρώμα, π.χ. το Μπλε, αναγνωρίζεται σαν μπλε. Το ερώτημά μου είναι αν υπάρχουν απλά χρώματα, και αν το μπλε είναι ένα από αυτά η είναι σύνθετο.
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 176. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

  ΤΟ ΜΠΛΕ (ΓΑΛΑΖΙΟ) ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΑΠΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ.
  ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΛΙΓΟ, ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΤΕ, ΟΤΙ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΠΛΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΗ ΩΣ ΑΠΛΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΘΕΤΟ.
  ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΗ ΑΥΤΟ ΠΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ

  http://tinyurl.com/34vrgrs

  ΚΑΙ ΘΕΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ ΤΟ ΕΞΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑ: ΠΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΠΛΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΛΟ ΧΡΩΜΑ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 177. Καλημέρα !
  Το ζήτημα αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο διασκεδαστικό. Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω πιο Μπλε είναι το απλό. Για κανένα χρώμα δεν μπορώ να απαντήσω ότι είναι απλό. Κάποτε με σιγουριά υποστήριζα όσα είχα διαβάσει. Τώρα αυτά , φαίνεται, δεν μου αρκούν. Π.χ δεν μπορώ να μην βλέπω κίτρινο μέσα στο κόκκινο. Πάντως, νομίζω, ότι δεν αρκεί να συμφωνήσουμε, ψηφίζοντας αυτό η εκείνο το χρώμα ότι είναι το απλό. Χρειαζόμαστε ένα λόγο που να το υποστηρίζει.

  Εάν λοιπόν κάποιος γνωρίζει σχετικά με απλά, πρωτογενή,καθαρά χρώματα, ας μας δώσει τα φώτα του.

  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 178. ΧΑΙΡΕΤΕ!
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ "ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ" ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΙΝΟΥΝ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΙ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΕΣΑΤΕ.
  ΣΤΟΝ ΚΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΧΡΩΜΑ ΝΑ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΑΠΛΟ Ή ΣΥΝΘΕΤΟ;
  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 179. Ο λόγος είναι, ακριβώς, αυτό που αναφέρατε στα προηγούμενα, η ανάγκη δηλ. απόκτησης μιας κοινής ορολογίας σχετικά με τις ιδιότητες του χρώματος. Αφού η θεωρεία μας αναφέρει τις έννοιες ΑΠΛΟ, ΣΥΝΘΕΤΟ, ΒΑΣΙΚΟ, ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝ, ΑΝΤΙΘΕΤΟ, δεν θα πρέπει να γνωρίζουμε με ακρίβεια που αναφερόμαστε;
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 180. ΝΑΙ, ΒΕΒΑΙΩΣ. ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ.
  ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ ΤΕΛΙΚΩΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΑ ΔΟΚΙΜΙΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ.

  http://tinyurl.com/33lzwcf

  ΣΤΟ ΕΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΝ ΕΜΒΑΔΩΝ. ΑΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΑΝ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΤΡΟΦΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΛΕΥΚΟ.

  ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΜΒΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΣΤΡΟΦΕΙΟ...

  ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΙ ΟΤΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΙΣΩΝ ΕΜΒΑΔΩΝ ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ (Ή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ) ΑΠΛΑ ΕΝΩ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΘΕΤΑ;

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 181. Μμμμμ.......... Σκέφτομαι ότι άν ένα ποσοστό π.χ. 10% από το κάθε χρώμα εκ των τριών περάσει στο επόμενο, το στροφείο δεν θα μας δώσει πάλι λευκό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 182. ΑΣΦΑΛΩΣ, ΑΡΚΕΙ ΔΗΛ. ΑΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ, ΣΥΝΟΛΙΚΩΣ ΝΑ ΕΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΕΙΡΑΜΑ. ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ "ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 183. Καλημέρα!
  Επομένως το κριτήριο της σύνθεσης του λευκού από ΄3 (έστω με ίσα εμβαδά) χρώματα, δεν έχει να κάνει με την έννοια του απλού χρώματος. Άλλωστε και όλα τα συμπληρωματικά δείνουν λευκό. Με ποιά έννοια λέμε,λοιπόν, για κάποια χρ΄ματα ότι είναι βασικά -απλά (δηλ όχι σύνθετα);

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 184. Απ όσα έχουμε ήδη θυμίσει, απλά (βασικά) καιόχι σύνθετα ορίζουμε τα χρώματα εκείνα που δεν μπορούν να σχηματισθουν από μείξη χρωμάτων.Θεωρητικά βέβαια θα μπορουσαν να δημιουργηθούν από...αφαίρεση ακτινοβολιών του λευκού;

  Πάντως προσπαθώντας να απαντήσω στο ερώτημα σας για την υπόθεση ότι το μπλε είναι σύνθετο χρώμα:
  Ο σεβαστός Μ.γ.Γ, αναρωτήθηκε ποιό από τα κατατεθημένα μπλε του παραδείγματος ήταν το "καθαρό" μπλε, γιατί, λοιπόν, να μην υποθέσουμε πράγματι ότι δεν υπάρχει καθαρό μπλε από τη στιγμή που υπάρχει, πέρα της μείξης των τριων βασικών χρωμάτων και η φωτεινοτητα και ο κορεσμός, δηλαδή η μείξη με το λευκό και το μαύρο.
  Μέσα σε κάθε μπλε υπάρχει λευκό ή μαύρο. Αφαιρουμένου του λευκού καταλήγουμε στο καθαρό μαύρο και αφαιρουμένου σταδιακά του μαύρου περνάμε μέσω μπλε αποχρώσεων στο λευκό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 185. Θα μου επιτρέψετε να δώσω μια απάντηση πολύ συνοπτικά για ένα τεράστιο θέμα.

  1. Το χρώμα είναι η αντίληψη του ματιού μας σε διαφορετικές τιμές συχνότητας της ακτινοβολίας.

  2. Το μάτι μας είναι ευαίσθητο στα κίτρινα, κόκκινα και ελαφρώς λιγότερο στα μπλε.

  3. Είναι μάλλον αδύνατο να απομονωθεί μια ΜΟΝΟΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ. Πρακτικά το lazer πλησιάζει αυτή την ιδέα.

  4. Το χρώμα παράγεται είτε με ΠΡΟΣΘΕΣΗ φωτεινών χρωματικών πηγών (π.χ. προβολείς χρώματος), είτε με ΑΦΑΙΡΕΣΗ μέρους του λευκού (ουσίες που απορροφούν μέρος του λευκού όπως οι χρωστικές στην ζωγραφική)

  5. Για πρακτικές εφαρμογές του χρώματος, δημιουργήθηκαν τα ΧΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ.Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν 3 χρώματα ως ΒΑΣΙΚΑ από τα οποία παράγουν όλα τα άλλα. Ετσι:

  6. Για εφαρμογές προσθετικής ακτινοβολίας (ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ – ΜΟΝΙΤΟΡ) χρησιμοποιείται το μοντέλο RGB (ΚΟΚΚΙΝΟ-ΠΡΑΣΙΝΟ-ΜΠΛΕ) που χαρακτηρίζεται ως επιστημονικό (λόγω του 2)

  Για εφαρμογές σε εκτυπώσεις χρησιμοποιείται το μοντέλο CMYK (γαλάζιο- ματζέντα- κίτρινο + μαυρο)  Προσοχή τώρα στο εξής:

  Στην ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, λόγω της συμπεριφοράς των χρωστικών, καθιερώθηκε το μοντέλο RYB (ΚΟΚΚΙΝΟ-ΚΙΤΡΙΝΟ-ΜΠΛΕ). Πράγματι, τα χρώματα αυτά μας δίνουν συμπληρωματικά τα πράσινο, πορτοκαλί, μωβ, και με την προσθήκη μαύρου και άσπρου καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος. Τα βασικά χρώματα RYB στην ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ δεν παράγονται από άλλα και για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζονται βασικά, πρωτογενή, απλά κλπ. ΔΕΝ μπορούμε να φτιάξουμε με χρωστικές ζωγραφικής ΚΟΚΚΙΝΟ, ΚΙΤΡΙΝΟ, ΜΠΛΕ, από τα οποία μπορύμε να έχουμε μεγάλο μέρος των λοιπών αποχρώσεων.

  7. Η έννοια των συμπληρωματικών είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ για την Ζωγραφική, και ο χρωματικός κύκλος διαφέρει σημαντικά από αυτόν του RGB μοντέλου.

  Εδώ φαίνεται η διαφορά

  http://tinyurl.com/3a2dusz

  Τα παραπάνω δεν αποτελούν απόψεις αλλά είναι η σύγχρονη παραδοχή περί του χρώματος, που μας δίνει, νομίζω, μια σταθερή και κοινή βάση για την συνεννόησή μας.

  Φ.Μ.

  · Για όσους ενδιαφέρονται για πρακτική εφαρμογή των παραπάνω, προτείνω το καταπληκτικό πρόγραμμα color impact, που θα βρείτε εδώ:

  http://www.tigercolor.com/Download/Default.htm

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 186. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!

  ΑΓΑΠΗΤΟΙ Φ.Μ. ΚΑΙ ΑΘ.Π. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΚΑΤΑΘΕΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΙ ΜΑΣ. ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΜΕ.
  ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ, ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΙΣ ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 187. Και πάλι καταθέτω μερικές παρατηρήσεις που, ελπίζω, να απλοποιούν το ζήτημα.
  Στα χρωματικά μοντέλα, τα 3 βασικά χρώματα, ανά δύο μας δίνουν τα 3 δευτερεύοντα η αντίθετα . Η πιο απλή μορφή είναι η ομάδα των 6 χρωμάτων (3 κύρια, 3 δευτερεύοντα). Τα επιπλέον χρώματα που προκύπτουν από τους δυνατούς συνδυασμούς καλούνται τριτεύοντα κοκ.
  Στο μοντέλο RGB, το πορτοκαλί είναι ΤΡΙΤΕΥΟΝ χρώμα και την θέση του έχει το γαλάζιο. Το γεγονός αυτό συγκρούεται με την εμπειρία της καθημερινότητας της ζωής μας, όπου το πορτοκαλί είναι οπωσδήποτε ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝ και η παρουσία του είναι έκδηλη στην Φύση και στο περιβάλλον. Αντίθετα το γαλάζιο συνδέεται με το μπλε σαν την φωτεινή λαμπρή εκδοχή του μπλε, και στις συνειδήσεις δεν διαχωρίζεται σαν διαφορετικό χρώμα από το μπλε.
  Έτσι στην βασική εξάδα των χρωμάτων του RGB, το πορτοκαλί ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ, με αποτέλεσμα η χρωματική εξισορρόπηση με βάση αυτό το μοντέλο να δίνει μάλλον ΨΥΧΡΕΣ εντυπώσεις.
  Στο μοντέλο RYB που χρησιμοποιείται στην ζωγραφική, η χρωματική εξισορρόπηση είναι πιο πλούσια και ΚΥΡΙΩΣ πιο φυσική.
  Αυτό που μοιάζει σαν πρόβλημα στο μοντέλο RYB, είναι η ζητούμενη τελική ισορροπία ως προς το λευκό. Όμως το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται με ειδικούς διορθωτικούς χειρισμούς των χρωματικών ποσοτήτων.
  Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως η τελική επιλογή αφορά την εσώτερη καλλιτεχνική αίσθηση, και πως πάρα πολλοί ζωγράφοι κατασκεύασαν τα δικά τους χρωματικά μοντέλα. Εδικά όμως για την Αγιογραφία, όπου το μέτρο και η ισορροπία είναι ζητούμενο, η εξοικείωση με την θεωρεία του χρώματος είναι απόλυτα απαραίτητη.
  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 188. ΧΑΙΡΕΤΕ!

  ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ, ΑΠΟΔΕΧΟΜΕΝΟΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ RYB ΩΣ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ, ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΧΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ.
  ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΛΥΘΟΥΝ ΜΕ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ...

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 189. Ελπίζοντας πως δεν θα φανώ σχολαστικός, επιθυμώ να κάνω μια τελική τοποθέτηση.

  Δεν πρόκειται για ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΑ συστήματα από τα οποία καλούμαστε να επιλέξουμε κάποιο. Το σύστημα RGB, ερμηνεύει την συμπεριφορά λαμπτήρων με χρώμα και δεν εφαρμόζεται στην ζωγραφική. Για να καταλάβουμε καλύτερα να σκεφτούμε την εφαρμογή του RGB στο Θέατρο. Από 3 γωνίες, 3 προβολείς μπλε- πράσινος- κόκκινος, πέφτουν πάνω στον ηθοποιό. Το αποτέλεσμα είναι να φαίνεται σαν να φωτίζεται με λευκό φως ενώ στα υπόλοιπα σημεία της σκηνής υπάρχουν οι συνδυασμοί των βασικών ανά δύο κλπ.
  Τα χρώματα του περιβάλλοντος δημιουργούνται από τις διάφορες επιφάνειες που απορροφούν μέρος του λευκού και αντανακλούν το υπόλοιπο σαν χρώμα. Όταν λοιπόν το χρώμα δημιουργείται από αντανάκλαση και όχι από φωτεινή πηγή, τότε αναφερόμαστε στο σύστημα RYB, που περιγράφει ακριβώς αυτές τις ιδιότητες των χρωστικών να απορροφούν μέρος του λευκού φωτός.
  ΔΕΝ τίθεται θέμα σωστού η λάθους. Είναι καλό να γνωρίζουμε τι περιγράφουν και τα δύο συστήματα και να λαμβάνουμε υπ’ όψιν και τα δύο.
  Προσωπικά επιλέγω να δημιουργώ χρωματικά ζεύγη με το σύστημα RYB , και ελέγχω την χρωματική ισορροπία με την γνώση του RGB.
  Ελπίζω να συμφωνούμε όλοι ότι ο κόσμος του χρώματος είναι θαυμάσιος……

  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 190. ...ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΑΥΜΑΣΙΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΟΣ. ΟΣΟ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΣΟ ΚΑΤΑΝΟΕΙΣ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΜΑΘΗΣ...
  ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ, ΑΦΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΛΥΘΟΥΝ ΟΙ ΤΥΧΟΝ ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ.

  ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ!

  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 191. " Προσωπικά επιλέγω να δημιουργώ χρωματικά ζεύγη με το σύστημα RYB , και ελέγχω την χρωματική ισορροπία με την γνώση του RGB.": θα μπορούσατε να μας δώσετε ένα ενδεικτικό παράδειγμα; Πως, χρησιμοποιώντας το πινέλο, ελέγχουμε την ισορροπία των χρωμάτων μας βάσει του RGB;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 192. Παρατηρώντας τους χρωματικούς κύκλους , τον RGB και τον RYB, διαπιστώνουμε πως η βασική διαφορά τους είναι το γαλάζιο που αντικαθίσταται με το πορτοκαλί. Το αποτέλεσμα είναι το RGB να δείχνει ψυχρότερο και το RYB θερμότερο. Τα χρώματα του περιβάλλοντος προκύπτουν εξ αντανακλάσεως του ηλιακού φωτός η άλλων πηγών (λαμπτήρες κλπ) και η ποιότητά τους είναι όμοια με αυτή των χρωστικών. Το σύστημα RΥB που ερμηνεύει την συμπεριφορά των χρωστικών, μας δίνει ζεύγη πιο φυσικά με την συχνή παρουσία του πορτοκαλί ως δευτερεύοντος χρώματος, αν και πιο θερμά σε σχέση με το λευκό. Μπορούμε να ζωγραφίζουμε με τις χρωματικές σχέσεις του RΥB και να ενισχύουμε κάπως την δυναμική των ψυχρών χρωμάτων για να ικανοποιούμε και την ανάγκη χρωματικής ισορροπίας, αν και όπου αυτό είναι ζητούμενο.

  Στις επόμενες ασκήσεις ακριβώς θα πειραματιστούμε να ρυθμίζουμε την δυναμική των χρωμάτων σε σχέση με την επιφάνεια που καταλαμβάνουν. Αν δεν υπάρχουν άλλες απορίες μπορούμε να προχωρήσουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 193. ΧΑΙΡΕΤΕ!

  ΙΣΩΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, ΚΑΙ ΑΝ ΚΡΙΘΗ ΒΕΒΑΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ, ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟΓΡΑΦΕΙΌ ΜΑΣ ΤΡΟΠΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ Ή ΟΧΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΑΣ.

  ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ.

  ΕΥΧ.
  Μ.γ.Γ. - Μ.γ.Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 194. Ευλογείτε,

  Αυτή είναι η άσκηση:

  http://tinyurl.com/277o9k3

  Στο κεντρικό τετράγωνο βαζω δυο χρώματα a και b τα οποία επιλέγω τυχαία. Τα χρώματα αυτά ορίζουν μια σχέση. Το ζητούμενο στην άσκηση είναι να διατηρήσουμε την σχέση αυτή και στα πλαϊνά σχήματα, στα οποία οι επιφάνειες των a και b έχουν αλλάξει.

  Πως θα πρέπει να βάψουμε τα πλαϊνά τετράγωνα ώστε να έχουν την ίδια σχέση με το κεντρικό;

  (Ίδια σχέση σημαίνει ότι αφού το συνολικό χρώμα στο κεντρο είναι a + b, τότε και στα πλαϊνά το συνολικό χρώμα θα πρέπει να είναι και πάλι a+b).

  Φ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 195. Μ.γ.Ε. είπε...

  Ευλογείτε, καλημέρα σε όλους.

  Στέλνουμε την άσκησι και επειδή δεν κατάλαβα καλά το ζητούμενο ζητώ συγγνώμη αν είναι λάθος.

  http://farm5.static.flickr.com/4072/4641300420_9ef55faf84.jpg

  Μ.γ.Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 196. Ο ΚΥΡΙΟΣ!

  ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΩΜΑ a+b;
  ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΟ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.
  ΤΟ ΜΑΤΙ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ "ΠΟΣΟΤΗΤΑ" ΧΡΩΜΑΤΟΣ a ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ XΡΩΜΑΤΟΣ b.
  ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΩΣ ΧΡΩΜΑ a+b, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΟΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΟΜΟΙΩΣΙ ΤΩΝ ΕΜΒΑΔΩΝ ΠΟΥ ΑΥΤΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ.
  ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ.
  Η ΑΣΚΗΣΙ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ "ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ", ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ...

  http://tinyurl.com/372rmbx

  EYX.
  M.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 197. Μπορει να έχουμε κατι τετοιο;

  http://tinyurl.com/36mckgp

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 198. Με τον τρόπο που διατύπωσα την άσκηση το ζητούμενο είναι πολύ δύσκολα ελέγξιμο. Ζητώ συγνώμη που σας έθεσα ένα τόσο δύσκολο πρόβλημα. ( οι απαντήσεις σας ωστόσο, είναι πολύ εντυπωσιακές). Σας παρακαλώ να ξαναπροσπαθήσουμε με την εξής διευκρίνιση:
  Στα πλαϊνά σχήματα η μικρότερη επιφάνεια διατηρεί το αρχικό χρώμα.
  *Η κα Αθηνά απάντησε σωστά και την παρακαλώ να ξαναδοκιμάσει με 2 άλλα χρώματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 199. Χαίρετε!

  Στέλνω δύο ασκήσεις που έκανα.
  Την πρώτη την έκανα μόνος μου, όπως καταλάβαινα. Στην δεύτερη με βοήθησε ένας μεγαλύτερος αγιογράφος να καταλάβω τι έπρεπε να αλλάξω.

  http://tinyurl.com/342wlse  Γιάννης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 200. ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ!

  Ο ΑΔ. ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΝΕΟΣ, ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΞΟΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΙ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΑΔΑ.
  ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΕΛΙΚΩΣ, ΜΗ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΕΣΤΕ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΡΙΜΩΧΤΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΜΕ. ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ;

  ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΟΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ (ΔΕΞΙΑ) ΠΕΡΙΠΤΩΣΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΛΟΓΗ ΣΧΕΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ, ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ. ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΧΡΩΜΑ ΠΟΛΥ ΦΩΤΕΙΝΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΟ. ΕΝ ΠΑΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΟΜΩΣ ΕΝΤΑΣΙ...

  http://tinyurl.com/33f9uok

  Μ.γ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή