* *** *

*  ***  *


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:





Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Έναρξις εικονολογικού διαλόγου Η΄

--

Νέος Εἰκονολογικὸς Διάλογος:

Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ




...Μέσα από την Εικόνα εκφράζεται η πνευματικότητα
της χριστιανικής ζωής διαχρονικά... και όχι, όπως προαναφέρατε,
η προσωπική ψύχωση της στιγμής ενός καλλιτέχνη.

«Οι άγιοι και ζώντες πεπληρωμένοι ήσαν Πνεύματος Αγίου
και τελευτησάντων αυτών, η χάρις του Αγίου Πνεύματος
ανεκφοιτήτως ένεστι και ταις ψυχαίς και τοις σώμασιν εν τοις τάφοις,
και τοις χαρακτήρσι, και ταις αγίαις εικόσιν αυτών».
(Αγ. Ιωαννης Δαμασκηνός)

Είναι αυτό κάτι που χαρακτηρίζει ΜΟΝΟ τις χριστιανικές Εικόνες
και κανένα άλλο έργο τέχνης. Η Εικόνα είναι συνδεδεμένη με το υπερβατικό,
το αιώνιο, την τελειότητα και το φως, γιατί εικονίζει τις υποστάσεις
σε έναν κόσμο υπερβατικό-μη φυσικό. Εφόσον δεν αποδίδει τη φύση του εικονιζόμενου
δεν μπορεί να έχει την εξέλιξη, την καινοτομία, το σύγχρονο, χαρακτηριστικά
της εξελικτικης διαδικασίας της φύσης. Γι αυτό και η εξέλιξη της είναι άλλης μορφής,
πέρα από τα κοινώς νοούμενα και δεν αφορά εικαστικές καινοτομίες...

ΑΘ.Π.



Η ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ PDF,
ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ

ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
(Ἐνημέρωσις: 11/12/2010, 446 σχόλια)

Τὶς ἀσκήσεις ἢ τὶς Εἰκόνες ποὺ θέλετε νὰ ἀναρτηθοῦν μπορεῖτε νὰ τὶς στείλετε
στὴν ἠλ. διεύθυνση τοῦ ἰστολογίου: agiografikesmeletes@yahoo.com





545 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

    ΜΕ ΧΑΡΑ ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥ-ΩΦΕΛΙΜΗ ΕΙΚΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΙ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΘΗ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΥΤΟ
    ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ.

    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΤΕΘΗ, ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΔΑΧΘΗ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΦΘΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

    1. ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Α΄ ΦΩΣ.
    2. ΠΟΣΟ ΦΩΤΕΙΝΟ, ΚΑΙ
    3. ΠΟΣΟ ΕΝΤΟΝΟ.

    ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΙ, ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΨΕΙΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα! Καλώς ωρίσατε!
    Χαίρομαι που το μικρό μου ιστολόγιο φιλοξενεί
    γιά άλλη μιά φορά την όμορφη συζήτησή μας και ευχαριστώ όλους γιά την τιμή αυτή.

    Αυτό που σκέφτομαι όταν έχω να φτιάξω το Α΄ φως, είναι ότι πρέπει να υπολογίσω πόσο φωτεινό και πόσο έντονο πρέπει νά είναι σε σχέση με τον προπλασμό, αλλά και με τα επόμενα βήματα, δηλ. το Β΄ φως και την ψιμυθιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν βρίσκομαι μπροστά στο ερώτημα αυτό, σκέφτομαι ότι πρέπει να προϋπολογίσω ολόκληρη την "διαδρομή", δηλ. τα πέντε μέρη που θα αποτελέσουν μαζί την ανάπτυξη του φορέματος: γράψιμο, προπλασμό, Α΄φως, Β΄φως, ψιμυθιά. Έτσι μόνο θα μπορέσω να βρω το Α΄φως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαιρετω τη συντροφια μας για καλό νέο ξεκίνημα! Ας επικαλεσθούμε, εν ειδη αγιασμού, την αγιογραφική προσευχή και να ευχηθούμε γαλήνη και μακροημέρευση των αδελφων μοναχών, δασκάλων και συμμαθητών μας:

    Προσευχὴ Ἁγιογράφου

    Ἀπὸ τὸ βιβλίο: Ἑρμηνεία τῆς ζωγραφικῆς τέχνης -
    Διονυσίου ἱερομονάχου τοῦ ἐκ Φουρνᾶ Εὐρυτανίας

    "Κύριε Ἰησοῦ Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὁ ἀπερίγραπτος ὑπάρχων τῇ φύσει τῆς Θεότητος καὶ διὰ τὴν σωτηρίαν τοῦ ἀνθρώπου ἐπ᾿ ἐσχάτων ἐκ τῆς Παρθένου καὶ Θεοτόκου Μαρίας ἀφράστως σαρκωθεὶς καὶ ἀξιώσας περιγράφεσθαι· ὁ τὸν ἅγιον χαρακτῆρα τῆς ἀχράντου ὄψεως ἐν τῷ ἁγίῳ μανδηλίῳ τυπώσας καὶ δι᾿ αὐτοῦ τὴν νόσον τοῦ τοπάρχου Αὐγάρου ἰασάμενος καὶ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ φωτίσας εἰς τὴν ἐπίγνωσιν σου τοῦ ἀληθινοῦ Θεοῦ ἡμῶν· ὁ διὰ τοῦ Ἁγίου σου Πνεύματος συνετίσας τὸν θεῖον Ἀπόστολόν σου καὶ Εὐαγγελιστὴν Λουκᾶν τὴν μορφὴν τῆς παναμώμου σου Μητρὸς διαγράψαι, φερούσης σε ὡς βρέφος ἐν ταῖς ἀγκάλαις αὐτῆς, καὶ τὸ «Ἡ χάρις τοῦ ἐξ ἐμοῦ τεχθέντος δι᾿ ἐμοῦ μετ᾿ αὐτῶν» εἰπούσης, αὐτὸς Δέσποτα Θεὲ τῶν ὅλων, φώτισον, συνέτισον τὴν ψυχὴν τὴν καρδίαν καὶ τὴν διάνοιαν τοῦ δούλου σου (δεῖνος) καὶ τὰς χεῖρας αὐτοῦ εὔθυνον πρὸς τὸ ἀμέμπτως καὶ ἀρίστως διαγράφειν τὸ εἶδος τῆς ἐμφερείας σου καὶ τῆς παναχράντου σου Μητρὸς καὶ πάντων σου τῶν ἁγίων, εἰς δόξαν σὴν καὶ εἰς φαιδρότητα καὶ ὡραϊσμὸν τῆς ἁγίας σου Ἐκκλησίας καὶ εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν τῶν σχετικῶς αὐτὰς προσκυνούντων καὶ μετ᾿ εὐλαβείας ἀσπαζομένων καὶ τὴν τιμὴν ἐπὶ τὸ πρωτότυπον ἀναφερόντων. Λύτρωσαι δὲ αὐτὸν ἐκ πάσης διαβολικὴς ἐπηρείας προκόπτοντα ἐν πάσαις ταῖς ἐντολαῖς σου πρεσβείαις τῆς παναχράντου Μητρός σου, τοῦ ἁγίου ἐνδόξου καὶ Εὐαγγελιστοῦ Λουκᾶ καὶ πάντων τῶν ἁγίων. Ἀμήν."

    Σε σχέση με το ερώτημα που τίθεται. Υποθέτω ότι θα έχει προηγηθεί μία μελέτη φωτισμού (ασπρόμαυρο), σαν αυτές που περάσαμε, ώστε να καταλήξουμε στα επίπεδα φωτεινότητας και αντιθέσεων του τελικού αποτελέσματος. Οπότε, μήπως πρέπει να ξεκινήσουμε αντίστροφα, δηλαδή να ορίσουμε τα νεώτερα φώτα και να υπολογίσουμε ίσες αποστάσεις τόνων προς τα σκουρότερα (προπλασμό);
    Απλά προβληματιζομαι, γιατί μέχρι τώρα το δουλεύω...ανάποδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαιρετώ όλους.

    Νομίζω πως για να φτιάξουμε το πρώτο φως απλά χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο άσπρο στον προπλασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα σας
    Ο Μ.Ι. ας σκεφτεί ότι βάζοντας λίγο άσπρο στον προπλασμό μεταβάλει την φωτεινότητα του. Δηλαδή μεταβάλει μόνο το φώς και καθόλου το χρώμα. ¨Αν σε κάθε κίνησή μας δεν έχουμε και μεταβολή χρώματος, τότε εργαζόμαστε μόνο με το φως καταργώντας ουσιαστικά το χρώμα. Το Α φως θα πρέπει να δια κρίνεται από τον προπλασμό τόσο σαν φως όσο και σαν χρώμα.

    Οι υπόλοιποι συμφωνούμε ότι με τον ένα η ‘άλλο τρόπο θα πρέπει να υπολογίσουμε ποιο θα είναι αυτό το φως. Ποιο λοιπόν θα είναι: Δηλαδή τα 5 στοιχεία που δομούν την εικόνα ποιούς όρους θα πρέπει να πληρούν?
    Φ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν ξεκινήσω με το δεδομένο ότι η τελική απόχρωση (hue) του κόκκινου θα πρέπει να βασίζεται στη σχέση ότι η φωτεινότητα του είναι αντιστρόφως ανάλογη της χροιας του, με βάση και τις γειτονικές σχέσης χρωμάτων της εικόνας, εντοπίζω το τελικό χρώμα στο τελευταίο του φως, και κατανέμω ισοδύναμα τη διαφοροποίηση των τόνων (φωτεινότητα) μεταξύ αυτου και του προπλασμού. Ο τελευταιος, έχουμε πει ότι θα πρέπει να είναι πιό μαλακός σε αντιθέσεις με τα γειτονικα χρώματα από το τελικώς ζητούμενο αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γραψίματα και φωτα θα πρέπει να ξεχωρίζουν επαρκώς από τα γειτονικά τους, αλλιώς τα στοιχεία ενοποιούνται. Αν πάλι υπάρχει μεγάλη αντίθεση κάπου, τα υπόλοιπα στοιχεία υποβαθμίζονται. Γι αυτό αναφέρθηκα σε ισοδύναμη διαφοροποίηση τόνων. (αντίθεση φωτεινότητας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιατί καταργειται το χρώμα αλλάζοντας τη φωτεινότητα του; Ενα κόκκινο ένδυμα ουσιαστικά έχει ΕΝΑ χρωματισμό. Αν σκεφθεικανείς ότι οι διαφοροποιήσεις σε αυτό οφείλονται στο φωτισμό και όχι σε χρωματικές παρεμβάσεις, μου φαίνεται λογική η απάντηση του συμμαθητή Μ.Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ας ξεκαθαρίσουμε ότι ανοίγοντας τον προπλασμό μόνο με άσπρο, ΔΕΝ έχουμε χρωματική μεταβολή. Εργαζόμαστε στην περίπτωση αυτή ΜΟΝΟΝ με τον παράγοντα ΦΩΣ. Μια εργασία μόνο με ανοίγματα με την χρήση λευκού, δίνει την εντύπωση της ανάπτυξης του χρώματος (κόκκινο ένδυμα στο παράδειγμά σας) , αλλά ποτέ πειστικά. Η ακινησία του χρώματος είναι εμφανής. Ένα κόκκινο ένδυμα που αναπτύχθηκε μόνο με άσπρο, δίπλα από ένα άλλο κόκκινο με χρωματική μεταβολή θα φαίνεται πάντοτε φτωχότερο και μάλλον άχρωμο. Λέγοντας ότι στην περίπτωση των ανοιγμάτων με λευκό, το χρώμα καταργείται, εννοώ την απουσία της χρωματικής μεταβολής.

    Στο πρώτο σχόλιό σας μάλλον αναφέρεστε σε σχέσεις μεταξύ προπλασμών. Λέτε ότι μπορεί να συμβαίνει η ίδια αντιμετώπιση στις σχέσεις των 5 στοιχείων ενός προπλασμού;

    Για το μεσαίο σχόλιο σας είμαστε σύμφωνοι.

    Φ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΤΕ ΝΑ "ΡΩΤΟΥΣΑΜΕ" ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΜΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. " Στο πρώτο σχόλιό σας μάλλον αναφέρεστε σε σχέσεις μεταξύ προπλασμών. Λέτε ότι μπορεί να συμβαίνει η ίδια αντιμετώπιση στις σχέσεις των 5 στοιχείων ενός προπλασμού".....
    Δεν αναφέρομαι απαραιτήτως σε σχέση μεταξύ προπλασμών, αλλά σε σχέση δύο παρακείμενων τελικών χρωματιστών επιφανειών. Προσπαθώ, δηλαδή, να βρω που έγκειται η εφαρμογή προηγούμενων ασκήσεων που ακολουθήσαμε στην προκείμενη περίπτωση. Δηλαδή τί ποσοστα φωτεινότητας και τί χροιά "κόκκινου" θα έχει η τελική επιφάνεια, ειδομένη σε σχέση με τις παρακείμενες. Δεν θα πρέπει να συμβαίνει αυτό;

    Οσο για την πρόταση του αδελφού Μ.γ.Γ; Μιλάμε για το πρωτότυπο ή για την φωτογραφική του απεικόνηση με ό,τι παραποιήσεις αυτή συνεπάγεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ καλή διάκρισι!
    Συνήθως έχουμε στην διάθεσί μας κάποια εκτύπωσι, οπωσδήποτε σε κάποιο βαθμό παραποιημένη, όπως σωστά επισημαίνετε. Οπότε τι κάνουμε;
    Αν μπορεί κάποιος ας μας βοηθήση σ' αυτό το δίλημμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΜΑΘΗΜΑ Ο κ. Φ.Μ. ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕ ΠΩΣ ΚΑΘΕ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ, ΑΠΟΔΙΔΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ 5 ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΧΗ "ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ" ΤΟΥ.
    ΜΙΑ ΣΚΕΨΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΟΥΜΕ, ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΟΥ ΔΥΝΑΤΟΥ, ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΩΝ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΘΕΣΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΕΝΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΧΡΟΙΩΝ ΑΚΟΜΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ας δούμε λίγο πιο απλά το ζήτημα… Συμφωνούμε ,φαντάζομαι, στο ότι κάθε διαφορετικός προπλασμός στην εικόνα περιέχει 5 τόνους που ξεχωρίζουν στην φωτεινότητα και στην χροιά.
    Ως προς το ΦΩΣ:
    Το σκουρότερο στοιχείο με το φωτεινότερο οριοθετούν μια απόσταση. Πως θα μοιραστεί σε 5 θέσεις;
    Ως προς το χρώμα
    Προκειμένου να διατηρηθεί η χρωματική εντύπωση θα πρέπει η χρωματική μεταβολή να είναι μικρή. Ποιος άλλος παράγοντας θα βοηθήσει στην περαιτέρω αντίθεση του χρώματος;

    Φ.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ως προς το φως:
    μπορούμε να ξεκινήσουμε απο το κέντρο, δηλαδή ορίζοντας το α'φως και σκιάζοντας προς τα κάτω ή φωτίζοντας προς τα πάνω ισόποσα με τα παραπληρωματικα, το μαυρο (στο γράψιμο) και το λευκό(στο ψημίθι)

    Ως προς το χρώμα:
    Η χρωματικη μεταβολή προς τα πάνω (κίτρινο) ή προς τα κάτω (μπλε) επηρρεάζεται και απο τον παράγοντα "εμβαδόν" Οι πιο φωτεινές επιφάνειες περιορίζονται σε μικρότερα πεδία, όπως και τα γραψίματα και τα ψιμμύθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΩΡΑΙΑ ΛΟΙΠΟΝ.
    ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΛΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΚΕΦΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΦΩΤΌΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΗ Η ΑΠΟΣΤΑΣΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΝΥΣΟΥΜΕ ΣΕ 5 ΙΣΑ ΜΕΡΗ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΩΜΑ, Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΗ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΤΑΣΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. «……ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΩΜΑ, Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΗ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΤΑΣΙ.»…….

    Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;
    Φ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ, ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.

    ΡΩΤΑΤΕ: "...Ποιος άλλος παράγοντας θα βοηθήσει στην περαιτέρω αντίθεση του χρώματος;"
    ΕΦ' ΟΣΟΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ "...θα πρέπει η χρωματική μεταβολή να είναι μικρή", ΤΟΤΕ Η ΧΡΗΣΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΕΝΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ 5 ΒΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΚΕΦΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΟΥΜΕ, ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΕΜΒΑΔΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΑΔ. Α.Π., ΑΛΛΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟΥ.

    Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΝΤΑΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΩΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ Η ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ, ΤΑ ΕΜΒΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΧΡΟΙΑ ΔΕΝ ΜΕΤΑΒΑΛΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.
    ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ. ΤΑ ΕΜΒΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΑ, Η ΧΡΟΙΑ ΙΔΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΟΝΟ Η ΕΝΤΑΣΙ:

    http://flic.kr/p/8HPWtk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ως προς τη φωτεινότητα τὰ περάσματα μεταξύ των 5 στοιχείων πρέπει να είναι ισοδύναμα.
    Ως προς το χρώμα, μπορούμε να επηρεάσουμε με ένα άλλο χρώμα ἰσοδύναμα από τον προπλασμό προς την ψιμυθιά.
    Υπάρχει όμως και ο παράγοντας ένταση.
    Τα 5 στοιχεία μπορούν είτε να έχουν την ίδια ένταση, είτε διαφορετικές εντάσεις, οι οποίες να ρυθμίζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. στο παραδειγμα που αναφέρετε, νομίζετε ότι η φωτεινότητα είναι η ίδια;
    Θα μπορούσατε να ορίσετε τι εννοείτε με τον όρο "ενταση"; Ποιά είναι η διαφορά της από τη "φωτεινότητα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ, 50 ΒΑΘΜΟΙ.

    ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ, ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΣΥΓΧΕΟΜΕ.

    ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΦΩΤΕΙΝΟ Ή ΣΚΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ 0 (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ) ΕΩΣ 100 (ΛΕΥΚΟ).

    ΕΝΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΝΤΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΟΣ ΓΚΡΙΖΟΥ.

    ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΑΥΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ "ΚΙΝΗΣΕΙΣ" ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ:

    http://flic.kr/p/8HT6jX

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. KAΛΗΜΕΡΑ, ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!

    ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΞΑΝΑΡΙΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΕΡΙ ΧΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΙ ΜΑΣ:

    http://www.scribd.com/doc/30198824/Xromatiki-Taytotita-Sympliromatika

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλή Εβδομάδα σε όλους!
    Είναι, πράγματι, απόλυτα απαραίτητο να γνωρίζουμε τις βασικές ιδιότητες του χρώματος (χροιά, ένταση- κορεσμός, φωτεινότητα) προκειμένου να είμαστε σε θέση να ελέγχουμε την εργασία μας.
    Πολύ σωστά είπατε πως 5 στοιχεία θα πρέπει να είναι ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ. (όχι ΙΣΑ
    αλλ’ισοδύναμα σε συνάρτηση με τις επιφάνειες)

    Πολύ σωστά απαντήθηκε πως η ΕΝΤΑΣΗ-ΚΟΡΕΣΜΟΣ είναι το εργαλείο που θα μας δώσει επιπλέον χρωματική αντίθεση στην ανάπτυξη του προπλασμού .
    Αν όλα αυτά είναι ξεκάθαρα δεν μένει παρά να πούμε αν η ένταση αυξάνει προς το φως η αντίθετα και γιατί….
    Τι λέτε;
    Φ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΧΑΙΡΕΤΕ!

    ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΑΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΑ ΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.
    Η ΕΝΤΑΣΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΥΞΑΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ. ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠ' ΟΨΙΝ ΟΙ ΟΡΙΑΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΘΑΣΗ Η ΕΝΤΑΣΙ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ.
    ΣΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΠΙΝΑΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΡΙΑΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΟΣ:

    http://flic.kr/p/8J7X5e

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε με κάποιο τρόπο τον πίνακα;
    Φ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ, ΜΕ ΑΠΛΟ ΤΡΟΠΟ, ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ...

    Ο ΧΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΕΣ "ΚΙΝΗΣΕΙΣ" ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΡΟΙΑ ΤΟΥ.

    ΤΟ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΔΗΛ. ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΩΣ "ΜΗ ΧΡΩΜΑΤΑ" ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΧΡΩΜΑΤΙΚΩΣ.

    ΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΟΣ, ΕΝΩ ΟΙ ΚΑΘΕΤΕΣ ΙΣΗΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ.

    Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ, ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΗΣ. ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ, ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΙ ΝΑ "ΟΔΗΓΗΣΟΥΜΕ" ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΤΟΧΟ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ελπίζω αυτά να είναι κατανοητά σε όλους. Πάντως η ανάπτυξη του χρώματος που εξετάζουμε είναι ίσως το σοβαρότερο ζήτημα που ο αγιογράφος καλείται να γνωρίζει, ως προς το τεχνικό μέρος. Για τον λόγο αυτό παρακαλώ όσους από τους συμμετέχοντες έχουν απορίες να τις καταθέσουν προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε τα θέματα αυτά στο μέγιστο βαθμό.
    Σε αναμονή πιθανών αποριών μπορούμε να αναρωτηθούμε:

    Είδαμε πως τα 5 στοιχεία της εικόνας διαφέρουν σε φωτεινότητα, σε μικρό βαθμό χροιάς και σε ένταση.
    ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΩΣ --- ισοδύναμα μοιράσματα

    ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΡΟΙΑ ----- Προς τα πού θα είναι η μεταβολή;

    ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ
    Από το σκούρο προς το φωτεινό η ΕΝΤΑΣΗ μπορεί να είναι μειούμενη, σταθερή ,αυξανόμενη . Είναι και οι 3 δυνατότητες αποδεκτές;

    Φ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπέρα σε όλους.
    Έχω να κάνω μία ερώτηση για το προηγούμενο θέμα και μία παρατήρηση για την ένταση που συζητάμε τώρα. Θα ήθελα να ρωτήσω τον Δάσκαλο το εξής: Για μένα είναι πιο εύκολο να φτιάξω ένα φωτεινό κόκκινο πχ. και στη συνέχεια να του προσθέσω μπλε (ή και μαύρο π.χ) σιγά σιγά για να το σκουρύνω.
    Γιατί αν φτιάξω ένα γενικό κόκκινο και μετά πρέπει να το ανοίξω, αντιμετωπίζω ακριβώς αυτο το πρόβλημα με τη φωτεινότητα. Του προσθέτω λίγο άπρο και κίτρινο για παράδειγμα και το πιο πιθανό είναι να χάσω τη φωτεινότητα του. Είναι λάθος να ακολουθεί κανείς αυτή τη μέθοδο που σας είπα; (να ξεκινάει δηλαδή απο το πιο φωτεινό και να το σκουραίνει).
    Τώρα, στο θέμα που αναλύεται τώρα, η αλήθεια είναι οτι έχω μπερδευτεί αρκετά για το λόγο ότι έχω στο μυαλό μου πρώτα τα χρώματα του υπολογιστή (καθώς σχετίζονται άμεσα με τις σπουδές μου) και έπειτα σκέφτομαι την παλέτα. Στον υπολογιστή έχουμε το σύστημα SMYK (siel, magenta, yello, black). Αυτό που καταλαβαίνω σίγουρα, καθώς το έκανα πράξη, είναι ότι η ένταση μπορεί να αυξάνεται και προς τις δύο κατευθήνσεις. Και προς το 0, που είναι η πιο φωτεινή ποσότητα χρώματος (στον υπολογιστή) και προς το 100, που είναι η πιο σκούρα. Οπότε πιστεύω ότι η Ενταση μπορεί να έχει και τις τρεις δυνατότητες που είπε ο Δάσκαλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αγαπητή Παναγιώτα κάνετε πολύ σωστά να ξεκινάτε την κατασκευή των χρωμάτων από τα φωτεινότερα .
    Ακριβώς επειδή διαπιστώσατε πως ξεκινώντας από τον προπλασμό, καθώς ανοίγουμε, ‘χανουμε’ το αρχικό χρώμα.
    Στην συζήτησή μας προσπαθούμε να καταλάβουμε το που οφείλονται όλα αυτά τα προβλήματα που συναντάμε στην πράξη. Προϋπόθεση γι’αυτό είναι η κατανόηση των όρων ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ, ΕΝΤΑΣΗ, ΧΡΟΙΑ με τρόπο που να μην μπερδεύονται στο νου μας.
    ΜΟΝΟΝ με την κατανόηση των εννοιών αυτών, η συζήτηση αυτή θα έχει αποτέλεσμα. Όποιος λοιπόν χρειάζεται διευκρινήσεις, με χαρά θα ανταποκριθούμε.
    Ως προς την ΕΝΤΑΣΗ, το ερώτημα δεν ήταν αν έχουμε 3 δυνατότητες {που πράγματι έχουμε), αλλά αν είναι και οι 3 αποδεκτές και γιατί.
    Και πάλι θα πώ , όσοι ασχολούνται με την αγιογραφία ας μην προσπεράσουν το πρόβλημα που συζητάμε.
    Φ.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΧΑΙΡΕΤΕ!

    ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΩΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ;

    ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΡΟΙΑ, ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΝ ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΚΡΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΟΥΜΕ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΣΕ ΠΟΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ "ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ" ΑΠΟΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΜΕ ΑΝΑΛΟΓΩΣ.

    ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΙ, ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΑΡΑ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΙ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Επιτρέψτε μου να απαντήσω ως εξής:

    Αν τα ΦΩΤΑ δεν είναι ισοδύναμα,

    Αν η ΧΡΟΙΑ αλλάζει προς όλες τις διευθύνσεις

    Αν η ΕΝΤΑΣΗ αντιμετωπίζεται και στις 3 δυνατότητες μεταβολής της

    Τότε όλα τα τυχαία 5 στοιχεία θα είναι αποδεκτά.

    Τι γνώμη έχετε;
    Φ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ως προς το φως τα μοιράσματα ειναι ισοδύναμα. Συμφωνώ αλλά όχι πάντοτε. Π.χ. στα κόκκινα φορέματα (κινάβαρη) συνήθως έχουμε απαλά περάσματα, ενώ στα ψυχρά έχουμε δυνατά περάσματα.

    Ως προς το χρώμα, η μεταβολή πιστεύω ότι πρέπει να είναι προς το κίτρινο.

    Ως προς την ένταση, ανάλογα με τις επιδιώξεις μας ειναι και οι τρεις περιπτώσεις αποδεκτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟ ΣΕΒΑΣΜΟ, ΑΝ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ, ΩΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣ ΣΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΤΥΧΗ.
    ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ (= ΕΚΦΡΑΣΙΣ ΠΙΣΤΕΩΣ), ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙ ΤΥΧΑΙΕΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΕΝΩΣ ΣΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΣΗΜΕΙΟ.
    ΟΛΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΥ, ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΜΑΘΕΙ, ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙ' ΑΥΤΌ, ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΕΘΗ ΣΤΗΝ "ΤΥΧΗ", ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ, ΣΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ...

    Η ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΜΑΣ, ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΗ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΑ 5 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΒΑΘΜΟ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ (ΠΡΟ)ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αγαπητέ Εμμανουήλ νομίζω ότι τα απαλά περάσματα (κινάβαρη) η τα δυνατά (μπλε) δεν έχουν να κάνουν με το ερώτημα για την ισοδυναμία των 5 στοιχείων. Σκέψου μια σκάλα με 5 σκαλοπάτια πού απέχουν μεταξύ τους λίγο, (κόκκινο) και μια άλλη με σκαλοπάτια που απέχουν μεταξύ τους πολύ, μια απότομη σκάλα. (μπλε). Και στις δύο περιπτώσεις τα 5 σκαλοπάτια απέχουν το ίδιο μεταξύ τους (ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑ)
    Σκέψου τώρα μια σκάλα που τα 5 σκαλοπάτια της απέχουν με διαφορετικά ύψη μεταξύ τους. Άλλο είναι μικρό . άλλο τεράστιο κλπ. Μια τέτοια ανάπτυξη είναι αποδεκτή για τα 5 στοιχεία (γράψιμο, προπλασμό, Α΄φως, Β΄φως, ψιμυθιά);
    Τι γνώμη έχετε;
    Σχετικά με το σχόλιο του Μ.γ.Γ. ως προς τον μη τυχαίο χαρακτήρα των επιλογών μας να θυμίσω ότι ακριβώς αναζητούμε τους λόγους – κανόνες με στους οποίους υπακούουν οι επιλογές μας. Έτσι δεν αρκεί να λέμε, πιστεύω αυτό η εκείνο, στα ερωτήματα που συναντάμε, αλλά να προσπαθούμε να εξηγήσουμε και τον λόγο αυτής της θέσης μας.
    Σίγουρα τα ζητήματα αυτά για τον καθένα μας αποτελούν απόψεις, αλλά το μοίρασμα των απόψεων μπορεί να βοηθήσει τον καθένα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ. ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ.

    ΑΛΛΟ Η ΑΠΟΨΙΣ ΠΟΥ ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΙ (ΕΠΕΙΔΗ "ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ" Ή ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΕΠΕΙΔΗ "ΕΜΕΙΣ ΕΤΣΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ")...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Οπωσδήποτε μία τέτοια επιλογή δεν είναι αποδεκτή.
    Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που στην ίδια Εικόνα έχουμε 2 φορέματα, το ένα με απαλά και το άλλο με δυνατά περάσματα; Το σύνολο λειτουργεί ισοδύναμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αυτήν την πολύ σημαντική ερώτηση ασ την δούμε μόλις απαντήσουμε στα ζητήματα που μας απασχολούν στην ανάπτυξη του χρώματος σε έναν προπλασμό. Χρειαζόμαστε επιχειρήματα για το φως το χρώμα και την ένταση. Ας μας πει ο καθένας για πιό΄λόγο νομίζει αυτό η εκείνο. Πχ μπορείτε να μας δικαιολογήσετε την θέση σας ως προς την ΕΝΤΑΣΗ;
    Φ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. http://flic.kr/p/8JzEeQ

    ΣΤΟΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΙΝΑΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ, ΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ (ΠΡΟΠΛΑΣΜΟΥ, 1ου ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ 2ου ΦΩΤΟΣ).
    Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΝΤΑΣΙΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.
    ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ, ΚΑΠΟΤΕ ΟΜΑΛΑ, ΑΛΛΟΤΕ ΗΠΙΟΤΕΡΑ, ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΕ ΕΝΤΟΝΩΤΕΡΑ ΚΟΚ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ΣΤΟ "ΚΕΝΟ" ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΙ ΜΑΣ, ΜΑΣ ΦΑΝΗΚΕ ΚΑΛΟ ΝΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ "ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΚΙ ΤΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ". ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ...

    http://hsir.info/p/2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ως προς η φωτεινοτητα τα περάσματα είπαμε να είναι ισοδύναμα. Αυτο στην πράξη επιτυγχάνεται καθε φορά με ανάμειξη ίσης ποσοτητας λευκού στο προηγούμενο στοιχείο;

    Ως προς την χροιά κι εγώ προς το κίτρινο θα πήγαινα επειδή με το κίτρινο "φωτίζεται" το αρχικό χρώμα, ενώ το μπλε θα χρησιμοποιούσα για να "σκουρύνω" τα γραψίματα.

    Ως προς την ένταση, νομίζω ότι εφόσον μιλάμε για "φωτίσματα" μάλλον θα πρέπει να βαδίσουμε αυξητικά, διοτι αν κρατηθει σταθερή δεν θα την συζητούσαμε σαν τρίτο παράγοντα, όπου θα πρέπει να επέμβουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ως προς το φως:

    ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ βήματα των 5 στοιχείων. Λέγοντας ισοδύναμα, εννοούμε το μοίρασμα του φωτός από το σκούρο (γράψιμο) ως το φωτεινότερο (ψιμυθιά) με τρόπο που να μην δημιουργεί κενά. Επειδή ένα αντικείμενο πχ ρούχο που ζωγραφίζουμε είναι πλήρες στις ποικιλίες των σκιών του και των φώτων του, αλλ΄ εμείς το αποδίδουμε με μόνο 5 στοιχεία - φώτα, θα πρέπει αυτά τα 5 στοιχεία να μοιράζουν το σύνολο με τρόπο που το μάτι να μπορεί να το ανασυνθέτει και να μην χάνεται η ενέργεια του αντικειμένου.
    Αυτό στην πράξη Δεν επιτυγχάνεται με ΜΟΝΟΝ την χρήση του λευκού.

    Ως προς την ΧΡΟΙΑ - χρωματική μεταβολή:
    Όλα τα χρώματα κινούνται - μεταβάλλονται προς το κίτρινο
    Τα επιχειρήματά μου για τον ισχυρισμό αυτό θα κατατεθούν- αν βέβαια αυτό ενδιαφέρει- όταν καλυφθούν όλα τα άλλα ζητήματα που εξετάζουμε στην ενότητα ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

    Ως προς την ΕΝΤΑΣΗ - ΒΑΟΜΟ ΚΟΡΕΣΜΟΥ
    Δεν επιλέγω την μειούμενη ένταση προς το φως. Ο λόγος είναι ότι η Αγιογραφία δεν καταγράφει υποκειμενικές εκφράσεις. ΔΕΝ υπάρχει κανένα αντικείμενο που καθώς φωτίζεται χάνει το χρώμα του, δηλ να αποχρωματίζεται. Οπωσδήποτε συμβαίνει το αντίθετο. Όλα τα στοιχεία ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ στο ΦΩΣ, επομένως και το χρώμα.

    Η σταθερή ΕΝΤΑΣΗ όπως πολύ σωστά παρατηρεί η Αθηνά, αχρηστεύει το εργαλείο και την όποια βοήθειά του. Επιπλέον όσοι έχουν μελετήσει θα γνωρίζουν πως η σταθερή ένταση είναι δυνατή μόνον σε πολύ γκρίζες παλέτες, κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν στην πράξη όλα τα υψηλής έντασης χρώματα. (βλέπε το παράδειγμα του Μ.γ.Γ. σχετικά με τα όρια των εντάσεων.}

    Επιλέγω λοιπόν την αύξουσα ένταση γιατί ανταποκρίνεται σε όλα τα προηγούμενα με τον ιδανικό τρόπο.
    Φ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Λέτε "....θα πρέπει αυτά τα 5 στοιχεία (φώτα) να μοιράζουν το σύνολο με τρόπο που το μάτι να μπορεί να το ανασυνθέτει και να μην χάνεται η ενέργεια του αντικειμένου.
    Αυτό στην πράξη Δεν επιτυγχάνεται με ΜΟΝΟΝ την χρήση του λευκού."
    Πώς λοιπόν κάτι τέτοια επιτυγχάνεται στην πράξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. όσον αφορά τη φωτεινότητα (brightness)αναφέρομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. ΧΑΙΡΕΤΕ!

    ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ.
    ΗΔΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΔΥΣΝΟΗΤΑ.
    ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΤΟ κ. Φ.Μ. ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΗ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. ερωτηση πανω στον πίνακα που μας κοινοποιησε ο Μ.γ.Γ.
    http://www.flickr.com/photos/49293535@N06/5071146145/in/photostream/

    Απο τη στιγμή που θέλουμε να περάσουμε σε φωτίσματα ή μοναδική "αναγκαστική" πορεία είναι η διαγώνια προς τα πάνω-δεξιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Η κίνηση κάτω αριστερά - πάνω δεξιά είναι η επιλογή της μειούμενης έντασης. Η κάθετη κίνηση δείχνει τις αλλαγές του φωτός με σταθερή ένταση, ενώ η κίνηση κάτω δεξιά - πάνω αριστερά αντιστοιχεί σε βήματα με αυξανόμενη ένταση. Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι οι επιλογές ανάπτυξης με σταθερή ένταση μειώνονται δραματικά όσο υψηλότερη τιμή έντασης επιλέγουμε.
    Φ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΟΡΙΑΚΕΣ ΤΙΜΕΣ, (ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ), ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΝΩΣΙ.
    ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΕΣΤΙΑΖΕΙ Ο κ. Φ.Μ. ΑΞΙΖΕΙ ΜΕΣῼ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΑΥΤΩΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ, ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ "ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ" ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΩΜΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟTHΤΑΣ

    Να συμπληρωθούν τα 4 κενά κάθε οριζόντιας σειράς με τόνους του χρώματος που δίνεται ώστε να προκύψουν 5 ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ βήματα φωτεινότητας. Προσοχή το χρώμα παραμένει σταθερό και αλλάζει μόνο το φως του. (φωτεινότερα προς τα δεξιά).

    http://hsir.info/p/k

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΙ.
    ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.

    -ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΑΠΕΧΟΝΤΑ ΚΑΤΑ 10 ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ.
    -ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΗΜΑΤΩΝ:5-10-20-40.
    -ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΙΔΙΟ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ.

    ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΜΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΝΤΑΣΙ. ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΟΡΘΩΤΟ ΕΩΣ ΤΕΛΟΥΣ...

    http://hsir.info/p/33

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Πολύ ωραία αλλά να την ξανακάνετε χωρίς να λαμβάνετε υπ’όψιν την ένταση. Μάλλον να σκεφτούμε ότι οι τόνοι μας είναι τα 5 στοιχεία ενός ρούχου. 3 δείγματα ανάπτυξης στα οποία μας απασχολεί μόνον η μεταβολή του φωτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ας κρατήσουμε τον ίδιο βηματισμό και στις 3 περιπτώσεις, ο καθένας αυτόν που θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ασκήσεις Μ.γ.Γ. και Εμμανουήλ:

    http://hsir.info/p/n4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Στην άσκηση του Μ.γ.Γ. η Τρίτη περίπτωση έχει πολύ μικρά βήματα που δεν αξιοποιούνται σαν τα 5 στοιχεία της αγιογραφίας. Η δεύτερη περίπτωση ΔΕΝ έχει ισα βήματα φωτός. Και στις τρεις περιπτώσεις το χρώμα μένει σταθερό, όπως ήταν ζητούμενο.
    Στην άσκηση του Εμμανουήλ και στις 3 περιπτώσεις το χρώμα ΔΕΝ παραμένει σταθερό. (υπάρχει χρωμ. Μεταβολή που ΔΕΝ ζητήθηκε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Καλησπέρα!

    Στέλνω την άσκηση που ζητήθηκε:

    http://hsir.info/p/v

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Η άσκηση του Μ.γ.Ε. έιναι η καλύτερη μέχρι τώρα.Μπορούσε λίγο πιό τολμηρά βήματα στην α σειρά, ίσως και στην γ.

    Η άσκηση της Αθηνάς, επίσης σωστή αλλά με σχεδόν μη ανιχνέυσιμα απο το μάτι βήματα. Μην σας περιορίζουν οι πίνακες του PC. Πήτε πως αντιμετωπίζετε ένα ρουχο με το χρώμα αυτό. Δωστε μας τους 5 τόνους του. ( Άν χρειάζεστε πιό πολύ φως μειώστε το Saturation)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. B'απόπειρα.
    Εδώ, ομολογώ ότι δεν πηγα με τον Η/Υ αλλά με το ....μάτι!

    http://flic.kr/p/8KuNVx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. "...η τρίτη περίπτωση έχει πολύ μικρά βήματα που δεν αξιοποιούνται σαν τα 5 στοιχεία της αγιογραφίας...".
    Υπάρχει άρα γε κάποιο κατώτατο όριο "αποστάσεως" των βημάτων, ώστε να είναι αξιοποιήσιμα ως στοιχεία της αγιογραφίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Πολύ καλό ερώτημα......

    ¨Οπως γνωρίζουμε οι μεγαλύτερες αντιθέσεις (μεταξύ προπλασμών) είναι ζητούμενο. Η ίδια η σύνθεση εξασφαλίζει πάντοτε ένα όριο, μειώνοντας τις πολύ υψηλές τιμές. (Ας θυμηθούμε τις ασκήσεις με τα χρώματα του βάζου και των λουλουδιών).

    Στα στοιχεία των προπλασμών, η μέγιστη αντίθεση ΔΕΝ ξεπερνά το παραπάνω όριο αλλά μάλλον είναι πάντοτε μικρότερη. Τα στοιχεία των προπλασμών (ως υποσύνολο) οφείλουν να είναι ένα επίπεδο χαμηλότερα από τις σχέσεις των προπλασμών μεταξύ τους.

    Τα χαμηλά περάσματα δεν είναι ποτέ ζητούμενο παρά μόνον σε ειδικές περιπτώσεις που υπάρχει λόγος να παραμείνουμε στο όριο της έντασης ενός χρώματος. Αυτό θα το εξετάσουμε στην πορεία, στις ασκήσεις της εντασης.

    Η άσκηση της Αθηνάς είναι σωστή. Περιμένουμε τις υπόλοιπες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Καλησπέρα σε όλους!

    Είχα κάποιες τεχνικές δυσκολίες, αλλά ξεπεράστηκαν και στέλνω την άσκησή μου:

    http://flic.kr/p/8KyAJs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. ΧΑΙΡΕΤΕ!

    ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ:

    http://flic.kr/p/8KK6oU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Πολύ σωστές οι ασκήσεις των Μ.γ.Γ. και Παναγιώτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Καλησπέρα σας.

    Σας αποστέλλω την άσκηση φωτεινότητας.

    http://flic.kr/p/8KLgWV

    Ανυπομονώ για τις παρατηρήσεις σας.
    Σας ευχαριστώ πολύ.

    Με Εκτίμηση και Σεβασμό

    Αγγελική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Καλησπέρα.

    Η δεύτερη προσπάθεια μου:

    http://flic.kr/p/8KPo4U

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Με βελτίωση στα βήματα αλλά και με μικρές χρωματικές αποκλίσεις η άσκηση του Μ.γ.Ε. , είναι αποδεκτή.

    Η άσκηση της Αγγελικής θα ήταν πολύ σωστή άν έιχαν ζητηθεί βήματα με σταθερό το χρώμα και την φωτεινότητα, και μεταβολή μόνο στην ένταση. Εδώ το ζητούμενο είναι σταθερό χρώμα (χροιά)και μεταβολή μόνο της φωτεινότητας. Θέλετε να ξαναπροσπαθήσετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Καλησπέρα!

    Για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις ασκήσεις και δυσκολεύονται στο θέμα της ανάρτησης, μπορούν να τις στέλνουν στην ηλ. διεύθυνση agiografikesmeletes@yahoo.com, μαζί με το κείμενο τους, ώστε να τις ανεβάζουμε εμείς.

    Ευχαριστούμε την ΑΘ.Π., που μας υπέδειξε την δυσκολία αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους.

    Συγχωρέστε με για την αργοπορία.
    Έκανα την δεύτερη ασκησή μου και την στέλνω
    μαζί με τις άλλες, όπως ζήτησε η αγαπητή ΑΘ.Π., την οποία και πάλι ευχαριστώ για τις συμβουλές της και το ενδιαφέρον της για το ιστολόγιο.

    http://flic.kr/p/8KYd2t

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Καλημέρα,
    Σας αποστέλλω μία δεύτερη προσπάθειά μου.

    http://www.flickr.com/photos/54924251@N03/5092465429/

    Σας ευχαριστώ πολύ
    Αγγελική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Στην άσκηση της Αγγελικής, οι φωτεινότητες:
    Α σειρά 33-58-82-91-97
    Β σειρά 37-37-73-76-91
    Γ σειρά 43-79-83-84-96
    (Μετρήσεις του brightness στο PHOTOSHOP)
    Προσπαθήστε να μοιράσετε πιο αρμονικά – ισοδύναμα τις τιμές. Θα θέλαμε ακόμα μια προσπάθεια.

    Σωστή η άσκηση του Εμμανουήλ.
    Έχοντας δει πάνω-κάτω την μεταβολή του φωτός, τι θα λέγατε να περάσουμε σε μια άσκηση που εξετάζει και την μεταβολή της έντασης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΗ. ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ...

    ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ.
    ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΟΤΙ "...Η ίδια η σύνθεση εξασφαλίζει πάντοτε ένα όριο, μειώνοντας τις πολύ υψηλές τιμές. (Ας θυμηθούμε τις ασκήσεις με τα χρώματα του βάζου και των λουλουδιών).

    Στα στοιχεία των προπλασμών, η μέγιστη αντίθεση ΔΕΝ ξεπερνά το παραπάνω όριο αλλά μάλλον είναι πάντοτε μικρότερη"...

    ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΩΣ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΝΤΙΘΕΣΙ ΑΥΤΗΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΓΡΑΨΙΜΟ) ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ Ή ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Καλησπέρα.

    Στέλνω τη δεύτερη προσπάθεια μου για την άσκηση. Αυτή την φορά έχω πειράξει μόνο τη φωτεινότητα (brightness) ισοδύναμα (30).

    http://flic.kr/p/8L3kFa

    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Καλησπέρα,
    Σας αποστέλλω μία τρίτη προσπάθεια

    http://flic.kr/p/8L6T3L

    Ευχαριστώ πολύ
    Αγγελική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Σωστές και οι ασκήσεις της Αγγελικής και Παναγιώτας. Με χαρά να περιμένουμε όσους ακόμη προσπαθούν.
    Σχετικά με το ερώτημά σας εννοώ τις αντιθέσεις μεταξύ των 5 στοιχείων. (από στοιχείο σε στοιχείο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!

    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΕΧΩ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΛΟΓῼ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ.

    ΕΚΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ.

    ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΩ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΟΠΟΤΕ ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΟΥΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΕΒΑΛΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ
    ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑΣ.

    http://flic.kr/p/8L8wWQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Αγαπητή Θεοδώρα η άσκησή σας είναι αρκετά καλή μιας και έγινε με το μάτι. Πάντως θα σας βοηθούσε να κατανοήσετε σε βάθος την φωτεινότητα, η χρήση του υπολογιστή, έστω και με το Paint. Αν θέλετε να ξαναδοκιμάσετε, ακολουθείστε τα εξής βήματα στο Paint:

    Στο μενού colors, επιλέγουμε EDIT COLORS, και στην συνέχεια define custom colors.
    Στον πίνακα μείξης των χρωμάτων βρίσκουμε το αρχικό μας χρώμα. Αλλπάζουμε τις φωτεινότητες του χρώματος ανεβοκατεβάζοντας την ΄κάθετη μπάρα δεξιά που ρυθμίζει το lum (luminance)
    Καλή επιτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Ζητάμε συγγνώμη γιά την μεγάλη καθυστέρηση που προξενήσαμε.
    Στέλνουμε τρείς ασκήσεις:

    http://flic.kr/p/8LbS2s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Καλές οι ασκήσεις των Α.Β, Μ.Μ. καιΔ.ΙΩ αν και με διαρκεις μεταβολές της έντασης, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να έχουμε καθαρή την εικόνα της μεταβολής μόνον της φωτεινότητας. (brightness για το Photoshop)


    Αν εργαζόμαστε στο PHOTOSHOP αλλάζουμε μόνο το brightness και μόνον όταν αυτό δεν αρκε'ι, αλλάζουμε το saturationm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Συγγνώμη, στον τελευταίο πίνακα είχα ξεχάσει να προσθέσω την δεύτερη προσπάθεια της Αγγελικής.

    http://flic.kr/p/8L9HnP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Και πάλι συγγνώμη Αγγελική. Σβήνω όμως την πρώτη και βάζω στη θέση της την δεύτερη και την τρίτη σαν δεύτερη, για να μη μεγαλώσει πολύ ο πίνακας.

    http://flic.kr/p/8L9UhT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. "...αλλάζουμε μόνο τη φωτεινοτητα και μόνον όταν αυτό δεν αρκε'ι, αλλάζουμε την ένταση..."
    Αυτό άραγε ισχύει γενικά όταν δουλεύουμε τα φωτα ή αφορά μόνο τη συγκεκριμμένη άσκηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Αναφερθηκατε παραπάνω σε παρατηρηση της συμμαθητριας Παναγιωτας ότι "...πολύ σωστά να ξεκινάτε την κατασκευή των χρωμάτων από τα φωτεινότερα .
    Ακριβώς επειδή διαπιστώσατε πως ξεκινώντας από τον προπλασμό, καθώς ανοίγουμε, ‘χανουμε’ το αρχικό χρώμα...." Στην περίπτωση αυτή πώς μπορούμε να ελέγξουμε το χρωματικό αποτέλεσμα κάθε στοιχείου τη στιγμή που μεσολαβεί και ο παράγοντας του αμέσως "απο κάτω" στοιχείου που επηρρεαζει τη φωτεινοτητα και ένταση του, όταν αυτα κατα επικαλυπτόμενα στρώματα;Μήπως εδω υπεισέρχεται ο παραγοντας "ένταση";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Αγαπητή Αθηνά σας ευχαριστώ για τις ερωτήσεις σας που φανερώνουν αφ’ ενός το ενδιαφέρον σας και αφ’ ετέρου την σπουδαιότητα του ζητήματος που μας απασχολεί, δηλαδή την ανάπτυξη του χρώματος
    Όταν με την υπομονή σας μέσω των ασκήσεων ξεκαθαριστούν πλήρως οι έννοιες ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ – ΧΡΟΙΑ- ΕΝΤΑΣΗ , οι ιδιότητες του χρώματος δηλαδή, τότε θα έχετε και πλήρη απάντηση στο ερώτημά σας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα μπορούσα να διευκρινίσω τα σημεία που ρωτάτε ως εξής:
    Στην πράξη με τις χρωστικές, κάθε φορά που προσθέτουμε άσπρο σε ένα χρώμα για να το φωτίσουμε, η έντασή του μειώνεται. Αυτό, όπως, ήδη συζητήσαμε, έχει σαν αποτέλεσμα να ξεκινάμε με ένα ζωηρό προπλασμό και να φτάνουμε με «ξεπλυμένα» φώτα στο τέλος.
    Όλοι θα έχουν την εμπειρία της καταστροφής ενός ωραίου πχ κόκκινου, που χάνει την ποιότητά του με την προσθήκη των φώτων. Ο λόγος είναι πως η ανάπτυξη με φθίνουσα ένταση είναι αφύσική.
    Πρέπει να μάθουμε να ελέγχουμε την ένταση των χρωμάτων καθώς και την με μέτρο χρήση της, ώστε να εξασφαλίζουμε την ανάπτυξη με αύξουσα ένταση.
    Οι οδηγίες για το SATURATION σε σχέση με το BRIGHTNESS, αφορούν την άσκηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. XAΙΡΕΤΕ!

    ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ.

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    http://flic.kr/p/8LnakK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!

    ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΙ ΤΗΣ ΑΔ. ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΩΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ.
    ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΙ...
    ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΩΣ:
    Η ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ PHOTOSHOP ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ Brigthness Ή ΜΕ ΤΟ Lightness;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Εξαρτάται από το πως θέλουμε να κινηθούμε. Η μεταβολή με το brigthness στο photoshop φωτίζει το χρώμα διατηρώντας την ένταση σταθερή μέχρι την τιμή 100. Απο το όριο αυτό η μείωση του κορεσμου οδηγεί το χρώμα προς το λευκό

    Στο color picker επιλέγοντας hue, βλέπουμε δεξιά του τετράγωνου μείκτη την κάθετη μπάρα της χροιάς. Επιλέγοντας ένα χρώμα στον χώρο και μεταβάλοντας το brightness θα δουμε τον κέρσορα να κινείται κατακόρυφα δηλ. η ένταση και η χροιά μένουν σταθερές.

    Το Lightness θα μπορούσαμε να πούμε πως μοιάζει με το αποτέλεσμα στην πράξη της προσθήκης λευκού σε 'ενα χρώμα για να το φωτίσουμε. Κατά το φώτισμα η ένταση διαρκώς μειώνεται.

    Πάνω στο ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε για τελικές διευκρινήσεις όταν ολοκληρωθούν οι ασκήσεις.

    Στην άσκησή της η αγαπητή Θεοδώρα μάλλον δεν ακολούθησε την μέθοδο που της πρότεινα στο PAINT. Πάντως βλέποντας όλες μαζί τις απαντήσεις αντιλαμβανόμαστε πως είναι πάνω - κάτω η μεταβολή αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ! ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.
    ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΧΑΡΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΙ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΕΣ

    http://flic.kr/p/8LzRaW

    Στην πάνω σειρά δίνεται το παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο θα εργαστούμε.

    Το χρώμα στην θέση ΠΡΟΠΛΑΣΜΟΣ είναι ίδιο και στις 2 σειρές. Η πρώτη σειρά κρατά σταθερή την χροιά και μεταβάλλει την φωτεινότητα . Η δεύτερη σειρά μεταβάλλει την φωτεινότητα και την χροιά.

    Λύνουμε τα δύο χρώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Χαίρετε!

    Στην άσκηση που μας δίνετε, ζητάτε να μεταβάλλουμε φωτεινότητα και χροιά.
    Ο τίτλος όμως λέει "εντάσεις και φωτεινότητες".
    Τι γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Συγνώμη, λάθος τίτλος: Λοιπόν:

    ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Σας ευχαριστώ.
    Ιδου και η πρώτη μου προσπάθεια:

    http://flic.kr/p/8LAv7v

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Παρακαλώ τους φίλους να μας πουν ποιό πρόγραμμα χρησιμοποιούν για τις ασκήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Καλησπέρα!

    Στέλνω και γω μιά πρώτη προσπάθεια.
    Χρησιμοποίησα το PHOTOSHOP.

    http://flic.kr/p/8LDUWt

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΙ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ:

    http://flic.kr/p/8LEn3V

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Καλησπέρα!

    Σας στέλνω την καινουργια άσκηση:

    http://flic.kr/p/8LFapx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Καλησπέρα.
    Κι εγώ το Photoshop χρηστιμοποιώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Στο desktop χρησιμοποιω το photoshop, πολλές φορές όμως από το laptop χρησιμοποιω το Kolourpaint σε λειτουργικό linux

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Καλημέρα!

    Η άσκησή μου στο Photoshop:

    http://flic.kr/p/8LPCGQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Καλή σας ημέρα!

    Μερικές παρατηρήσεις από την μέχρι τώρα πορεία της άσκησης.

    1. Τα 5 τετράγωνα υπονοούν τα 5 δομικά στοιχεία της εικόνας. Κάθε πρόταση που κάνουμε θα πρέπει να εξυπηρετεί την ιδέα αυτή. Τα χρώματά μας δηλαδή είναι τα χρώματα με τα οποία θα φτιάξουμε ένα ρούχο με προπλασμό το χρώμα που μας δόθηκε.
    2. Έχοντας λοιπόν κατά νου ότι τα χρώματά μας είναι τα χρώματα ενός ρούχου, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα πολύ χαμηλά περάσματα η τις έντονες χρωματικές μεταβολές.
    3. Η τελική μας πρόταση θα εφαρμοστεί σε ένα ρούχο ώστε να αξιολογηθεί το τελικό αποτέλεσμα.
    4. Στο στάδιο αυτό δεν μας απασχολούν τα μεγέθη των επιφανειών. Επιλέγουμε τα χρώματά μας με την εμπειρία που έχουμε, σαν να ζωγραφίζουμε ένα ρούχο
    5. ‘Όταν αλλάζουμε τις φωτεινότητες, τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά (χροιά-ένταση) παραμένουν ΣΤΑΘΕΡΑ. *
    6. Όταν αλλάζουμε τις φωτεινότητες και την χροιά, η ένταση παραμένει ΣΤΑΘΕΡΗ *

    *Εφόσον αυτό είναι δυνατόν.

    Στο PHOTOSHOP στο color picker, τσεκάρουμε το Η(χροιά) και μεταβάλλουμε τις τιμές H,S,B, ανάλογα με το ζητούμενο της άσκησης. Πχ αλλάζοντας την φωτεινότητα αλλάζουμε μόνο το Β και για να αλλάξουμε την φωτεινότητα και την χροιά, αλλάζουμε μόνον το Β και το Η. Το S το μειώνουμε μόνον αν θέλουμε περισσότερο φώς (Β)

    Ας κάνουμε ένα έλεγχο στις ασκήσεις μας ως προς τις παραπάνω παρατηρήσεις και ίσως χρειαστεί να διορθώσουμε κάποια σημεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Καλησπέρα
    Σας αποστέλλω μια προσπάθεια μου από το photoshop.

    http://flic.kr/p/8LSZFS

    Σας ευχαριστω πολύ
    Αγγελική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Καλησπέρα!

    Συγγνώμη, δεν είχα καταλάβει ότι θα εφαρμόσουμε την άσκηση σε φόρεμα. Γι' αυτό την έκανα έτσι.
    Στέλνω μία καινούργια:

    http://flic.kr/p/8LTS8g

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Καλησπέρα!

    Το πρώτο χρώμα δεν μπορέσαμε να το αλλάξουμε.
    Ήταν δεσμευτικό σε οτιδήποτε σκεφθήκαμε το να έχουμε σταθερά βήματα φωτεινότητας σε συνδυασμό με το αυξημένο Brightness (69!) του προπλασμού.

    Στο δεύτερο αλλάζοντας συνεχώς και την ένταση (Saturation)κάτι έγινε.
    Στέλνουμε την προσπάθειά μας:

    http://flic.kr/p/8LXfym

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Eυλογειτε.
    Καναμε την ασκησι στο Photoshop:

    http://flic.kr/p/8M3GkN

    Συγχωρεστε μας.
    αν. Αγ.Αγγ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Με αρκετές δυσκολίες στην τακτοποίησι των παραμέτρων έκανα μιά δεύτερη προσπάθεια:

    http://flic.kr/p/8M1fi2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Καλημέρα!

    Έχοντας αντιμετωπίσει και οι ίδιοι προβλήματα με τις παραμέτρους στο Photoshop, και κάνοντας χθες ένα πείραμα στο Paint των Windows, νομίζουμε ότι ρυθμίζει τις τρεις παραμετρους (φωτεινοτητα, απόχρωση ή χροιά και ένταση ή κορεσμό) με πολύ καλύτερο τρόπο και κυρίως πιό κοντινό στην πραγματικότητα των χρωστικών, όπου κάποια στιγμή θα πρέπει να περάσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Καλημέρα,

    Σε γενικές γραμμές όλες οι ασκήσεις πέτυχαν τον στόχο. Η ίδια η άσκηση δεν άφηνε πολλά περιθώρια για διαφορετικές εκδοχές. Το ζητούμενο που έπρεπε να κατακτηθεί στην άσκηση αυτή ήταν η κατανόηση των μεταβολών σε σχέση και με τον χειρισμό στο πρόγραμμα του υπολογιστή. Παρατηρήθηκαν ωστόσο ορισμένες μικρές αστάθειες στα βήματα που δεν γνωρίζω αν οφείλονται στην ταλαιπωρία του αρχείου με τις πολλές μετατροπές μέσω του flickr κλπ.

    Συμπερασματικά για να προχωρήσουμε θα πρέπει όλοι να κατάλαβαν τα εξής :

    Α. Μεταβάλλω την φωτεινότητα ενός χρώματος, αλλάζοντας το B (brightness) στο Photoshop
    Η το Lum (luminance-φωτεινότητα) στο Paint

    Β. Μεταβάλλω την χροιά ενός χρώματος, αλλάζοντας το H (hue) στο Photoshop Hue (απόχρωση) στο Paint.

    Γ. Μεταβάλλω την ένταση ενός χρώματος, αλλάζοντας το S (saturation) στο Photoshop
    Sat(saturation-κορεσμός) στο Paint.

    Η άσκηση, λοιπόν, δεν ζητούσε κάποια άποψη αλλά απλή εφαρμογή των παραπάνω κινήσεων. Εδώ βλέπουμε μια δική μου εκδοχή καθώς και την εφαρμογή της διπλής μεταβολής στο ρούχο.
    http://flic.kr/p/8M5BhJ

    Στο σημείο αυτό θα πρέπει να εξαντλήσουμε όποιες απορίες έχουμε για τα παραπάνω, για να περάσουμε στην επόμενη άσκηση που πραγματικά είναι η εφαρμογή των εργαλείων μας σε συνδυασμό με την προσωπική μας αισθητική άποψη. Όποιος λοιπόν, έχει απορία τεχνικής η άλλης φύσεως να την καταθέσει τώρα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην επόμενη άσκηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!

    ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΕΣ (40,60,100,120,165.
    Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΑΠΟΧΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΠΡΩΤΗ.

    ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΙΡΑ, ΣΤΟ ΒΙΟΛΕ, ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΕΣ (40,100,120,150,190).
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΕΔΩ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΑΠΟΧΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΡΟΠΛΑΣΜΟ.

    http://flic.kr/p/8Md2Vy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Οταν δεν υπάρχουν απορίες ή έχουν κατανοηθή όλα ή τίποτα.
    Ελπίζοντας να συμβαίνει το πρώτο κάναμε ένα μικρό πείραμα, με την ελπίδα να μας συγχωρέση η αγαπητή Παναγιώτα, διότι έγινε με καλή πρόθεσι:
    Βάψαμε με τα χρώματα της ασκήσεώς της τα ρούχα που βάψατε και εσείς:

    http://flic.kr/p/8M9LSM

    Το αποτέλεσμα νομίζουμε ότι δικαιώνει την όλη προσπάθεια όλων, αν λάβουμε υπ' όψιν ότι η αγαπητή μας συμμαθήτρια έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τον "χώρο" της Αγιογραφίας καὶ έχει "πετύχει" ένα τόσο καλό αποτέλεσμα.

    Νομίζω ότι η προσπάθειά της (γιά πρώτη) είναι αξιέπαινη κατά πάντα και μας δίνει την ελπίδα ή μάλλον την βεβαιότητα ότι ο δρόμος που μας οδηγείτε, αν και ανηφορικός, μας οδηγεί σε υψηλά επίπεδα γνώσεων (όχι μόνο θεωρητικών, αλλά και πρακτικών), τα οποία ελπίζουμε και ευχόμαστε να προσεγγίσουμε και να κατακτήσουμε όλοι σιγά σιγά, με την Χάρι και την βοήθεια του Θεού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Είμαστε, λοιπόν, έτοιμοι να ζωγραφίσουμε ένα κόκκινο ρούχο χρησιμοποιώντας τα βασικά εργαλεία της γνώσης του χρώματος , την ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ , την ΕΝΤΑΣΗ και την ΧΡΟΙΑ.
    Χρησιμοποιώντας μία σειρά 5 χρωμάτων της προηγούμενης άσκησης,-αδιαφορώντας για τα χρώματα της σειράς-, θα βάλουμε τα δικά μας χρώματα που θα αναφέρονται σε ένα κόκκινο ρούχο της αρεσκείας μας. Προσοχή! Δεν δίνεται κανένα χρώμα! Όλα τα χρώματα του κόκκινου ρούχου θα τα επιλέξουμε εμείς. Μήπως σας φαίνεται εύκολο; Για να δούμε….

    Συνδεόμαστε τώρα με την συζήτηση που προηγήθηκε από τις ασκήσεις. Και αφού οι ασκήσεις μας βόηθησαν να καταλάβουμε τις κινήσεις του χρώματος, είναι ώρα να εφαρμόσουμε και τα συμπεράσματα της προηγούμενης συζήτησης, σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται ένα οπωσδήποτε αποδεκτό αποτέλεσμα.

    Θέλουμε λοιπόν 5 χρώματα του κόκκινου ρούχου που να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
    Α. ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ
    Β. ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΕΝΤΑΣΗ και
    Γ. ΕΛΑΦΡΩΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΧΡΟΙΑ

    Οι ρυθμοί μεταβολής συνθέτουν το κόκκινο ρούχο και αφήνονται στην κρίση μας.
    Προσοχή στην επιλογή του προπλασμού. Θα πρέπει να είναι μικρής έντασης για να μας επιτρέψει την αύξουσα πορεία.
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. ΩΡΑΙΑ ΛΟΙΠΟΝ. ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ 'ΜΕΙΣ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
    ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ κ.Φ.Μ. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Καλησπέρα.

    Έκανα μια πρώτη προσπάθεια πάνω στην άσκηση. Έχω στείλει δύο επιλογές χρωμάτων, ξεκίνησα στην κάθε μία με διαφορετικό προπλασμό.

    http://flic.kr/p/8Mpj5C

    Βλέπω ότι δεν είναι τελείως σωστή η άσκηση μου, στην πρώτη έχω πολύ κοντινούς τόνους στο ρούχο, ενώ στη δεύτερη μάλλον έχω κάνει μεγάλα βήματα. Νομίζω όμως ότι εχω ακολουθήσει τις οδηγίες για την ένταση, τη φωτεινότητα και τη χροιά, σωστά.

    Περιμένω τις παρατηρήσεις σας.
    Παναγιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Kαλησπέρα!

    Ο ζήλος και η καλή προσπάθεια της Παναγιώτας λειτούργησε σαν καλό παράδειγμα γιά μένα και την ευχαριστώ.
    Σας στέλνω την άσκησή μου:

    http://flic.kr/p/8MqAH9

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Καλημέρα!
    Οι ασκήσεις μου:

    http://flic.kr/p/8MvVHH

    http://flic.kr/p/8Mz1Z7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Χαίρετε!
    Βοήθεια σε όλους μας οι Ἄγιοι Πατέρες μας!...

    Στέλνουμε και εμείς την άσκησή μας, με χαρά που είμαστε από τους τελευταίους:

    http://flic.kr/p/8MyuzT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Καλησπέρα,
    Σας αποστέλλω την προσπάθειά μου.

    http://flic.kr/p/8Mz1oT

    Ευχαρστώ πολύ
    Αγγελική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Σωστή σε όλα η άσκηση του Μ.γ.Γ., με μεγάλες μεταβολές στην χροιά, αφού ξεκινά πριν το κόκκινο και φτάνει στο κίτρινο. Το κόκκινο δεν πρόλαβε να αναπτυχθεί αλλά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό με έντονο δυναμικό χαρακτήρα…….

    Σωστή η ‘άσκηση της Αγγελικής με εντυπωσιακά μικρά βήματα στο φως. Πολύ υψηλή ένταση θα μας δυσκολέψει στην πράξη γιατί θα πρέπει να συνδυαστεί με άλλες αποχρώσεις το ίδιο έντονες…..( Δεν έχουμε τόσο ισχυρά μπλε, πράσινα κλπ). Τα χαμηλά βήματα ταιριάζουν με το κόκκινο. Καλό θα ήταν να το βλέπαμε στο ρούχο.

    Με εξαιρετική ευκρίνεια η β’ άσκηση του Εμμανουήλ, σωστή σε όλα. Το ίδιο και η πρώτη , αν και στα όρια του κόκκινου, σε μια δύσκολη χρωματική περιοχή.

    Σωστή εκτός από τον κορεσμό στο ά βήμα η άσκηση του Μ.γ.Ε., με κίνηση προς το μπλέ, κάτι που προσωπικά θεωρώ πως δεν έχει φυσικότητα, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.

    Στις ασκήσεις της Παναγιώτας έχουμε σταθερή ΧΡΟΙΑ και μειούμενη ένταση (δηλαδή εκτός των ζητηθέντων) με αποτέλεσμα παρόλα αυτά εξαιρετικό !!!

    Εξαιρετικές επιδόσεις στις μέχρι τώρα ασκήσεις που μας δίνουν την διάθεση να πάμε σε πιο δύσκολα προβλήματα. Συγχαρητηρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Καλησπέρα!

    Η ασκήσεις μας, πάλι καθυστερημένες. Συγχωρέστε μας.

    http://flic.kr/p/8MEnNx

    http://flic.kr/p/8MEnYg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Το ρούχο με τα χρώματα της Αγγελικής:

    http://flic.kr/p/8MEzut

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Δημοσιεύοντας το σύνολο των μέχρι τώρα ασκήσεων θα παρακαλούσα να προσέξουμε την δεύτερη άσκηση της αδ. Παναγιώτας, η οποία με την "σταθερὴ χροιά και την μειούμενη ένταση" της πλησιάζει περισσότερο απο όλες το πρωτότυπο.

    http://flic.kr/p/8MKDaS

    Τι λέτε γι' αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. ...και η δικη μου προσπάθεια:

    http://flic.kr/p/8MSoNC

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Καλημέρα!
    Χρειάζομαι κάποιες διευκρινίσεις. Έκανα την άσκηση όπως ακριβώς μας είπατε. Όλα αυξανόμενα (ένταση, φωτεινότητα, χροιά). Αλλά δεν μου βγαίνει κόκκινο το ρούχο. Μου γίνεται πορτοκαλί με πάρα πολύ κοντινούς τόνους. Οι συμμαθητές μας όπως παρατήρησα ξεκίνησαν απο κάποιο καφετί χρώμα (στην γκάμα του κόκκινου πάντα) για να μπορέσουν να έχουν καλές διαβαθμίσεις του χρώματος. Όταν λέμε κόκκινο, εννοούμε ένα χρώμα με περισσότερο το ποσοστό του κόκκινου? Ή κατάλαβα λάθος και δεν είχαμε περιορισμό στο χρώμα του ρούχου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Αγαπητή Παναγιώτα στις ασκήσεις σας η Χροιά δεν μεταβάλλεται, και η ‘ένταση μειώνεται ενώ το ζητούμενο ήταν να αυξάνει. Εξετάστε τα βήματα των ασκήσεων και αν έχετε απορίες ευχαρίστως να τις λύσουμε. Οπωσδήποτε δεν ζητήθηκε κάποιο συγκεκριμένο κόκκινο . Πάντως μας αρκεί να γνωρίζετε πώς να ελέγχετε τις παραμέτρους του χρώματος στον υπολογιστή. Θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε το νόημα της άσκησης το επόμενο σχόλιό μου που θα αναρτηθεί σύντομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Θα μπορουσατε να μας πειτε, αν απαραιτητα και στα τρια στοιχεια (χροια, ενταση, φωτεινοτητα) η μεταβαση τους θα πρέπει να είναι ισοδύναμη; Μπορει επίσης το ένα να διαφοροποιειται "νωρίτερα" ή "αργότερα" από το άλλο; Να έχουμε πχ μεταβολή της χροιας από το δεύτερο φώτισμα, ενώ της έντασης από το πρώτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Ναι είναι δυνατόν, και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Προσοχή, όμως, το αποτέλεσμα θα πρέπει να πείθει, να μην έχει τεράστια κενά η δυσδιάκριτα περάσματα, αλλά να συγκροτεί ένα σύνολο άρτια δεμένο και από την άποψη του φωτός και από αυτήν του χρώματος.
    Μόλις αναρτηθεί η απάντηση που ήδη έστειλα, παρακαλώ να μου πείτε αν όλα έχουν απαντηθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. ΧΑΙΡΕΤΕ!

    ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ...

    ΕΥΧ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.

    ΣΤΕΛΝΩ ΛΙΓΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΜΟΥ:

    http://flic.kr/p/8MYUCm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Καλησπέρα!

    Η δεύτερη προσπάθειά μου!

    http://flic.kr/p/8MVULD

    Ευχαριστώ πολύ, Παναγιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Χαίρετε.

    Σας στελνω την ασκηση μου (αν την εχω καταλαβει καλα) με σκοπο να την αναρτήσετε.

    http://flic.kr/p/8MW36e

    Τα τετραγωνακια τα εφτιαξα απο την αρχη μονος μου με το προγραμμα των windows γιατι δεν μπορω να αντιγραψω τα σχηματα του δασκαλου
    καθως και κανενα αλλο σχημα απο το pdf και ουτε το copy and go μου δουλευει (ενω πρωτα δουλευε) και οτι ηθελα το αντεγραφα απο εκει.
    Μονο οι προσπαθειες να μπορεσω να κανω κατι απο τα παραπανω μου πηραν περισσοτερο απο μια ωρα
    ...
    Οι αλλοι πως καταφερνουν την αντιγραφη?

    Οποτε μη εχοντας καθαρο μυαλο και ηρεμο δεν ξερω αν ειμαι μεσα στο θεμα.

    Συγχωρεστε με

    Γιωργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Πολύ ωραίες οι ασκήσεις των αδελφών Αγ/Αγγελ , ιδιαίτερα η Β που μας δίνει ένα δεμένο, πειστικό κόκκινο που πολύ συχνά το συναντάμε στις παλιές εικόνες.



    Με μικρά λάθη η άσκηση της Αθηνάς και κυρίως την αδυναμία μεταξύ Α και Β φωτός



    Το ρούχο της Αγγελικής φανερώνει την ανάγκη να αποφεύγονται οι οριακές τιμές έντασης. Πάντως τα περάσματά του –ιδιαίτερα χαμηλά- είναι σωστά. Με μειωμένη Ένταση λειτουργεί καλύτερα. Θα μας χρειαστεί σαν παράδειγμα στο μέλλον. Δείτε το:

    http://flic.kr/p/8MW7XZ

    Σχετικά με την παρατήρησή σας στο ρούχο της Παναγιώτας.

    Μάθαμε τα εργαλεία μας και εργαστήκαμε στην τελευταία φάση με συγκεκριμένους κανόνες για την ΧΡΟΙΑ την ΕΝΤΑΣΗ και το ΦΩΣ. Η άσκηση ζητούσε ισοδύναμα φώτα, αυξανόμενη ένταση και μεταβολή χροιάς. Όλοι ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις

    Οι όροι που ζητήθηκαν ορίζουν έναν εικαστικό χαρακτήρα που δεν αποτελεί μοναδική επιλογή. Οι κανόνες μας γνωρίζουν την αρμονική κίνηση και μας πειθαρχούν στο να είμαστε συνεπείς σε όλη την επιφάνεια του έργου μας. Όταν εργαζόμαστε με σκέψη και σπουδή, αυτό θα χαρακτηρίζει την γραφή μας και θα μας ανοίγει μια πορεία διαρκούς γνώσης.

    Όλοι εργάσθηκαν με τους ίδιους κανόνες με τα αποτελέσματα που βλέπουμε, για τα οποία είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, όχι τόσο για την εικαστική τους αξία, όσο για το ότι προέκυψαν από σπουδή, από Θεωρεία την οποία θα μπορούσε να εφαρμόσει κάποιος ακόμα κι αν δεν μπορεί να δει το τελικό αποτέλεσμα.

    Τα 5 στοιχεία έχουν μια κίνηση μεταβολή του χρώματος. Το είδος της κίνησης καθορίζεται από τους κανόνες. Ας δούμε τι κίνηση ορίζουν οι κανόνες με τους οποίους εργαστήκαμε.

    Στο παρακάτω σχέδιο κάθε κίνηση από κάτω αριστερά προς πάνω δεξιά περιγράφει τους κανόνες μας.

    http://flic.kr/p/8MWauz

    Εδώ βλέπουμε την κίνηση που χρησιμοποίησε η Αθηνά

    http://flic.kr/p/8MWcfn

    Και εδώ είναι μια από τις προσωπικές μου προτιμήσεις, η κίνηση σε τροχιά γύρω από τον ήλιο (ΛΕΥΚΟ)

    http://flic.kr/p/8MWcia

    Με όλα αυτά ελπίζω να γίνεται φανερό ότι ο τρόπος κίνησης είναι και ο αρμονικός λόγος της ζωγραφικής μας. Όταν τον επιλέξουμε θα πρέπει να τον εφαρμόσουμε σε όλο το έργο. Έτσι, το έργο θα χαρακτηρίζεται από συνέπεια και ρυθμό. Θα είμαι πολύ χαρούμενος αν συνέβαλα στο ελάχιστο προκειμένου να κατανοηθούν αυτά τα λίγα στοιχεία της χρωματικής αρμονίας. Ο καθένας πλέον μπορεί να αναζητήσει τις προσωπικές του προτιμήσεις σε θεωρητικό επίπεδο. Η να αναλύσει τον ρυθμό των Δασκάλων κλπ…
    Όμως μην βιαζόμαστε.
    Είμαστε στην αρχή ενός δρόμου που το τέλος του δεν φαίνεται….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούμε συνεχώς το ταχυδρομείο. Γιά τον λόγο αυτό κάποιες ασκήσεις αναρτώνται λίγο ή περισσότερο καθυστερημένα. Όπως οι δύο της Αθηνάς, από την οποία ζητούμε συγγνώμη:

    Βλεπω ότι οι χρωματισμοι μου στον Η/Υ είναι πιο κοκκινωποί απ ό,τι στο blog. Μήπως αυτο που σας στελνω σε δευτερη φαση το δείχνει καλλίτερα;

    ...και ενα αλλο κοκκινο

    http://flic.kr/p/8MZBNw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Μεγάλο βήμα έντασης και, κυρίως, χροιάς στην κατά τα άλλα σωστή άσκηση της Θεοδώρας
    Πολύ σωστή η β προσπάθεια της Παναγιώτας.
    Αγαπητέ Γιώργο η άσκησή σου μάλλον είναι εκτός των ζητουμένων. Μας ενδιαφέρει πάντως αν έχεις καταλάβει τις μεταβολές που συζητάμε. Πιο νωρίς στην συζήτηση έχουν δοθεί οδηγίες για την χρήση στο πρόγραμμα των windows. Πες μας τις απορίες σου να τις λύσουμε. ……..
    (στο σημείο αυτό με λάθος συντονισμό αναρτήθηκε η απάντησή μου για την άσκηση συνολικά)
    ………………………………………………………………………………………………………………………………………
    Για τις τελευταίες προσπάθειες της Αθηνάς και του Εμμανουήλ, και μετά από την απόδοση του νοήματος της άσκησης στο προηγούμενο σχόλιό μου, τα σχόλια μου θεωρώ ότι είναι περιττά. Αν καταλάβαμε την άσκηση είμαστε σε θέση να κρίνουμε μόνοι μας. Αν ‘όχι, ας τολμήσουμε να θέσουμε τις απορίες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.

    ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ:

    http://flic.kr/p/8N3rcw

    ΤΩΡΑ Η ΕΝΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΙΚΑ 100 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ 110,ΕΝΩ ΣΤΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΗΤΑΝ 100 ΚΑΙ 150.

    Η ΑΠΟΧΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Η 5 ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η 0, ΕΝΩ ΣΤΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΗΤΑΝ Η 13 ΚΑΙ 0.

    ΑΠΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΠΟΣΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.

    ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ, ΑΛΛΑ ΧΘΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΣΤΟ ΠΙΝΑΚΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΤΟΝ ΚΟΡΕΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΧΡΩΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΒΑΖΑ ΤΑ ΕΤΟΙΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. KΑΛΗΜΕΡΑ!

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΟΤΙ ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΣΥΜΒΑΛΕΤΕ, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΜΑΣ ΕΞΑΓΕΤΕ "ΕΚ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ ΕΙΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟΝ ΦΩΣ" ΤΩΝ ΩΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ.

    ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΡΟΤΡΟΠΗ, ΑΣΧΟΛΟΥΜΕΘΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΟΥ, ΟΜΩΣ ΜΕΣῼ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΟΜΕΝΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΩΣΑΤΕ, ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΣΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΥΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΓΙ' ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ, ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΕΦΕΥΓΑΝ ΚΑΙ "ΟΙΔΑΜΕ ΕΝ, ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑΜΕΝ" ΑΚΟΜΗ, ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΡΗΤΟ...
    ΟΜΩΣ, ΟΠΩΣ ΟΡΘΩΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΕ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ.
    ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΧΑΡΑ ΝΑ ΧΑΡΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Η αλήθεια είναι πως ότι μάθαμε είναι η βάση και το θεμέλιο της γνώσης για την ανάπτυξη του χρώματος. Ο δρόμος είναι μακρύς, αυτά που έχουμε να πούμε είναι πολλά, αλλά, προϋποθέτουν την βαθειά κατανόηση αυτών των βασικών αρχών. Θα ήταν χωρίς νόημα να προχωρήσουμε με κενά γιατί το σίγουρο αποτέλεσμα θα είναι η κόπωση.

    Αυτό που έπρεπε να κατακτηθεί στην τελευταία άσκηση, είναι ο ΡΥΘΜΟΣ μεταβολής του χρώματος, που καταρχήν λέμε πως θα πρέπει να είναι σταθερός. Και επειδή το PC μας δίνει την δυνατότητα οπτικής ιδέας του ρυθμού, όπως φάνηκε στα δείγματα που έστειλα, ΔΕΝ χρειάζεται πλέον να μετράμε τις μεταβολές με αριθμούς.

    Θα συνεχίσουμε τις ασκήσεις, αν δεν έχετε αντίρρηση, μέχρι να σιγουρευτούμε ότι όλοι καταλάβαμε τις δυνατότητες που μας χαρίζονται για τον έλεγχο του χρώματος με την οπτική γραφή του ρυθμού στο PC.

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΗ

    Επιλογή 5 στοιχείων τα οποία ανήκουν στην τροχιά με κέντρο το μαύρο

    http://flic.kr/p/8NcUvG

    Ο καθένας ας εργαστεί σε όποια απόχρωση θέλει αρκεί να μεταβάλει και την χροιά σε μικρά βήματα.

    Αν χρειάζονται διευκρινήσεις, ο αγαπητός Εμμανουήλ καλείται(!) να τις παρέχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Σημείωση για διευκόλυνση όλων μας στη δουλειά με το pc:
    Αν θέλουμε από το Flickr να "κατεβάσουμε" κάποιο αρχείο γραφικών (JPG), κάνουμε δεξί "κλικ" και απο το αναδυόμενο μενού επιλέγουμε "save page as" > "web page complete".Η σελίδα αποθηκεύεται σαν html σελίδα μαζί με ένα φάκελλο με τα περιλαμβανόμενα σε αυτην αρχεία. Μπαίνουμε στον φάκελλο αυτό και εντοπίζουμε το αρχείο μας με καταληξη ..._z.jpg. To κόβουμε (cut) και το επικολλάμε σε όποιο φάκελλο θέλουμε να το αποθηκεύσουμε. Αν θέλουμε το μετονομάζουμε. Τα υπόλοιπα αρχεία που μας έμειναν, δηλαδή το φάκελλο αρχείων του flickr καθώς και την σελίδα html που κατεβάσαμε μπορούμε να τα διαγράψουμε.

    Η αλήθεια είναι πάντως ότι τη στιγμή που δουλεύουμε ηλεκτρονικά και μάλιστα με τη βοήθεια προγραμμάτων όπως το photoshop, ίσως να μας χρειάζονταν στοιχειώδεις γνώσεις στον χειρισμό τους,που κατ αρχάς δεν φάνηκε να μας απασχολεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΑΔ. ΑΘΗΝΑ!
    ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΑΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ "ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ" ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Καλησπέρα!

    Η άσκησή μου:

    http://flic.kr/p/8Nj4q1

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Kαλησπέρα!

    Τα έμπλεξα λίγο.
    Η άσκηση της Αγγελικής:

    http://flic.kr/p/8NkGkS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. ...σας στελνω και μια δευτερη προσπάθεια με αλλαγη χροιας προς άλλη κατευθυνση:

    http://flic.kr/p/8NmnDm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

    Ζητήθηκε τα 5 βήματα να ανήκουν σε τροχιά με κέντρο το μαύρο. Ο έλεγχος δεν δίνει αυτό το ζητούμενο. Προκειμένου να μην σας αδικήσω σχολιάζοντας λάθος αρχείο , καλό θα είναι να κάνουμε μια επιβεβαίωση.
    Δίνω λοιπόν τις παραμέτρους των 5 βημάτων όπως φθάνουν σε μένα για
    Α. άσκηση 2010-11-ask4gG με σειρά HSB
    (353-51-20), (359,61,40), (0-51-60), (10-40-80), (15-30-99)
    B. άσκηση 2010-11-ask4Athina-2
    (267-95-23), (219-84-40), (214-81-60), (210-67-72), (206-49-84)

    Παρακαλούνται οι Μ.γ.Γ. και Αθηνά να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν η όχι τις παραπάνω μετρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. επιβεβαιωνω τις μετρήσεις σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. ...απλα στο δευτερο ειναι (219-94-40)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Αλήθεια, όταν αποπειράθηκα να δω τις μετρήσεις στο Kolourpaint (Linux)είχα διαφορετικές τιμές (H-S-V)όπως:
    (267-242-58), (219-240-101), (214-206-152), (210-172-184), (206-122-215).
    Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!

    ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΕΣ.
    ΣΤΗΝ ΨΙΜΥΘΙΑ ΞΕΦΥΓΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΩΣΩ ΛΙΓΗ ΕΝΤΑΣΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Καλησπέρα! Συγχωρέστε με που άργησα.
    Έκανα δύο ασκήσεις μία με κέντρο το μαύρο της κάτω αριστερής γωνίας και μία με της δεξιάς, όπου έχω σημειώσει και την τροχιά:

    http://flic.kr/p/8NvgYH

    http://flic.kr/p/8Nynh9

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Καλημέρα!

    Ευχαριστώ πολύ γιά τις παρατηρήσεις σας και στέλνω την προσπάθεια μου γιά την νέα άσκηση.
    Ελπίζω ότι έχω καταλάβει ποιό είναι το ζητούμενο

    http://flic.kr/p/8NFp5d

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. Σωστή η άσκηση του Μ.γ.Γ. Επέλεξε μικρότερη ακτίνα με αποτέλεσμα να έχουμε πιο γκρίζο αποτέλεσμα.Η χροιά παρέμεινε ακίνητη.
    Αν η ψιμυθιά παρέμενε στον κύκλο θα βλέπαμε πόσο ωραία στέκει το γκρίζο σ’αυτήν την πορεία των φώτων.

    Τα χρώματα της Αγγελικής δεν αναπτύσσονται σε κύκλο
    Οι δύο ασκήσεις της Αθηνάς δεν ξεκινούν στον κύκλο που δημιουργείται στη συνέχεια. Έτσι διαβάζονται στο PHOTOSHOP.Στην πρώτη η χροιά δεν μεταβάλλεται .
    Ακανόνιστη φαίνεται και η κίνηση στην άσκηση της Παναγιώτας.
    Όχι καθαρός κύκλος στην ά άσκηση του Εμμανουήλ. Ακίνητη χροιά στη δεύτερη.
    Πολύ σωστή η άσκηση του Γιώργου. Συγχαρητήρια!
    Στις ασκήσεις αυτές, βλέπουμε την αρμονική σχέση χρωμάτων που μας δίνουν λογικές γραμμές η καμπύλες στον χώρο του χρώματος. Το φαινόμενο αυτό που συνδέει υα μαθηματικά με την μορφή, την Γεωμετρία των σχημάτων, έχει παρατηρηθεί και μελετηθεί προ πολλού
    Στη δική μας περίπτωση, με την βοήθεια του υπολογιστή, μπορούμε να έχουμε αρμονική ανάπτυξη των χρωμάτων, χωρίς καν να τα βλέπουμε. Επιλέγοντας ισαπέχουσες θέσεις στην τροχιά πχ με κέντρο το μαύρο παίρνουμε αμέσως ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο λόγος που θα άξιζε οι ασκήσεις μας να είναι ακριβείς, ώστε να δούμε ότι άσχετα με το ποιο χρώμα διάλεξε ο καθένας, όλα τα αποτελέσματα είναι το ίδιο εντυπωσιακά.
    Θα παρακαλούσα στις ασκήσεις που στείλετε σαν άλλη μια προσπάθεια να ξεχάσουμε την μεταβολή της χροιάς και να βάλλουμε τα 5 χρώματά μας σε ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ θέσεις πάνω στον κύκλο. Ένας τρόπος είναι να ξεκινάμε από συμμετρικά άκρα, στην συνέχεια την κεντρική θέση στην διαγώνιο και τέλος 2 συμμετρικά μοιράσματα των προηγουμένων. Ο Εμμανουήλ μπορεί να σας εξηγήσει την διαδικασία.
    Τι μας χρειάζονται όλα αυτά;

    Αν δούμε συγκεντρωμένες τις ΣΩΣΤΕΣ απαντήσεις όλες μαζί, και διαπιστώσουμε πόσο αρμονικά στέκουν, γνωρίζοντας ότι τις δημιούργησε ένας απλός κανόνας, τότε θα καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει εργασία χωρίς την σπουδή της και χρώμα χωρίς τον λόγο που το δικαιολογεί. Έτσι την επόμενη φορά που θα καθίσουμε στο καβαλέτο να ζωγραφίσουμε, για κάθε κίνησή μας θα προηγείται και μια έστω μικρή σκέψη.
    Πολλή ωραία η πρωτοβουλία του Εμμανουήλ να δοκιμάσει μια άλλη καμπύλη. Για όσους πειραματίζονται να έχουμε υπόψη πως τα βήματα της μεταβολής της χροιά πρέπει να είναι μικρά.
    Αγαπητή Αθηνά, από LINUX δεν γνωρίζω τίποτα. Αν κανείς άλλος γνωρίζει ας απαντήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. ΑΣΚΗΣΙΣ Α΄:


    http://flic.kr/p/8NDrba

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Χαίρετε!

    Η άσκησή μου:

    http://flic.kr/p/8NDEjc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. ΑΣΚΗΣΙΣ B΄:

    http://flic.kr/p/8NDLuV

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. Ολόσωστη η άσκηση του Μ.γ.Ε.
    Ωραίο αποτέλεσμα, αλλά εκτός κύκλου τα χρώματα στην άσκηση των Αγ/Αγγελ. Να ξαναδοκιμάσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. ΧΑΙΡΕΤΕ!

    Η ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΨΙΜΥΘΙΑ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΤΡΟΧΙΑ:

    http://flic.kr/p/8NDQac

    ΕΥΧ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Καλησπέρα!
    Σας αποστέλλω μία νέα προσπάθεια.

    http://flic.kr/p/8NHrRj

    Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Η άσκηση της αδ. Αγγελικής στο ρούχο:

    http://flic.kr/p/8NHR1k

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Καλησπέρα!
    Μπορεί να μην την έχω καταλάβει πολύ καλά την άσκηση.
    Την ξανάκανα με τον ίδιο τρόπο (με την προηγούμενή μου), απλά οι αποστάσεις μου στη φωτεινότητα, την ένταση και τη χροιά είναι αυξανόμενες ή μειούμενες με ίδιο ποσοστό:

    http://flic.kr/p/8NLZFb

    Όταν λέτε "με κέντρο το μαύρο" τι ακριβώς εννοείτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. Σωστή και η άσκηση της Αγγελικής. Επίσης και η άσκηση της Παναγιώτας, αν και με περίεργη τροχιά. Αγαπητή Παναγιώτα , επιλέγουμε τα χρώματα χωρίς προσωπικά κριτήρια, αλλά με την προϋπόθεση να ανήκουν σε μια καμπύλη που έχει σαν κέντρο το μαυρο.(την κάτω αριστερή γωνία του τετραγώνου των χρωμάτων, όπως φαίνεται στην εικόνα αυτή: http://flic.kr/p/8NcUvG )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Κατάλαβα! Ευχαριστώ πολύ! Η καμπύλη αυτή μπορεί να ανήκει σε έναν κύκλο με κέντρο το μαύρο, όπως λέτε, με οποιαδήποτε ακτίνα χωρίς να αλλάζει το αποτέλεσμα της άσκησης? Δηλαδή μπορώ να πάρω και μια καμπύλη, πιο κοντά στο μαύρο απ' ό,τι δείχνετε στο παράδειγμα σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. Καλησπέρα!

    Έκανα την άσκηση όπως ζητήθηκε:

    http://flic.kr/p/8NN5cf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Πως κρινετε αυτα τα αποτελέσματα; Κατάλαβα σωστά;

    http://flic.kr/p/8NPfKf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. Καλημέρα!
    Αγαπητή Παναγιώτα, πράγματι η ακτίνα μας ορίζει τον κορεσμό. Όσο πιο μικρή είναι, τόσο πιο γκρίζο το αποτέλεσμα.
    Σωστή η άσκηση του Εμμανουήλ.
    Αγαπητή Αθηνά, σωστά καταλάβατε. ¨Οσο πιο σωστή καμπύλη τόσο πιο αρμονικό αποτέλεσμα. Η 3 είναι ξεκάθαρη.
    Να παρακαλέσουμε τον Μ.γ.Γ. να μας δώσει ένα πρότυπο άσκησης με 2 ρούχα-χρώματα, στα οποία θα εφαρμόσουμε την ίδια καμπύλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Χαίρετε!

    Μόλις επιστρέψαμε και είδαμε την συνέχεια της συζήτησής μας.
    Θα φροντίσουμε το συντομώτερο για το πρότυπο...

    Ευχ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. Θα μπορούσαμε άραγε να κινηθούμε και σε άλλον άξονα πέρα του κυκλικού; Διαγώνια, ίσως; Η κυκλικά γύρω από το λευκό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. ΟΙ ΝΕΑ ΜΑΣ ΑΣΚΗΣΗ ΛΟΙΠΟΝ:

    http://flic.kr/p/8NVibH

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Ευχαριστούμε για την πολύ ωραία άσκηση.
    Αγαπητή Αθηνά ήδη εργαστήκαμε στην καμπύλη με κέντρο το λευκό, καθώς και στις ευθείες κάτω αριστερά – πάνω δεξιά.
    Αφού είδαμε πως κάθε αρμονική κίνηση στον χώρο δίνει αρμονικά αποτελέσματα, γνωρίζουμε πλέον ότι κάθε στοιχείο της εικόνας, κάθε διαφορετικός προπλασμός, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από τον ίδιο ΡΥΘΜΟ, δηλ. από την ίδια κίνηση( καμπύλη ευθεία κλπ)
    Στην άσκηση αυτή, ας προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε τα 2 χρώματα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Επιλέξαμε την καμπύλη με κέντρο το μαύρο. Ας προσπαθήσουμε, τα 5 στοιχεία κάθε προπλασμού να βρίσκονται στις ίδιες θέσεις της καμπύλης.
    Καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. Καλησπέρα!
    Σας αποστέλλω μία προσπάθεια.

    http://www.flickr.com/photos/54924251@N03/5126204677/

    Σας Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. Καλησπέρα!

    Η άσκηση της Αγγελικής στα φορέματα:

    http://flic.kr/p/8P3UKy

    ...και η δική μου:

    http://flic.kr/p/8NZPqM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. Σας στελνω δυο αποπειρες της ασκησης:

    http://flic.kr/p/8Pe4ZS

    http://flic.kr/p/8Pe53N

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. Καλησπέρα!

    Η άσκηση με τα δύο φορέματα:

    http://flic.kr/p/8Pc7Pc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Καλησπέρα!
    Στελνουμε παλι την ασκηση Β (έχει ενταχθεί στην Άσκηση 5). Ελπιζουμε να ειναι καλλιτερα:

    http://flic.kr/p/8Pfkus

    Συγχ. μας.
    αν. Αγ.Αγ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!

    ΖΗΤΟΥΜΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΔΙΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ PHOTOSHOP ΑΛΛΑΖΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΝΑΜΕ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΤΑΝ ΣΕ MODE CMYK.
    ΕΠΕΙΔΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΜΕΤΑΤΡΕΨΑΜΕ ΣΕ RGB ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
    ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΖΗΤΟΥΜΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

    ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΣ:

    http://flic.kr/p/8PfvTY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. Χαίρεται!

    Η άσκηση μου..

    http://flic.kr/p/8Pcwut

    Παναγιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!

    ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΣΚΗΣΙ ΜΑΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΞΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ:
    ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΜΑΤΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΕΣ;

    ΕΥΧ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Και βέβαια μπορούμε. Και είναι κάτι που θα συζητήσουμε ολοκληρώνοντας την μελέτη μας σχετικά με την ανάπτυξη του χρώματος, μαζί με ότι άλλο ερώτημα προκύψει. Καταρχήν, πάντως, μια πρώτη απάντηση είναι τα δύο ρούχα να μοιράζονται διαφορετικό τμήμα της καμπύλης.
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


    Όλες οι ασκήσεις, με πολύ μικρές – ασήμαντες αποκλίσεις είναι σωστές. Αυτό φαίνεται και από το τελικό αποτέλεσμα, όπου δεν μπορείς να ξεχωρίσεις κάποια. Όλες έχουν την ίδια δυναμική.
    Μάθαμε λοιπόν πως η χρήση αρμονικών σχημάτων στον μείκτη των χρωμάτων εκφράζει και αρμονικές χρωματικές σχέσεις. Δηλαδή ο ισχυρισμός είναι πως 5 διαδοχικά χρώματα που η θέση τους ορίζει μια καμπύλη με ακρίβεια, είναι αρμονικότερα από 5 άλλα που η θέση τους ορίζει την ίδια καμπύλη, αλλά με προσέγγιση.
    Το μάτι δεν είναι σε θέση να πει ποια από τις 2 περιπτώσεις είναι ορθότερη. Οι διαφορές είναι πολύ μικρές, αλλά πάντως είναι διαφορές. Και επειδή στην εποχή μας με την βοήθεια του υπολογιστή αυτό είναι ανιχνεύσιμο, η ακρίβεια στις ασκήσεις γυμνάζει την ικανότητα του ματιού μας να ξεχωρίζει τις λεπτές σχέσεις.
    Η επιλογή των χρωμάτων με την μέθοδο που εργαστήκαμε μας έδωσε αρμονικά αποτελέσματα. Γνωρίζει κανείς γιατί συμβαίνει αυτό;

    Στο σημείο αυτό προκειμένου να προχωρήσουμε θα παρακαλούσα να καταθέσετε τις εντυπώσεις η όποιες απορίες έχετε από τις τελευταίες εργασίες που κάναμε. Αυτό που ερωτώ είναι αν σας φαίνεται βοηθητική η χρήση του υπολογιστή και η μέθοδοι που συζητήσαμε για την κατανόηση των χρωμάτων, και αν με κάποιο τρόπο μπορεί η χρήση του υπολογιστή να σας φανεί χρήσιμη στην πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. Τελικα η συνολικη ενταση ή φωτεινοτητα του καθε ενδυματος οριζεται απο την ενταση η φωτεινοτητα ποιου απο τα 5 συνθετικα στοιχεια;
    Πως ακομα οριζεται η ενταση ή φωτεινοτητα του τελικου συνόλου του εργου;
    Γιατι μου δινεται η εντυπωση οτι το τεταρτο στοιχειο ειναι το πλεον καθοριστικο ως προς τη χροια, την ενταση και τη φωτεινοτητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. Καλησπέρα!

    Οπωσδήποτε η χρήση του υπολογιστή και οι μέθοδοι που προτείνετε βοηθάνε πολύ στην κατανόηση των χρωμάτων.

    Τώρα για την χρησιμότητα στην πράξη, νομίζω ότι η βοήθεια του υπολογιστή είναι το ότι μπορούμε να εκτυπώσουμε τα χρώματα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. Tα χρωματικα αποτελεσματα μας μοιαζουν αρμονικα πραγματι...ομως μου δινουν μια αισθηση "φανταχτερου" σε σχεση με το εικονιζομενο. Εχω μια προτιμηση για τα προτυπα εκείνα των εικονων με πιο "σεμνους" χρωματισμους σαν αυτες που επισυνάπτω:

    http://flic.kr/p/8Pxwst

    http://flic.kr/p/8Pxwpt

    Σε τετοιες εικονες ομολογω δεν μπορω να ξεχωρισω με τοση σαφηνεια τις μεταβασεις μεταξυ των 5 στοιχειων. Ειναι γιατι είναι χαμηλης εντασης; Είναι γιατι η "τροχια" των χρωματων στον κύκλο είναι μικρή με περιορισμενες μεταβασεις απο τον ένα τονο στον άλλο; Η οφείλεται στον περιορισμό τους σε μικρό εμβαδον που δίνει αυτο το αποτέλεσμα;
    Στις ασκησεις μας επικεντρωνομαι πχ., οπως σας ανεφερα, περισσοτερο στο β'φως των ενδυματων, ενώ στις επισυναπτόμενες στο α'φως (ίσως λογω μεγαλυτερης επιφανειας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΟΤΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΑΞΙ, ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ...
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΗΣ, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ.
    ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ Μ.γ.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΙ.
    ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ Η ΕΚΤΥΠΩΣΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΠΕΧΕΙ ΠΟΛΥ. ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΕΧΗ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΤΟΥ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. Καλημέρα και καλή βδομάδα!

    “Η επιλογή των χρωμάτων με την μέθοδο που εργαστήκαμε μας έδωσε αρμονικά αποτελέσματα. Γνωρίζει κανείς γιατί συμβαίνει αυτό;”

    Ισως με τις αυξανόμενες διαβαθμίσεις φωτεινότητας και έντασης σε ισόποσα βήματα χωρίς να υπερισχύει κάποιο από τα 5 στοιχεία.

    ‘‘Στο σημείο αυτό προκειμένου να προχωρήσουμε θα παρακαλούσα να καταθέσετε τις εντυπώσεις η όποιες απορίες έχετε από τις τελευταίες εργασίες που κάναμε. Αυτό που ερωτώ είναι αν σας φαίνεται βοηθητική η χρήση του υπολογιστή και η μέθοδοι που συζητήσαμε για την κατανόηση των χρωμάτων, και αν με κάποιο τρόπο μπορεί η χρήση του υπολογιστή να σας φανεί χρήσιμη στην πράξη’’.

    Ποτέ δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω την παλέτα του υπολογιστή για να κάνω αυτά που μας δείξατε, διότι δεν γνώριζα τον τρόπο ώστε να κάνω αρμονικές διαβαθμίσεις και το θεωρώ πολύ χρήσιμο για πολλούς λόγους.
    Η χρήση του Η/Υ θεωρώ ότι με ποικίλους τρόπους είναι αρκετά βοηθητική, για την κατανόηση των χρωμάτων, την διδασκαλία εξ' αποστάσεως, όπως και στην περίπτωσή μας. Συμβάλλει στην πράξη στο μέγιστο, ώστε νά έχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα της εργασίας. Χωρίς αυτό να σημαίνει την πλήρη εξάρτηση και την αποφυγή της χρησης των κλασικών χρωστικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. Αγαπητή Αθηνά νομίζω (παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος), συνοψίζοντας τα ερωτήματά σας, πως έχετε την αίσθηση ότι τα χρώματα που προτείνουμε είναι μεν αποδεκτά, αλλά δεν έχουν την χάρη και την ομορφιά των χρωμάτων στα παραδείγματα που μας στείλατε. Η διαφορά μας είναι ότι εδώ πρόκειται για άσκηση με στόχο την κατανόηση της φύσης του χρώματος ,όπου οι διαφορές γίνονται στο μάξιμουμ ώστε να είναι ευανάγνωστες. Στις ασκήσεις αυτές δεν λαμβάνονται επίσης πολλές άλλες παράμετροι που θα καθόριζαν το τελικό αποτέλεσμα με διαφορετικό τρόπο……

    Η συνολική ένταση και φωτεινότητα δεν καθορίζονται από ένα στοιχείο αλλά από την μέση τιμή όλων των στοιχείων. Αν έχετε την εντύπωση πως το τέταρτο στοιχείο είναι το καθοριστικό αυτό μάλλον οφείλεται σε ελλιπή κατανόηση των ιδιοτήτων του χρώματος (Ένταση-φωτεινότητα – χροιά)

    Μας δίνεται λοιπόν η ευκαιρία να επαναλάβουμε την απαίτηση για την κατανόηση της φύσης του χρώματος. ΜΟΝΟ με την πλήρη κατανόηση θα είμαστε σε θέση να απαντάμε στα ερωτήματα που θα συναντάμε στο εξής. Και επειδή είμαστε κοντά στο τέλος σπουδής των εννοιών του χρώματος, ας την ολοκληρώσουμε. Δώστε παρακαλώ την προσοχή σας:

    Το χρώμα ορίζεται με 3 παραμέτρους (Ένταση-φωτεινότητα – χροιά), είναι ας πούμε τρισδιάστατο. Από ένα χρώμα η μεταβολή μπορεί να γίνει προς 3 κατευθύνσεις ταυτόχρονα.
    Εμείς εργαστήκαμε στο μοντέλο του υπολογιστή που μας δίνει την απεικόνιση στον χώρο των 2 από τις 3 διατάσεις, της έντασης και της φωτεινότητας. Η τετάρτη διάσταση ελεγχόταν από την κάθετη μπάρα δεξιά του τετραγώνου (χροιά)

    Αρχικά εργαστήκαμε με ευθείες και στη συνέχεια με καμπύλες. Εξηγώ ότι πρότεινα τις καμπύλες διότι η αρμονικότερη κίνηση εντός σφαιρικού (τρισδιάστατου χώρου) είναι η καμπύλη.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Τα αποτελέσματα των ασκήσεων είναι αρμονικά επειδή εκφράζουν την φυσική κίνηση στον τρισδιάστατο χώρο του χρώματος.
    Η κατανόηση του χρωματικού χώρου είναι γνώση πανεπιστημιακού επιπέδου και θα ήταν λάθος να γίνεται εδώ αναφορά αλλά επειδή πιστεύω ότι με την βοήθεια του υπολογιστή όλα γίνονται πιο εύκολα, είμαι σίγουρος ότι η γνώση αυτή μπορεί να γίνει κτήμα όλων μας.
    Στο παρακάτω LINK, μπορείτε να εξετάσετε μια τρισδιάστατη παρουσίαση του χρωματικού χώρου. Παρακαλώ να προσπαθήσετε να καταλάβετε γυρίζοντας αυτή τη σφαίρα προς όλες τις κατευθύνσεις, αυτό που εκφράζει. Παρακαλώ και τον Μ.γ.Γ. να μας περιγράψει την απεικόνιση αυτή όσο πιο απλά γίνεται, και να μας πει για ποιο λόγο ο χώρος δεν είναι ομοιόμορφος αλλά λείπουν κάποια κομμάτια.
    Μην μας στερήσετε τις απορίες σας, όσοι ενδεχομένως θα έχουν.

    http://www.soymint.com/munsell-color-space-3d-view

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. ΧΑΙΡΕΤΕ!

    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ LINK. ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΧΗ "ΠΕΣΕΙ".
    ΒΡΗΚΑΜΕ ΟΜΩΣ ΔΥΟ ΑΛΛΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Munsell, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΥΝΝΑΠΤΟΥΜΕ:

    ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΟΠΟΥ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΤΩΝ ΓΚΡΙΖΩΝ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΦΘΑΝΟΥΝ ΟΜΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΌΝ (ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ), ΔΙΟΤΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΤΕΤΙΚΕΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ. ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ "ΚΕΝΑ" ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ.

    ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΜΕΣ ΤΟΥ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ...

    http://flic.kr/p/8PSbJE

    http://flic.kr/p/8PP7gD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. Το link είναι ενεργό. Μάλλομ απαιτείται ενημέρωση καποιων στοιχείων του interet Explorer (java ισως)

    Αξίζει τον κόπο να το λύσουμε γιατί από τις εικόνες δεν γίνεται εύκολα κατανοητό.

    Οσοι φίλοι το βλέπουν ας μας το πουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. πράγματι για να το δούμε χρειάζεται το java. Το εγκαθιστούμε από εδώ:
    http://www.java.com/en/download/inc/windows_upgrade_ie.jsp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. επιβεβαιωνω ότι το link ειναι ενεργό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. Καλησπέρα!
    Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι βλέπω το link.
    Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. ΩΡΑΙΑ ΛΟΙΠΟΝ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ.
    ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ 'ΜΕΙΣ.

    ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΟ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΘΕΣΙ ΜΑΣ.
    ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΩΡΑ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΚΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΚΕΙΝΑ, ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΝΤΑΣΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ.

    ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΚΡΙΣΙ ΤΟΥ MUNSELL, ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΙ ME TIΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. Στην σφαιρική τρισδιάστατη απεικόνιση του χρωματικού χώρου αντιλαμβανόμαστε το χρώμα και τα όριά του. (στην πραγματικότητα τα όρια της ικανότητας του ματιού μας). Στην σφαίρα αυτή , ο βόρειος πόλος (ΑΣΠΡΟ) και ο νότιος πόλος (ΜΑΥΡΟ), δημιουργούν τον κατακόρυφο άξονα των φωτεινοτήτων. Ο άξονας αυτός διαπερνά ομόκεντρους κύκλους που κάθε σημείο της περιφέρειας τους δηλώνει μια συγκεκριμένη χροιά. Η ένταση των χρωμάτων μεγαλώνει καθώς απομακρυνόμαστε από τον κάθετο άξονα των φωτεινοτήτων.
    Το τελευταίο , πιο μακριά από τον άξονα χρώμα είναι και το όριο της έντασης του χρώματος αυτού για την φωτεινότητα αυτή. Οι κύκλοι ακριβώς δείχνουν τα χρώματα σε διάφορες φωτεινότητες.

    Αυτό είναι το χρώμα! Η Ζωγραφική δεν είναι άλλο παρά ένα ταξίδι μέσα αυτόν τον χώρο.
    Στο κεφάλαιο αυτό - Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ – μάθαμε ο τρόπος που φωτίζουμε ένα πχ ρούχο αντιστοιχεί με μια κίνηση μέσα στον χώρο του χρώματος. Ο τρόπος αυτός, δηλαδή το είδος της κίνησης, είναι ο ΡΥΘΜΟΣ της ζωγραφικής μας που θα πρέπει να είναι σταθερός σε όλα τα σημεία του έργου μας.
    Επίσης πειραματιστήκαμε με διάφορους ρυθμούς (ΕΥΘΕΙΕΣ-ΚΑΜΠΥΛΕΣ) και μας προτάθηκε η καμπύλη ως η αρμονικότερη κίνηση μέσα σε τρισδιάστατο περιβάλλον σαν αυτό των χρωμάτων. Για τον λόγο αυτό ζητούσαμε και την μεταβολή της χροιάς στις ασκήσεις. Είναι φανερό ότι με την γνώση αυτή ο καθένας μπορεί να αναζητήσει τους προσωπικούς του ρυθμούς, αν και στην Αγιογραφία το πλέον λογικό είναι και ζητούμενο.
    Ολοκληρώνεται στο σημείο αυτό το κεφάλαιο για την ανάπτυξη του χρώματος και θα παρακαλούσα να κατατεθούν όσες απορίες υπάρχουν.

    Δεν θα περάσουμε άμεσα σε άλλο θεωρητικό ζήτημα. Στο επόμενο διάστημα ο καθένας που θέλει να ρωτήσει η να σχολιάσει επί παντός θέματος που αφορά την αγιογραφία μπορεί να το κάνει τώρα. Ας ανατρέξουμε σε όλα όσα η συζήτηση αυτή έχει εξ’ αρχής θίξει και αν υπάρχουν κενά ας τα αντιμετωπίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΜΟΡΦΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΙ.

    ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΟΛΙΟ, ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΔΙΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΧΡΙΣ ΕΔΩ "ΥΛΙΚΟ", ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ, ΔΟΞΑ Τῼ ΘΕῼ!

    ΕΧΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.

    ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ "ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ" ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΔΩΚΟΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ-ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ;

    ΕΠΙΣΗΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΣ ΜΑΣ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΙ ΟΤΙ "ΚΑΤΙ ΛΕΙΠΕΙ". ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΜΙΑ ΑΣΗΜΑΝΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΙ. ΑΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΠΟΙΑ ΝΥΞΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ.

    ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΟΤΙ "...ο καθένας μπορεί να αναζητήσει τους προσωπικούς του ρυθμούς...".

    ΑΡΑ ΓΕ ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΑΦΟΜΟΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙ. ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΘΑ ΔΙΝΑΤΕ ΕΠΑΝΩ Σ' ΑΥΤΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΥΣ;

    "...αν και στην Αγιογραφία το πλέον λογικό είναι και ζητούμενο".

    ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΠΟΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΣΤΩ ΑΝΑΣΥΣΙ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΣ ΣΑΣ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. Η Θεωρεία είναι πολύτιμη, σχεδόν λυτρωτική, για όσους την αναζητούν και βαρύ φορτίο για όσους δεν ενδιαφέρονται. Προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί βαδίσαμε μέχρι εδώ, με το όποιο ενδιαφέρον των συμμαθητών μας, που, χωρίς αυτό, δεν θα ήταν κατορθωτό .
    Και καταγράφτηκε μια εξαιρετικά αναλυτική παρουσίαση των ιδιοτήτων του χρώματος, που δυστυχώς δεν βρίσκεται εύκολα στα βιβλία και με τόσο ξεκάθαρο τρόπο παρουσιασμένη, αλλά που τώρα είναι πλέον στην διάθεση όλων των ενδιαφερομένων.

    Τα όσα κατατέθηκαν δεν αποτελούν ούτε στο ελάχιστο προσωπικές απόψεις αλλά είναι ένα από τα κεφάλαια της Ζωγραφικής με την πλέον σύγχρονη ματιά, εξαιρετικά πολύτιμα για όσους ψάχνουν απαντήσεις αυτών των θεμάτων.

    Το αν αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε δεν θα το απαντήσω εγώ. Θα φανεί από την αγάπη για την γνώση που εκφράζεται πάντοτε με ερωτήματα. Για τον λόγο αυτό πρότεινα ένα διάλλειμα στην Θεωρητική πορεία, δίνοντας την ευκαιρία για ένα συντονισμό των συμμαθητών, με την πρόσκληση σε ερωτήματα εφ’ όλης της ύλης, από τα οποία πιθανώς να προέκυπτε η ανάγκη εξέτασης κάποιου ζητήματος αναλυτικότερα.
    ¨όσο για το προσδοκώμενο όφελος η ίδια η μάθηση είναι ήδη ένα.
    Αφού γνωρίζετε τι λείπει θα ήταν καλό να κατατεθεί.

    Αναζητά κανείς τους προσωπικούς του ρυθμούς γενικότερα αφού το ζήτημα αφορά εξίσου την Ζωγραφική, αλλά και ειδικότερα, στα όρια της Αγιογραφίας, γιατί όλες οι Εικόνες δεν έχουν τον ίδιο ρυθμό. Δεν υπονοείται κάποια αυθαιρεσία στην χρήση και για το λόγο αυτό ανέφερα πως το λογικό, ( αυτό που συνδέεται με όλα τα υπόλοιπα με κάποιο κριτήριο), είναι και ζητούμενο.
    Όσο για τους νέους μαθητευόμενους αγιογράφους, θα έλεγα ότι, αφού κατέχουν το εργαλείο του χρώματος, καλό θα είναι να μην αφεθούν σε τυχαίους πειραματισμούς αλλά να μελετήσουν με αυτό την εργασία των παλαιών μεγάλων Δασκάλων της αγιογραφίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ.

    ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΩΦΕΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΚΑΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΑ ΟΣΑ "εξαιρετικά πολύτιμα" ΕΧΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΤΕΘΗ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΕΙΨΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΑΣΙ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΔΕΣΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΤΟΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.
    ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΙ, ΜΑΛΛΟΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. σας χαιρετω και συμπληρώνω ότι βρήκα την όλη αυτη θεωρητική συζήτηση πολύ λίγο "θεωρητική", με την έννοια ότι υπήρξε πολύ χρήσιμη, βοηθητική και αρωγός στην προσπάθεια μας της κατανόησης των κανόνων και της λειτουργίας του χρώματος.
    Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη ότι αυτα δεν βρίσκονται εύκολα στα βιβλία και με τόσο ξεκάθαρο τρόπο παρουσιασμένα. Τέτοιες γνώσεις βρίσκω το ίδιο απαραίτητες, όσο και εκείνες για τη χρήση των χρωστικών, των πινέλων,της προετοιμασίας του φορέα ή του χρυσώματος. Οδηγώντας για τον προορισμό μας θα πρέπει να ξέρουμε εκτός της διαδρομής που θα ακολουθήσουμε και τους κανόνες κυκλοφορίας, αλλά και το χειρισμό του οχήματός μας.
    Σας ευχαριστουμε θερμά γι αυτη την ευκαιρία που μας διαθέσατε, καθώς και για την υπομονή σας.
    Βρίσκω ακόμα πολύ σημαντικό που με τον τρόπο αυτό μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς μας, τις ασκήσεις μας και τους διαφορετικούς τρόπους σκέψης, που αλληλοσυμπληρώνουν το παζλ.
    Θα ήθελα, πάντως, παρόλα αυτα να είχαμε κι ένα σύντομο ίσως διάλογο πάνω στο θέμα "το χρώμα στην αγιογραφία". Πέρα απο τους κανόνες αρμονίας των χρωμάτων δεν υπάρχουν κανόνες χρωματικών εφαρμογών στην βυζαντινή εικόνα; Ειτε για θεολογικούς λόγους, είτε για λόγους "χωροταξικής ένταξης" των έργων (σε συνάρτηση με το φωτισμό του Ναού), είτε λόγω "πιστότητας" στα πρότυπα των εικόνων;
    Μπορουμε πχ να συζητήσουμε αν στοιχεία όπως ο Παράδεισος, η Δόξα του Κυρίου, τα ιμάτια σαν συγκεκριμμένος ρουχισμός μιας εποχής κλπ έχουν χρωματικους περιορισμούς και ποιοί είναι αυτοί; Είδαμε σε προηγούμενη άσκηση με τους 4 αγγέλους ότι περιορίσατε το χρωματισμό ορισμένων στοιχείων αναφερόμενος ότι πρόκειται για "αγιογραφία". Η μητέρα Αλεξάνδρα, ιδρύτρια του μοναστηριου της Αγ.Θέκλας Αντιοχείας έλεγε ότι ότι η Εικόνα είναι θεολογία μέσα απο το χρώμα ("An icon is theology in color).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. “Θα ήθελα, πάντως, παρόλα αυτά να είχαμε κι ένα σύντομο ίσως διάλογο πάνω στο θέμα "το χρώμα στην αγιογραφία"……..”

    Αλήθεια, τι θα μπορούσε να ειπωθεί και με ποιόν τρόπο; Γιατί, κάθε απόπειρα, (το είχαμε κουβεντιάσει στην αρχή), να αποσυμβολίσουμε ένα στοιχείο, χρώμα κλπ, εγκυμονεί τον κίνδυνο να βρεθούμε δογματίζοντες, όταν δεν υπάρχουν αντικειμενικοί όροι στους οποίους θα μπορούσαμε να στηριχτούμε.

    «…κανόνες χρωματικών εφαρμογών… που να προκύπτουν από την Θεολογία…»

    Και δεν υπάρχουν αντικειμενικοί όροι ( αν και μόνο τέτοιοι υπάρχουν) γιατί στα ζητήματα της Θεολογίας και της Πίστης, είμαστε ακόμη νήπια και επί πλέον χωρίς καμιά διάθεση να μεγαλώσουμε.

    «Το Χρώμα της δόξας του Κυρίου, η περιοχή του ουρανού που συμβολίζει την Βασιλεία των Ουρανών, πρέπει να είναι πάντοτε στα όρια του μπλε.»
    Η παραπάνω δήλωση αποτελεί προσωπική άποψη , καταστάλαγμα της εμπειρίας και της όποιας έρευνας επέτρεψε η αδιαφορία μου και η τεμπελιά μου. Δεν έχω, όμως, δικαίωμα να την διδάξω γιατί ο ρόλος αυτός δόθηκε σε άλλους με μυστηριακό τρόπο. Μα και η ίδια αυτή η Γνώση δεν μεταδίδεται ως νόμος αλλά ως ελευθερία από την προσωπική μας εξορία και φυλακή.

    Βλέπετε πως κάθε αναφορά στα εσωτερικότερα γνωρίσματα και χαρακτήρα του αγιογραφικού χρώματος θα συναντήσουμε την προϋπόθεση της Πίστεως. ¨Όχι την υποταγή σε μια Αλήθεια έξω από την δική μας πραγματικότητα, αλλά την δύναμη εκείνη που βάζει φωτιά στην θλιβερή καθημερινότητά μας και μας χαρίζει την Θέα του Αιώνιου.
    Πολλές φορές νομίζουμε πως διαθέτουμε την φλόγα αυτή, νομίζοντας πως είναι, η υποταγή μας σε κανόνες και η πάντοτε ατελής προσπάθεια να συμμορφωθούμε με αυτούς. Και αυτό είναι λάθος γιατί τότε δεν λαχταράμε για την Πίστη……

    Δεν θα είχα καμιά δυσκολία πάντως, αν κάποιος άλλος, πλέον ειδικός, πχ ο Μ.γ.Γ. οδηγούσε την συζήτηση, να συμμετέχω και να καταθέτω τις απόψεις μου. Είναι βλέπετε και θέμα τάξεως, όχι με την έννοια της υποκριτικής αστικής συμπεριφοράς, αλλά με απόλυτα ουσιαστική έννοια, προφανή για όσους γνωρίζουν την τάξη.

    Έτσι λοιπόν σεβαστέ και αγαπητέ μας Γέροντα, αφού και σεις έχετε την αίσθηση πως απουσιάζει η Θεολογία από την συζήτησή μας, μήπως είναι ώρα να πάρετε την σκυτάλη και να μας οδηγήσετε στα θαυμάσια που σας χαρίζει ο χώρος στον οποίο αφιερωθήκατε; Το ερώτημά μου υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΣΧΗΜΑ ΠΟΥ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΑΞΙΩΣ ΦΕΡΩ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΣΑΣ Ή ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΝ ΠΙΣΤΟ ΤΑ ΤΟΣΟ ΥΨΗΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΙ ΜΑΣ.

    ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, -ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΓΝΩΣΤΟ-, ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΡΩΤΑ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ "τυφλος τυφλον οδηγειν ουχι αμφοτεροι εις βοθυνον εμπεσουνται;...".

    ΔΟΞΑ Τῼ ΘΕῼ, ΑΝ ΚΑΙ ΤΥΦΛΟΣ, ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΩ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΝΑ ΔΙΑΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΞΙΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ. ΤΟ ΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΩΠΟΛΗΠΤΕΙ, ΑΛΛΑ ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΩΡΕΕΣ ΤΟΥ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΘΑ "ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΠΟΝ ΑΥΤΩΝ, ΕΝ Τῼ ΚΑΙΡῼ ΑΥΤΩΝ".

    ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΣ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ, ΜΑΘΗΤΗΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΑΜΕΛΗΣ ΚΑΙ ΡΑΘΥΜΟΣ ΚΑΙ ΟΚΝΗΡΟΣ...

    "ΟΥΚ ΕΙΜΙ ΑΞΙΟΣ ΟΥΔΕ ΙΚΑΝΟΣ" ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΣΚΥΤΑΛΗ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΕΙΡΑ ΝΑ ΩΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΑΣ ΕΦΕΡΕ Ο ΘΕΟΣ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΔΟΞΑΖΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ "ΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕ".

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟ γ. ΣΙΛΟΥΑΝΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΟΤΙ "ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΛΟΓΟΣ"...

    ΑΠΟ ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ, ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΟΙ...

    ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΑΥΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΟΦΟ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΣΕΒΑΣΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΜΑΣ:

    "ΟΤΑΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΕΘΑ, ΤΟΤΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΜΑΣ ΣΚΕΠΑΖΕΙ, ΜΑΣ ΦΩΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ"...

    ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΘΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΠΑΝΤΟΤΕ. ΑΜΗΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. Καλημέρα σε όλους! Είμαι από τα παιδιά που ασχολούνται πρώτη φορά με αγιογραφία και οι γνώσεις μου στηρίζονται ακριβώς σαυτήν εδώ τη σελίδα μου μιλάμε. Θα ήθελα να πω τη γνώμη μου σε κάτι που λέγεται από την πρώτη στιγμή. Λέτε ότι η αγιογραφία στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια. Με βρίσκεται εντελώς αντίθετη. Θεωρώ το συναίσθημα το πρώτο και κύριο εργαλείο σε οτιδήποτε κι αν φτιάχνουμε! Πόσο μάλλον σε κάτι τόσο βαθύ και προσωπικό όσο η θρησκεία. Συμφωνώ ότι όλα όσα μας μαθαίνετε για το χρώμα είναι πολύτιμα. Θεωρώ όμως ότι είναι και δεσμευτικά. Όταν ξεκινήσω να φτιάξω ένα άγιο πρόσωπο, θα σκέφτομαι συνέχεια τους κανόνες. Δεν υπάρχει χώρος για δημιουργία, προσωπική άποψη και ενδεχομένως μια διαφορετική πρόταση από τα ήδη καθιερωμένα που υπάρχουν. Είπατε ότι μπορούμε να πούμε τις απορίες μας γενικά για την αγιογραφία. Γιατί όλοι οι άγιοι στις εκκλησίες είναι τόσο σοβαροί; Γιατί να μην έχουν μια καλοσυνάτη έκφραση; Γιατί η Παναγία να μην χαμογελάει όταν κρατάει στα χέρια της το Χριστό; Ο Ραφαήλ έφτιαξε τις γλυκές Παναγίες. Και είναι πράγματι τόσο όμορφες! Δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτός ο άνθρωπος δεν έβαλε στο έργο του το προσωπικό του αίσθημα. Κυριαρχεί μάλιστα. Από τον υπολογιστή γίνονται όλα κοφτά, σοβαρά, "άγρια". Κατανοώ ότι οι ασκήσεις που κάνουμε είναι ασκήσεις χρώματος φυσικά. Απλά καταθέτω την προσωπική μου άποψη και ελπίζω να μην προσβάλω κανεναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. Βλέπετε αγαπητή Αθηνά, σε μια ομάδα καλλιτεχνών, τα ερωτήματά σας θα συναντούσαν πλήθος ενδιαφερομένων για να τα απαντήσουν. Εδώ, αντίθετα, ο ένας δηλώνει ανάξιος και ο άλλος χωρίς εξουσιοδότηση. Η έχετε να κάνετε με τρελούς η κάτι άλλο (ελπίζω) συμβαίνει .

    Και αυτό που σίγουρα πιστεύουμε είναι ότι το Αποκαλυπτόμενο μέσω των Αγίων Εικόνων, δεν πρέπει να γίνει γνωστικό στοιχείο της καλλιτεχνικής μας φύσης. Όσοι αξιώθηκαν να έχουν μια γεύση από το Φως της Χάριτος δεν ενδιαφέρονται πλέον για την τέχνη, την γνώση, τους υπολογιστές , τον εαυτό τους, την καθημερινότητα , δεν ενδιαφέρονται για τίποτα άλλο , παρά από το πώς θα τύχουν ξανά μιας τέτοιας «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ» που στο φως της όλα τα πράγματα του κόσμου είναι σκιές. ( και βέβαια έχετε να κάνετε με τρελούς….)


    Έτσι αγαπητή Παναγιώτα, που η συμμετοχή σας μόνο χαρά μας δίνει, μας δίνετε την αφορμή με το ερώτημά σας να ασχοληθούμε με ένα σπουδαιότατο ζήτημα αυτό του ύφους της αγιογραφίας και του συναισθήματος με το οποίο ζωγραφίζουμε. Θα καταθέσω τις απόψεις μου σύντομα, αλλά στο μεταξύ, ας αναρωτηθούμε, και σεις μαζί μας, αν η Πίστη μας είναι αποδοχή κανόνων και αν η Ορθοδοξία είναι ΘΡΗΣΚΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. Η Αγαπητή Αθηνά ας μην σκεφτεί ότι το ερώτημά της έπεσε στον κάλαθο των αχρήστων. Αντίθετα όπως πολλές φορές η ίδια «άναψε» την φλόγα της συζήτησης, έτσι και τώρα. Με αφορμή τα ερωτήματά της θα επιχειρήσουμε σύντομα μια απόπειρα να απαντήσουμε έμμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. ΩΡΑΙΑ ΛΟΙΠΟΝ! "Η ΤΡΕΛΛΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ"...

    ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΣ ΜΑΣ, ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΙ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΟΠΩΣ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ.

    ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΑΓΑΠΗΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ "ΜΟΝΟ ΧΑΡΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ" ΚΑΙ ΩΘΗΣΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ, ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΤΕ, ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ, ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΡΤΗΘΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ":

    http://hsir.info/p/2x

    ΕΔΩ, ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ" ΘΙΓΕΤΑΙ ΚΑΠΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΤΑΣΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ. ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΚΑΘΡΕΠΤΙΖΕΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΘΑΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙ ΜΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΗ...

    ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΧΑΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. χαιρομαι για την...πολλή τρέλα!
    Δεν είναι φιλοχριστιανοσύνη;. Συγχωρέστε μου τα "κεντρίσματα", ομως με βοηθούν να ακούσω κάτι ακόμα παραπάνω. Μετέχω μιας χριστιανικης διδασκαλίας, που δεν έτυχε να συναντήσω μέχρι τώρα στην συμβατική κοινωνία της όποιας μικρής πίστης μου αναλογεί.
    Επιτρέψτε μου να ομολογήσω ότι αγιογραφώντας, προσπαθώ να κρατηθώ από την πίστη μου, πράγμα βέβαια που είναι πολύ εγωιστικό και αποφευκτέο, αλλά που παρόλα αυτά το συνεχίζω σαν ένα μονοπατάκι σωτηρίας. Ευχαριστώ όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  197. Ας κάνουμε μια προσπάθεια να λύσουμε το θέμα του ύφους των μορφών στους ναούς και στις φορητές Εικόνες . Παρακαλώ, ψηφίστε (επίκαιρο!) μια από τις παρακάτω εκδοχές:

    Α. Χαμογελαστά, καλοσυνάτα πρόσωπα

    Β. Αυστηρά και σοβαρά

    Γ. Ανέκφραστα

    Δ. Μοιρασμένα όλα τα προηγούμενα

    Ε. Άλλη εκδοχή (περιγράψτε την)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  198. Καλησπέρα!
    Μ.γ.Γ. Κατανοώ και συμφωνώ με τις περισσότερες απόψεις του άρθρου που δημοσιεύσατε. Πράγματι έχουμε χάσει την πραγματική έννοια του πνευματικού νοσοκομείου. Για την ακρίβεια αμφιβάλλω αν ποτέ την έχουμε βρει! Και βαζω στην πρώτη γραμμή και τον εαυτό μου. Το κείμενο με βοήθησε να καταλάβω επίσης το λόγο της δημιουργίας της εικόνας σε αρχικό στάδιο. Ομολογώ ότι δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι.
    "Προσοχή στην τελευταία πρόταση". Στην αρχή κατάλαβα ότι θέλετε να σταθούμε στην τελευταία ερώτηση "τόση φασαρία για την τέχνη", αλλά προφανώς όχι. Συμφωνώ λοιπόν με τον Χρυσαυγή, είναι αμφίδρομη η ανάγκη της δημιουργίας της εικόνας. Κυρίως για την πίστη του ανθρώπου φυσικά, αλλά και ως μέσω πειθούς του Θεού (αν μπορούμε να το πούμε έτσι) και αναπόλησης των άγιων βίων. Παρ' όλα αυτά, (προσωπική γνώμη), η 7η Οικουμενική Σύνοδος δεν θα είχε τόση αξία σήμερα αν δεν είχε προηγηθεί η πτώση των εικόνων. Θεωρώ ότι ήταν απαραίτητο γεγονός, ώστε σήμερα να διαφοροποιούμε την αξία του υλικού από την αξία του εικονιζόμενου προσώπου. Θα ήθελα όμως να εξηγήσετε πως συνδέετε αυτή την τελευταία πρόταση με την σοβαρή κατάσταση που επικρατεί στις μέρες μας. Δεν μπορώ να κάνω τη σύνδεση, συγγνώμη.
    Στην έρώτηση του ΦΜ. Βλέπω τα πρόσωπα αυστηρά και σοβαρά, αλλά ταυτόχρονα συλλογισμένα και πονεμένα. Με αυτά που διάβασα όμως από το άρθρο του Μ.γ.Γ. δεν είμαι σίγουρη ότι μπορούν οι εικόνες να πάρουν μια πιο χαρωπή έκφραση. Αν και υποστηρίζω ότι θα προτιμούσα να έχουν πιο γλυκιά όψη, φοβάμαι μήπως ξεφύγει αυτή η γλυκήτητα από τα όρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή