ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:





Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Ο ΕΝ ΑΙΓΙΝῌ

+++



Ο ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ
Ο ΕΝ ΑΙΓΙΝῌ



 Μνήμη: 3η Ὀκτωβρίου


*  *  *


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
ΣΤΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

(ΑΙΓΙΝΑ, 18.9/1.10.2016) 
 





 








+++

6 σχόλια:

  1. Θα ήθελα παρακαλώ πολύ να μου εξηγήσετε τα παρακάτω που διάβασα από τον π. Ιερώνυμο:

    "Γέροντα, σας παρακαλώ πολύ, ευχηθείτε να βρεθεί μια καλή κοπέλα για τον γυιό μου (εφοπλιστής ό γυιός) καί θέλω να αγαπά πολύ τον Χριστό μας! - Αν αγαπάει πολύ τον Χριστό μας, τον γυιό σου θα πάρη; Αν αγα¬πάει πολύ τον Χριστό μας, όσο μου λες, δεν παντρεύεται καθόλου!"

    http://www.patirstavros.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1246:ieronymos-o-geron-tis-aiginis&catid=133&Itemid=592

    Δηλαδή ο γάμος είναι για αυτούς που δεν αγαπούν τον Χριστό; Αυτή ήταν η γνώμη του π. Ιερωνύμου;

    Το ξέρω ότι η ερώτησή μου δεν έχει σχέση με την εικονογραφία, αλλά ποιον άλλο να ρωτήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως καλύτερα κάποιον καλό, πνευματικό Γέροντα Μοναχό.
      Αυτός θα μπορέσει να Σας βοηθήσει...

      Διαγραφή
  2. Επίσης, αναρωτιέμαι αν έχει τοποθετηθεί καθόλου θετικά για τις οικογενειακές σχέσεις, διότι σε κάποια ιστολόγια δίνεται η αντίθετη εντύπωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω καταλάβει ότι παρεξήγησα τον όσιο Ιερώνυμο. Προφανώς δεν έχει μεταφερθεί με ακρίβεια αυτό που είπε, που είχα αναφέρει στο παλαιότερο σχόλιό μου. Αν δεν κάνω λάθος η πηγή είναι ένα βιβλιαράκι που εκδόθηκε από το Ησυχαστήριο, και όχι το βιβλίο της κας Νούση. Όπως και να έχει, αφού και ο ίδιος μιλούσε με στοργή για την μητέρα του και την είχε σαν πρότυπο, σίγουρα δεν έλεγε ότι όποια αγαπάει πολύ τον Χριστό δεν παντρεύεται καθόλου. Κάτι άλλο ήθελε να πει στην κυρία από την οικογένεια εφοπλιστών, μάλλον σε σχέση με το κοσμικό φρόνημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μας επιτρέψετε, να επιμείνουμε στην πρώτη πρότασή μας.
      Ίσως το κλειδί είναι το "πολύ"...

      Διαγραφή
  4. Ή, αν το είπε έτσι, μπορεί να εννοούσε ότι και να παντρευτεί μια που αγαπάει πολύ τον Χριστό είναι σαν να μην παντρεύτηκε, δηλαδή σαρκικά. Αυτό δηλαδή που λέει και ο Απόστολος Παύλος: "ἵνα καὶ οἱ ἔχοντες γυναῖκας ὡς μὴ ἔχοντες ὦσι, καὶ οἱ κλαίοντες ὡς μὴ κλαίοντες, καὶ οἱ χαίροντες ὡς μὴ χαίροντες, καὶ οἱ ἀγοράζοντες ὡς μὴ κατέχοντες, καὶ οἱ χρώμενοι τῷ κόσμῳ τούτῳ ὡς μὴ καταχρώμενοι" (Α΄ Κορ. 7:29-31). Αυτό σκεφτόμουν και ύστερα πρόσεξα το ακόλουθο όπου συμβούλευε ένα ζευγάρι αναφερόμενος στο εδάφιο που προανέφερα: http://apantaortodoxias.blogspot.co.uk/2013/02/blog-post_4265.html. Και ο Άγ. Γρηγόριος ο Θεολόγος στο Εγκώμιό του για την έγγαμη αδελφή του Αγ. Γοργονία (παράγραφος 8) γράφει ότι συνδύαζε όλα τα καλά και του γάμου και της αγαμίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή